Τελευταίο «ταξίδι» στη Σκωτία: Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους για το «αντίο» στη βασίλισσα Ελισάβετ (φωτο, video)

208
Το φέρετρο της βασίλισσας είναι στολισμένο με τα αγαπημένα της λουλούδια που μαζεύτηκαν από τους κήπους του παλατιού AP Photo/Alastair Grant

Η σορός της Ελισάβετ Β’ μεταφέρεται αυτή την ώρα από το Αμπερντίν στο Εδιμβούργο, με χιλιάδες πολίτες να έχουν συγκεντρωθεί στους δρόμους για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μακροβιότερη βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και του κόσμου.

Η νεκρική πομπή, συνοδεία της πριγκίπισσας Άννας, κόρης της Ελισάβετ, ξεκίνησε από το Μπαλμόραλ με προορισμό το ανάκτορο του Χόλιρουντ Χάουζ, στο Εδιμβούργο.

Πάνω στο φέρετρο της βασίλισσας βρίσκεται, όπως γράφει το BBC και φαίνεται στις φωτογραφίες του Associated Press, ένα στεφάνι με ορισμένα από τα αγαπημένα λουλούδια της Ελισάβετ -όλα μαζεμένα από τους κήπους του κάστρου Μπαλμόραλ.

Το ταξίδι αυτό αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι ώρες καθώς θα διανυθεί μια απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων.

Ο κόσμος έχει παραταχθεί κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από το βόρειο τμήμα της πόλης προς το κέντρο του Εδιμβούργου για να αποχαιρετίσει την Ελισάβετ.

Δείτε live εικόνα:

Στη συνέχεια, το δρύινο φέρετρο της θα τοποθετηθεί στην αίθουσα του θρόνου του παλατιού μέχρι αύριο το απόγευμα.

Την Τρίτη (13/09) το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας αναμένεται να φτάσει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου και θα παραμείνει για λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη τελετή που έχει προγραμματιστεί στο Λονδίνο για την ίδια ημέρα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα στο Ουέστμινστερ Χολ, το παλαιότερο τμήμα του κτιρίου του Κοινοβουλίου, έπειτα από πομπή στους δρόμους του Λονδίνου.

Παράλληλα, σήμερα, στο Λονδίνο, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα της Κοινοπολιτείας στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία στο Αββαείο  του Γουεστμίνστερ,  όπως ανακοινώθηκε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Το φέρετρο θα είναι τοποθετημένο σε μια υπερυψωμένη εξέδρα, σκεπασμένο με τη βασιλική σημαία, ενώ πάνω σε αυτήν θα είναι τοποθετημένα το αυτοκρατορικό στέμμα και το σκήπτρο.

Για την ημέρα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ κηρύχθηκε τραπεζική αργία, κάτι που σηματοδοτεί το τελευταίο στάδιο της περιόδου πένθους στη χώρα.

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, την ιστορική εκκλησία όπου πραγματοποιούνται οι τελετές στέψης στη Βρετανία και όπου η Ελισάβετ τέλεσε τον γάμο της με τον πρίγκιπα Φίλιππο το 1947.

Στην κηδεία θα παραβρεθούν αρχηγοί κρατών από ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ στην τελετή θα χοροστατήσει ο κοσμήτορας του Γουεστμίνστερ Ντέιβιντ Χόιλ και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι. Η πρωθυπουργός Λις Τρας θα εκφωνήσει επικήδειο.

Τις ημέρες πριν από την κηδεία, ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα θα πραγματοποιήσουν περιοδεία σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.