Το οικονομικό πακέτο του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

170

Σεπτέμβριος 2019… Σεπτέμβριος 2022. Η τέταρτη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας είναι και η πλέον κρίσιμη. Με τον παγκόσμιο εφιάλτη του πανδημικού ιού, που ταλάνισε τις οικονομίες των χωρών, να υποχωρεί, δίνοντας τους τελευταίους μήνες τη θέση του στη… μέγκενη της ενεργειακής κρίσης, η τελευταία πριν από τις εκλογές του 2023 Διεθνής Έκθεση αποκτά ισχυρά πολιτικά χαρακτηριστικά, αν και το βλέμμα των πολιτών στρέφεται στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις-ανάχωμα στο ράλι της ακρίβειας.

Το τελικό πακέτο των μέτρων στήριξης, το οποίο θα παρουσιάσει σήμερα από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου ο κ. Μητσοτάκης, έλαβε τις τελευταίες ώρες… σάρκα και οστά. Τα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη, αν μη τι άλλο, ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών… Ωστόσο, ο πληθωρισμός που… καλπάζει, οι ανατιμήσεις στα αγαθά, αλλά και η… κινούμενη άμμος της ενέργειας κάνουν την εξίσωση δύσκολη όσον αφορά τις κυβερνητικές κινήσεις. Το μοτίβο παραμένει σταθερό ως σημείο “χ” στον χάρτη της θωράκισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. “Για όσο διαρκεί η κρίση, θα στηρίζουμε τους πολίτες”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Στην εξίσωση, πάντως, υπάρχει ακόμα ένα σταθερό σημείο αναφοράς. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη δημοσιονομική ισορροπία. Τα περιθώρια είναι δεδομένα και στελέχη τονίζουν ότι δεν πρόκειται να ξεπεραστούν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στον ορίζοντα… καραδοκούν οι αγορές, που έχουν στο… μικροσκόπιο την ελληνική οικονομία, πριν από το επόμενο μεγάλο ορόσημο. Την επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Το πλαίσιο

Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση, αναμένεται ότι θα κινηθούν σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που θα… τρέξουν μέχρι το τέλος του 2022. Ο δεύτερος άξονας θα αφορά τις πρωτοβουλίες μόνιμου χαρακτήρα, οι οποίες θα… ξετυλίγονται από το 2023. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η ανακούφιση των πολιτών σε όσο το δυνατόν ευρύτερη κλίμακα, αλλά και η συνέχεια μιας στρατηγικής που σχετίζεται με τη μείωση φόρων και εισφορών, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού θα είναι εστιασμένο στις παρεμβάσεις για την ενέργεια και την ακρίβεια. Η αρχή θα γίνει από τις ανακοινώσεις για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα φέρει μαζί του αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, αλλά και των κονδυλίων που θα διατεθούν, προκειμένου να… απλωθεί περαιτέρω το… μαξιλάρι της ασφάλειας. Δηλαδή διεύρυνση του ύψους και των κριτηρίων. Παράλληλα, μεταξύ των μέτρων αναμένεται ότι θα βρίσκονται:

– Η εφάπαξ ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας για την αγορά τροφίμων.

– Η επιδότηση στο ρεύμα. Το πιθανότερο σενάριο θέλει να έρχεται στο προσκήνιο μια κλιμακωτή επιδότηση, με… κλειδί την κατανάλωση. Δηλαδή, όσο πιο μικρή θα είναι η κατανάλωση, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η επιδότηση που θα λαμβάνουν οι πολίτες. “Στήριξη σε όλη την κοινωνία για το ηλεκτρικό ρεύμα υπήρχε, υπάρχει και θα εξακολουθεί να υπάρχει. Όλοι, ανεξαρτήτως των καταναλώσεων που έχουν, θα εξακολουθούν να στηρίζονται… Η εξοικονόμηση θα κινητροδοτείται. Θα επιβραβεύεται περισσότερο. Θα εξακολουθεί να υπάρχει, για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, σημαντική ενίσχυση για όλους. Όποιος καταναλώνει περισσότερο θα έχει μικρότερη ενίσχυση. Πάντως, θα έχει σημαντική ενίσχυση”, αναφέρει ο κ. Οικονόμου δίνοντας μια πρόγευση.

Οι “κλειδωμένες” ανακοινώσεις

Πέραν των παρεμβάσεων θωράκισης, ο κ. Μητσοτάκης θα αναπτύξει και τις πολιτικές για την περαιτέρω μείωση των φορολογικών βαρών. Στα “κλειδωμένα” μέτρα μόνιμου χαρακτήρα θα περιλαμβάνονται:

– Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, με δημοσιονομικό κόστος 450 εκατομμύρια ευρώ.

– Η αύξηση στις συντάξεις, που εκτιμάται ότι θα κινηθεί γύρω στο 6%.

– Η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει μεγάλη βαρύτητα και στις πολιτικές για τη νέα γενιά. Ένα κοινό που, όπως έχει δείξει ο ίδιος, θα βρεθεί στο προσκήνιο των κυβερνητικών πολιτικών (μαζί με τη μεσαία τάξη, τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες και τον αγροτικό κόσμο) το επόμενο διάστημα. Αιχμή θα είναι το πρόγραμμα για την εξασφάλιση “φθηνής” στέγης για τους νέους μέχρι 39 ετών, με στόχο την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στα ενοίκια. Βασικό συστατικό στοιχείο του κυβερνητικού σχεδίου θα είναι η αύξηση προσφοράς στέγης και όχι μόνο τα επιδόματα.

Πέραν αυτών, η προσοχή είναι εστιασμένη και στην καθιερωμένη σε κάθε ΔΕΘ έκπληξη που κρύβουν οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει κάθε… χαραμάδα δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου να έρθουν στο προσκήνιο σχετικές ανακοινώσεις.

Η σταθερότητα και το μεγάλο ερώτημα

Το… άρωμα της εφετινής ΔΕΘ, πάντως, θα είναι ιδιαίτερα πολιτικό, καθώς η χώρα ήδη… περπατάει τα πρώτα μέτρα της πολύμηνης προεκλογικής περιόδου, και από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη έως την κάλπη του 2023, αλλά και τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας, με βάση τις οποίες θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών.

Λέξη-πρωταγωνίστρια στις αναφορές του πρωθυπουργού θα είναι η σταθερότητα. Η σταθερότητα, που, όπως σημειώνουν στελέχη, περνάει μέσα από τις ισχυρές κυβερνήσεις, αποτελώντας απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των απανωτών κρίσεων. Και αυτό αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Από την προηγούμενη Δευτέρα, πάντως, στη δημόσια συζήτηση κυριαρχεί η σεναριολογία για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Παρά τα μέχρι στιγμής σήματα κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων, ο πρωθυπουργός ζυγίζει τις τελικές αποφάσεις του, τις οποίες και θα αποκαλύψει, όπως όλα δείχνουν, στη διάρκεια της αυριανής συνέντευξης Τύπου. “Ο εκλογικός νόμος είναι ένα εργαλείο, δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ένα εργαλείο αποτύπωσης της λαϊκής βούλησης, με τρόπο τέτοιο που να τη μετουσιώνει σε ό,τι καλύτερο για την πατρίδα και την κοινωνία. Το τελευταίο διάστημα έχουν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο απόψεις, έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια οι πολιτικές διαστάσεις του περιβάλλοντος, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα απαντήσει στο ζήτημα αυτό”, σημειώνει ο κ. Οικονόμου. Όπως και να έχει, σε λίγες ώρες από τώρα το θέμα θα κλείσει οριστικά.