Κοροναϊός: Από 14 Σεπτεμβρίου οι εμβολιασμοί με τα νέα εμβόλια – Σε ποιους θα χορηγούνται

177

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια  κατά του κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε η  Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της σχετικής ενημέρωσης τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, όπως ανέφερε η καθηγήτρια η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό με τα νέα εμβόλια έχει ήδη ανοίξει.

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα γίνεται μόνο για αναμνηστική δόση και δεν θα μπορεί να εμβολιαστεί κάποιος που παραμένει μέχρι σήμερα ανεμβολίαστος. Επίσης, τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα πρέπει να χορηγηθούν τρεις μήνες μετά από νόσηση. Σημείωσε επίσης ότι αυτά τα εμβόλια γίνονται  σε όλους όσους το επιθυμούν ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που έκανε κάποιος στον βασικό εμβολιασμό.

Σήμερα Τρίτη στην αρμόδια Επιτροπή θα γίνει η τελική συζήτηση για τις ομάδες στις οποίες θα πρέπει να χορηγηθούν τα εν λόγω εμβόλια, ωστόσο η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι τα εμβόλια αυτά θα χορηγούνται σε:

  • όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
  • άτομα ηλικίας 12 – 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου,
  • επαγγελματίες υγείας και
  • φροντιστές ατόμων

Πρόκειται για εμβόλια που στηρίζονται στην MRNA έκδοση και με βάση τις κλινικές μελέτες που έχουν ήδη διεξαχθεί, με την χορήγησή τους αυξάνονται τα αντισώματα που καταπολεμούν τις νέες μεταλλάξεις του κοροναϊού, δηλαδή την Ομικρον1 Ομικρον2 Ομικρον7 και Ομικρον5.

 

Θεμιστοκλέους: Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για όλους τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης

Όπως γνωστοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για όλους τους δικαιούχους της  αναμνηστικής δόσης. Από εδώ και στο εξής το βασικό σχήμα θα γίνεται με τα προηγούμενα εμβόλια και οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Στο σύστημα τα αρχικού τύπου εμβόλια θα έχουν την ένδειξη Pfizer και τα επικαιροποιημένα  Pfizer BA.1.

Όσοι πολίτες έχουν προγραμματισμένα ραντεβού για αναμνηστική δόση με τα αρχικού τύπου εμβόλια, μπορούν να επαναπρογραμματίσουν τα ραντεβού τους προκειμένου να τους χορηγηθούν τα επικαιροποιημένα.