US Open: Φαινόμενο Alcaraz – Πρωταθλητής Grand Slam και Νο. 1 στα 19 ! (videos+highlights)

O Carlos Alcaraz επανέλαβε τον άθλο του Stefan Edberg από το 1992, αφού μπήκε στον τελικό του US Open έχοντας περάσει από 3 "μαραθωνίους" των 5 σετ, για να αναδειχθεί και πρωταθλητής στη Νέα Υόρκη! Το φαινόμενο Alcaraz, είναι ο νεότερος πρωταθλητής Grand Slam από τότε που Nadal κέρδισε το πρώτο του Roland Garros, καθώς και ο νεότερος-ever τενίστας που θα βρεθεί στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης!

169

O Carlos Alcaraz έτρεξε πολλά χιλιόμετρα για να προκριθεί στον πρώτο του τελικό Grand Slam. Μπορεί σήμερα να μην ήταν και στην καλύτερή του κατάσταση, μιας και σε πολλά σημεία ήταν ξεκάθαρο πως τα πόδια του δεν ήταν τόσο φρέσκα όσο την πρώτη εβδομάδα του τουρνουά, κράτησε όμως την υπόσχεση που έδωσε στον κόσμο από την Παρασκευή: πως θα τα δώσει όλα για να επιστρέψει στο σπίτι με το τρόπαιο του US Open. Και τα κατάφερε!

Επικρατώντας με 6-4, 2-6, 7-6 (1), 6-3 του Casper Ruud στον μεγάλο τελικό, ο μόλις 19χρονος Ισπανός έγραψε για μια ακόμα φορά ιστορία, τη σημαντικότερη σελίδα, μέχρι φυσικά να έρθει η επόμενη.

Μόλις στα 19 του χρόνια και 4 μήνες, κατάφερε να κατακτήσει ένα Grand Slam και να γίνει ο νεότερος που τα καταφέρνει από το 2005, όταν ένα άλλο φαινόμενο από την πατρίδα του, ο Rafael Nadal, είχε κερδίσει λίγες μέρες μετά τα 19α γενέθλιά του το Roland Garros.

Ταυτόχρονα, ο Alcaraz εξασφάλισε την άνοδό του στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης και αύριο θα γίνει ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της ΑΤΡ που καταφέρνει να βρεθεί στην κορυφή του κόσμου!

O εξαιρετικά ταλαντούχος αυτός τενίστας από τη Μούρθια της Ισπανίας, κατάφερε να επαναλάβει τον απίστευτο άθλο του Stefan Edberg από το μακρινό 1992, ακριβώς 30 χρόνια αργότερα, κερδίζοντας 3 συνεχόμενους αγώνες στα 5 σετ. Στον 4ο γύρο είχε κερδίσει τον πρωταθλητή του 2014, Marin Cilic, με 6-4, 3-6, 6-4, 4-6, 6-3 σε 4 ώρες, στα προημιτελικά είχε κερδίσει τον Jannik Sinner με 6-3, 6-7 (7), 6-7 (0), 7-5, 6-3 μετά από 5 ώρες και 15 λεπτά (!), ενώ στα ημιτελικά απέκλεισε τον Frances Tiafoe με 6-7 (6), 6-3, 6-1, 6-7 (5), 6-3, σε κάτι λιγότερο από 4,5 ώρες.

Συνολικά έμεινε στο γήπεδο για 23 ώρες και 39 λεπτά (3 ώρες και 23 λεπτά μέσο όρο ανά παιχνίδι για 7 αγώνες), κερδίζοντας και αυτός τον τελικό με 3-1 σετ, όπως είχε κάνει και ο Edberg το 1992 απέναντι στον Pete Sampras.

O Alcaraz πήρε μεγάλη βοήθεια από το σερβίς του σήμερα, τελειώνοντας το παιχνίδι με 14 άσους. Συνολικά είχε 55 winners και μόλις 41 αβίαστα λάθη. Φυσικά ο αγώνας ήταν πολύ κλειστός και παρότι ολοκληρώθηκε στα 4 σετ, ο Alcaraz κέρδισε μόλις 5 περισσότερους πόντους από τον Ruud (127-122), ενώ οι δυο παίκτες είχαν από 3 break.

Αυτό που έκανε τη διαφορά, ήταν πως ο Ισπανός ήταν πιο ουσιαστικός στις κρίσιμες στιγμές και ειδικότερα στα μέσα του 3ου σετ, όταν κατάφερε να ανταπεξέλθει και να βγει από μια πολύ δύσκολη θέση, για να ανακτήσει τον έλεγχο του αγώνα και να φτάσει πρώτος στη γραμμή του τερματισμού.

Πιο αναλυτικά, ο Alcaraz είχε καλύτερο ξεκίνημα στον τελικό, αφού έκανε break στο 3ο μόλις game και προηγήθηκε με 3-1. Σ’ αυτά τα πρώτα λεπτά, ο Alcaraz χρειάστηκε την 4η ευκαιρία του μέχρι να “σπάσει” το σερβίς του Νορβηγού και παράλληλα έπρεπε να σβήσει 3 break points στα δικά του service games.

Πήρε αυτό το προβάδισμα και το αξιοποίησε, σταθεροποιώντας τα ποσοστά του από τη γραμμή του σερβίς στο υπόλοιπο του σετ, για να το κλείσει στο 6-4 χωρίς να απειληθεί σε κάποιο άλλο game στο σερβίς του.

Ο Ruud ωστόσο ανέβασε πολύ την απόδοσή του από τα μέσα του 2ου σετ κι έπειτα, βάζοντας δύσκολα στον Ισπανό, που όπως είπαμε δεν είχε και τα πιο φρέσκα πόδια. Ο Νορβηγός έδειχνε να είναι ο πιο γρήγορος παίκτης στο γήπεδο, έφτανε σε όλες τις μπάλες και με δυο διαδοχικά break έφτασε στο 6-2 για να πάρει το σετ και να ισοφαρίσει.

O Alcaraz απάντησε ανοίγοντας το 3ο σετ με ένα break, όμως ο Ruud επέστρεψε από το 0-2, 30-40, για να περάσει μπροστά με 3-2. Όλα έδειχναν πως οι δυναμικές είχαν αλλάξει και ο Νορβηγός να πατάει καλύτερα στο court. Απείλησε μάλιστα και πιο άμεσα να προηγηθεί με σετ, πρώτα στο 8ο game, όταν ήταν μπροστά με 3-4, 15-30, και αργότερα στο 12ο game, όταν είχε 2 set points για το 7-5.

Ο Alcaraz έμεινε όρθιος και στις τρεις περιπτώσεις, κρατώντας το σερβίς του και στέλνοντας το 3ο σετ στο tie-break. Στη συνέχεια έκανε ένα άψογο tie-break, επιβλήθηκε με 7-1 και κάπως έτσι άλλαξε ξανά το momentum του παιχνιδιού, αποκτώντας εκ νέου τα ηνία.

Η επιπλέον αυτή δύναμη και ενέργεια που πήρε ο Iσπανός μετουσιώθηκε σε ένα break στο 4ο σετ, για να πάρει σε κρίσιμο σημείο τον απόλυτο έλεγχο, κάνοντας το 4-2. Η μοναδική ευκαιρία του Ruud ήταν μια άμεση απάντηση, δεν μπόρεσε όμως ο Νορβηγός και ο Alcaraz επέστρεψε από το 0-30 για να κρατήσει και το σερβίς του, για το 5-2.

Με μεγάλη ψυχραιμία και ωριμότητα παρά το νεαρό της ηλικίας του, κάτι άλλωστε που τον έχει κάνει να ξεχωρίσει από τη νέα γενιά, ο Alcaraz κράτησε το σερβίς του στο 9ο game και διαμόρφωσε το τελικό 6-3, πανηγυρίζοντας τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του σε 3 ώρες και 20 λεπτά παιχνιδιού.

Έπεσε στο έδαφος για να την πανηγυρίσει και δεν άργησε να σηκωθεί για να δώσει το χέρι του, αλλά και μια μεγάλη αγκαλιά στον αντίπαλό του, με τους δυο παίκτες να δείχνουν και μεγάλο ήθος, εκτός από σπουδαίο τένις σε αυτό το τουρνουά.

O πρώτος Grand Slam τίτλος και το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης είναι πλέον γεγονός για τον απίθανο αυτόν Ισπανό τενίστα, που ήρθε στο tour για να γράψει τη δική του ιστορία και μέχρι τώρα προμηνύεται πολύ σπουδαία.

O Alcaraz βελτίωσε το ρεκόρ του σε τελικούς σε 6-2 νίκες, έχοντας κατακτήσει τους 5 από τους 6 τίτλους της καριέρας του στη φετινή χρονιά. Ήταν μάλιστα όλα σημαντικά τουρνουά, ένα Grand Slam, δυο Masters 1000 και δυο 500άρια.

Εκτός από το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, ο Alcaraz θα ανεβεί και στο Νο.1 του Race για το Τορίνο αύριο, εξασφαλίζοντας πια και μαθηματικά την πρόκρισή του στο ATP Finals, για 1η φορά στην καριέρα του. Είναι μια απίστευτη χρονιά για τον 19χρονο Ισπανό, που από το ξεκίνημά της αποδεικνύει ότι δεν αποτελεί το μέλλον, αλλά το παρόν του τένις.

Φυσικά ήταν ένα τρομερό τουρνουά και για τον Ruud, που προσπάθησε να κάνει κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο, να ανεβεί στο Νο.1 από το Νο.7 του κόσμου, φτάνοντας δυο σετ μακριά! Ο 23χρονος Νορβηγός θα βρίσκεται στο Νο.2 αύριο, ψηλότερα από ποτέ, ενώ και αυτός “αγγίζει” την πρόκρισή του στο ATP Finals, ανεβαίνοντας στο Νο.3 του Race.