“Βασίλισσα” και στο US Open η Swiatek (videos+highlights)

H Iga Swiatek δεν έχασε σετ ούτε στον τελικό του US Open, φτάνοντας στον 10ο συνεχόμενο κερδισμένο τελικό, για να κατακτήσει το 2ο Grand Slam της στη χρονιά και 3ο στην καριέρα της.

195

H Iga Swiatek λατρεύει να αγωνίζεται σε τελικούς και η τρομερή της παράδοση καλά κρατεί! Σε ένα ματς στο οποίο κυριάρχησε στο 1ο σετ, αλλά ήταν πολύ αμφίρροπο στο 2ο, η 21χρονη Πολωνή επικράτησε της Ons Jabeur με 6-2, 7-6 (5) και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στο US Open.

Aυτός ήταν ο 3ος Grand Slam τίτλος στην καριέρα της νεαρής Swiatek, 2ος στην τρομερή φετινή της χρονιά, στην οποία κέρδισε και το Roland Garros. Στο Roland Garros είχε κερδίσει και το 1ο της Slam, το 2020.

Με τη σημερινή νίκη, η Swiatek μετράει 10 διαδοχικές νίκες και 20 διαδοχικά κερδισμένα σετ σε τελικούς, από τον Οκτώβριο του 2020, όταν είχε κατακτήσει το Roland Garros, μέχρι τώρα! Το 2022 κέρδισε τους 7 από τους 10 τίτλους της καριέρας της, στην οποία αριθμεί ήδη 3 Slams, 5 1000άρια και 2 500άρια.

Όπως μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, η Swiatek μπήκε φουριόζα και σ’ αυτόν τον τελικό, αφού κέρδισε τους 12 από τους 14 πρώτους πόντους του αγώνα και προηγήθηκε με 3-0. Η Jabeur μείωσε σε 3-2, με την Πολωνή να μένει ψύχραιμη και να κάνει δυο ακόμα break στη συνέχεια, για να πάρει το σετ με 6-2.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν το 19ο συνεχόμενο σετ σε τελικό, στο οποίο έχασε 4 ή λιγότερα games, ενώ ήταν το 15ο από τα 19 στο οποίο έχασε 2 ή λιγότερα games!

Η Jabeur κατάφερε να επιστρέψει στο ματς, εκμεταλλευόμενη και τη νευρικότητα που υπήρχε στην πλευρά της Swiatek, για να προκαλέσει το πιο αμφίρροπο σετ της Πολωνής σε τελικό εδώ και αρκετό καιρό.

Το έκανε μάλιστα επιστρέφοντας από το 0-3 και το 2-4, αφού στις αρχές του σετ αυτού φαινόταν πως θα ήμασταν στο ίδιο έργο θεατές. Η Τυνήσια όμως είχε διαφορετική άποψη και κατάφερε να παλέψει και να ισορροπήσει τα πράγματα, στο 4-4.

Στη συνέχεια έχασε μεγάλη ευκαιρία, με τη Swiatek να επιστρέφει από το 15-40 και να σβήνει 3 break points, για να κρατήσει το σερβίς της και να κάνει το υπέρ της 5-4. Στο 12ο game ήταν η σειρά της Πολωνής να πιέσει, όμως η Jabeur αυτή τη φορά έμεινε όρθια, σώζοντας ένα match point στο 5-6, 30-40, για να κρατήσει και εκείνη το σερβίς της και να στείλει το σετ στο tie-break.

Και εκεί τα πράγματα ήταν αμφίρροπα, με την Jabeur να επιστρέφει από το 2-4 και να περνάει μπροστά με 5-4, φτάνοντας ξανά κοντά στο σετ. Η Swiatek όμως είχε τον τελευταίο λόγο, έκανε και εκείνη ένα σερί τριών πόντων με δυο mini-break, για να κερδίσει το tie-break με 7-5 και να πέσει στο έδαφος, πανηγυρίζοντας τον σημαντικότερο τίτλο που έχει κερδίσει ποτέ εκτός Παρισιού και χώματος.

H Swiatek κέρδισε την Jabeur για 3η φορά σε 5 αναμετρήσεις, 2η για φέτος μετά τον τελικό της Ρώμης (6-2, 6-2), ενώ έφτασε τις 57 νίκες σε 64 αναμετρήσεις (57-7), στην καταπληκτική της χρονιά.

Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα, είναι πως μετά απ’ αυτό το τουρνουά η Swiatek θα περάσει για πρώτη φορά τους 10.000 βαθμούς και μάλιστα θα έχει περισσότερους από τους διπλάσιους από την Jabeur, που θα ανεβεί στο Νο.2 και θα ισοφαρίσει το career high της.

Η ασταμάτητη Πολωνή θα έχει συγκεκριμένα 10.365 βαθμούς τη Δευτέρα, με την Jabeur να ανεβαίνει στους 5.090 βαθμούς, έχοντας ωστόσο 5.275 βαθμούς λιγότερους!