5ο ΓΕΛ Κατερίνης: Μπλε Κουβάς ? – Παρών Κυρία! -Καλή τύχη στη νέα σχολική χρονιά!

420

Της Σημέλας Ελ. Ελευθεριάδου*

To 5o Γενικό Λύκειο Κατερίνης, «έτοιμο» και αυτήν τη σχολική χρονιά! Οι κουβάδες, είναι στη θέση τους, σε διαδρόμους και επάνω σε θρανία, το εργαστήριο παραμένει ασφαλώς αμπαρωμένο, ο προβολέας έχει αφαιρεθεί ασφαλώς από την οροφή της παροπλισμένης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων ενώ κόκκινες κορδέλες και θρανία έχουν τοποθετηθεί ώστε να αποκλείσουν, ομοίως ασφαλώς, σημεία του κτηρίου όπου η οροφή, φαντάζει ετοιμόρροπη.

Ένα σχολικό συγκρότημα που κάποτε αποτελούσε στολίδι για τον τόπο μας και χώρο ωφέλιμο για το κοινωνικό σύνολο, αποτελεί σήμερα, μνημείο εγκατάλειψης που απηχεί την διαχρονική αδιαφορία της Πολιτείας για το Δημόσιο Σχολείο. Χρόνο με τον χρόνο, οι κακοτεχνίες «δουλεύανε» αόρατες προκαλώντας φθορές που επεκτείνονταν. Από το 2017 έως και σήμερα, η δ/νση του σχολείου, εναγωνίως έχει αναφέρει με δεκάδες εγγράφων, συσσωρευμένη υγρασία, κατεστραμμένα κουφώματα, ρηγματώσεις στην τοιχοποιία και αποκολλήσεις των επικαλύψεων, γυμνές καλωδιώσεις.

Η δημοσιοποίηση του θέματος από πολίτες, έβγαλε από το συρτάρι την από καιρό υλοποιηθείσα σχετική μελέτη και την αποστολή της από τον Δήμο (την 3/2/2022) προς τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. με το αίτημα της χρηματοδότησης. Τον Μάρτιο, μετά από πτώση μεγάλου κομματιού του επιχρίσματος της οροφής σε αίθουσα διδασκαλίας στο συστεγαζόμενο 2ο ΓΕΛ (ευτυχώς όχι εν ώρα μαθήματος), γονείς και μαθητές του 5ου ΓΕΛ (το οποίο είναι σε τρισχυρότερη κατάσταση) έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας. Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας διαβεβαίωσε τη δ/ντρια του σχολείου, γονείς και μαθητές, ότι «ο Δήμος θα ασκήσει πιέσεις για την εκταμίευση της χρηματοδότησης ύψους 1.200.000€».

Λίγες μέρες αργότερα, κλιμάκια της Δ.νσης Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Πιερίας και Πολ. Μηχανικών του Παρατήματος Πιερίας του ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας, διενήργησαν αυτοψία στο σχολικό συγκρότημα. Στις έγγραφες εκθέσεις τους, καταλήγουν στο συμπέρασμα της δημιουργίας ανθυγιεινής εστίας σε βάρος των μαθητών και καθηγητών αλλά και της Δημόσιας Υγείας γενικότερα και κίνδυνος για την ασφάλεια“. Στην ισχυρή πιθανότητα βλάβης στην υγεία των μαθητών συγκλίνει και ο Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας σε σχετικό έγγραφό του. Οι προαναφερόμενες εκθέσεις μαζί με φωτογραφικό υλικό, με το αίτημα του ελέγχου της στατικής επάρκειας του κτηρίου, εστάλησαν από τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων 5ου Γυμνασίου (απόφοιτοι του οποίου συνεχίζουν στο 5ο ΓΕΛ) στον Δήμο Κατερίνης με κοινοποίηση στα Υπουργεία Παιδείας, Υποδομών & Μεταφορών, στην Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., τους βουλευτές του νομού μας, στον Περιφερειάρχη ΠΚΜ και την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και τις εποπτεύουσες υπηρεσίες Εκπ/σης.

Τον Μάιο, ακούσαμε τον αν. Υπ. Εσωτερικών κ. Πέτσα, να απαντά σε σχετική ερώτηση της βουλευτού κας Σκούφα, ότι «Το Υπουργείο έχει χρηματοδοτήσει τον Δήμο Κατερίνης, τα έτη 2021 και 2022, με το συνολικό ποσό, περίπου, των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Η Μέριμνα για τη συντήρηση σχολικών κτηρίων ανήκει στους Δήμους» αφήνοντας στη συνέχεια αιχμή για «προτεραιοποίηση των αναγκών». Στη συνέχεια, κατέθεσε στα πρακτικά έγγραφο του Δήμου σύμφωνα με το οποίο «ολοκληρώθηκαν οι επείγουσες, λόγω επικινδυνότητας επισκευαστικές εργασίες(!!!)». Τη διαβεβαίωση αυτή, την επανέλαβε και στη δευτερολογία του. «Αυτό που μένει είναι η κατασκευή της κεραμοσκεπής και ολική αποκατάσταση του κτηρίου, με το ποσό χρηματοδότησης που θα αποφασιστεί(!!!)».Τον Αύγουστο, ο Δήμαρχος, μας ενημέρωνε ότι, συναντήθηκε με τον κ. Πέτσα «στα πλαίσια της τακτικής επικοινωνίας τους για ζητήματα που αφορούν τον Δήμο». Στις χρηματοδοτήσεις που ζήτησε ο Δήμαρχος, δεν συγκαταλέγεται το 1.000.000 για το 2ο και 5ο ΓΕΛ.

Έκτοτε, η Πιερία είχε την τύχη να την επισκεφθούν, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος τον Μάιο και πρόσφατα, ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών κ. Παπαδόπουλος. Ο κ. Συρίγος, επισκέφτηκε το ΤΕΙ, αλλά, ατυχώς, κανένας εκ των πολιτικών φορέων του τόπου, δεν θεώρησε σκόπιμο να του προτείνουν επίσκεψη στο διπλανό 5ο ΓΕΛ. Ο κ. Παπαδόπουλος δε, προσπέρασε οδικώς την Κατερίνη. Θα πει κάποιος, ίσως, ότι ο μεν πρώτος, είναι αρμόδιος για την Γ/θμια Εκπ/ση, ο δε δεύτερος για τις Μεταφορές. Και κάποιος άλλος, θα μπορούσε να απαντήσει εύλογα, ότι θα μπορούσαν να κάνουν τον κόπο (μιας και ήρθαν) ώστε να ενημερώσουν αξιόπιστα τους συναδέλφους τους στα ίδια υπουργεία διευκολύνοντάς τους να διαμορφώσουν άποψη και από κοινού, και με το Υπ. Εσωτερικών, σε αυτό το πολυδαίδαλο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων, να βρουν τη λύση. Παράλογο?

Με τούτα και με κείνα, πέρασε άπραγο το καλοκαίρι. Τα παιδιά και οι καθηγητές, επέστρεψαν (μετά από δύο χρόνια πανδημίας) στην κανονικότητα του ίδιου καταθλιπτικού, κάθυγρου κι επικίνδυνου σχολείου. Και κανένας, εκπρόσωπος του Δήμου δεν παρέστη στον αγιασμό, να ευχηθεί έστω «καλή τύχη».

 

Υ.Γ. Σε έγγραφο αίτημα (3/6/2021) της γράφουσας προς τη Β/θμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Κατερίνης, δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση έως και σήμερα.

 

 

* Η Σημέλα Ελευθεριάδου είναι Αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Κατερίνης, μέλος του Δ.Σ. Β/θμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Κατερίνης και μέλος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 5ου ΓΕΛ Κατερίνης