Εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου

141

Ως εμβρυομητρική ιατρική ορίζεται ο κλάδος της Μαιευτικής-Γυναικολογίας που επικεντρώνεται στην προστασία της υγείας του εμβρύου και της εγκύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι ένας τομέας που υπόσχεται πλήρη προγεννητικό έλεγχο για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία πιθανών επιπλοκών. Σκοπός της εμβρυομητρικής είναι να εξασφαλιστεί η ομαλή ανάπτυξη και η καλή υγεία του εμβρύου.

Παθολογία Κύησης

Η πλειονότητα των κυήσεων εξελίσσονται ομαλά και τα νεογέννητα είναι υγιή και δυνατά. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, παρουσιάζονται επιπλοκές. Πρόωρος τοκετός, ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης, προεκλαμψία, διαβήτης της κύησης, χρωμοσωμικές ανωμαλίες, γενετικά σύνδρομα και ανατομικές εμβρυϊκές ανωμαλίες είναι μερικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και να απαιτούν άμεση διάγνωση, συμβουλευτική και θεραπεία.

 

Πότε είναι απαραίτητη η εμβρυομητρική ιατρική;

Η εμβρυομητρική ιατρική είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις προβλημάτων υγείας είτε της εγκύου είτε του εμβρύου. Συνήθως, αφορά:

  • Εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου λόγω χρόνιων προβλημάτων υγείας της εγκύου (παθήσεις καρδιάς, νεφρών, υπέρταση, διαβήτης, θρομβοφιλία)
  • Αντιμετώπιση επιπλοκών κατά την κύηση, όπως αυξημένος κίνδυνος για πρόωρο τοκετό, αιμορραγία, υψηλή αρτηριακή πίεση, προεκλαμψία, σακχαρώδης διαβήτης κύησης
  • Έλεγχος παθολογίας εμβρύου (για χρωμοσωμικές ή συγγενείς ανωμαλίες, λοιμώξεις, γενετικά σύνδρομα και προβλήματα ανάπτυξης)

Στις μέρες μας, ένας γυναικολόγος στην Εμβρυομητρική Ιατρική έχει στη διάθεση του τις ασφαλείς τεχνικές προγεννητικής διάγνωσης και ενδομήτριας χειρουργικής του εμβρύου ώστε να προσφέρει διάγνωση και καθοδήγηση.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Μαιευτήρας, Γυναικολόγος

Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών