ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ο Κριτσμάς τέλειωσε, ο Υπουργός έφυγε, τα προβλήματα είναι ΕΔΩ!

Από την Συντονιστική Γραμματεία της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δίου-Ολύμπου για την εκδήλωση "Γιορτή του Αγρότη"

294

Εορτάστηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Καρίτσα, η 18η Γιορτή του Αγρότη, μετά από διακοπή 3 ετών. Μια γιορτή που την έχει αγκαλιάσει όλος ο αγροτικός (και όχι μόνον) πληθυσμός της περιοχής.

Η Γιορτή του Αγρότη είναι ο θεσμός που εδώ και χρόνια αναδεικνύει τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας αποτελώντας σημείο συνάντησης παραγωγών, εμπόρων, φορέων, αρμοδίων, αλλά και μια αφορμή να τιμηθεί ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος, ο εργάτης της γης, που “πολεμά” 365 μέρες το χρόνο με τα στοιχεία της φύσης κρατώντας ζωντανή την Ελληνική ύπαιθρο κόντρα στις τάσεις της εποχής μας και με τον κόπο του γεμίζει καθημερινά το τραπέζι μας με τα απαραίτητα για την επιβίωση μας.

Η Γιορτή του Αγρότη, οργανώθηκε και φέτος από τον δήμο Δίου-Ολύμπου και την Αντιπεριφέρεια Πιερίας, με έκθεση αγροτικών προϊόντων και μουσικές εκδηλώσεις. Δυστυχώς όμως, οι εκθέτες δεν ήταν αρκετοί, γεγονός που θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Τη Γιορτή του Αγρότη, τίμησαν αυτοδιοικητικοί και θεσμικοί άρχοντες, φορείς της περιοχής, οι Βουλευτές της Πιερίας αλλά και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γεωργαντάς. Πάντα στις γιορτές συνηθίζεται να καλοδεχόμαστε τον υψηλό προσκεκλημένο μας, να είμαστε ευγενικοί και φιλόξενοι απέναντι του, όπως επιβάλλει, άλλωστε, το πρωτόκολλο αλλά και η παράδοση του τόπου μας. Έτσι και στη Γιορτή του Αγρότη, ο κ. Γεωργαντάς πέραν των εκδηλώσεων φιλοξενίας έγινε δέκτης αβροφροσύνης και εγκωμίων από όλους τους τοπικούς μας άρχοντες.

Ακούσαμε: “Ο Υπουργός είναι λάτρης του τόπου μας.” “Όποτε πάω στο Υπουργείο, η πόρτα του είναι ανοιχτή.” “Ο Υπουργός και η Κυβέρνηση είναι κοντά στους αγρότες.” “Τα έργα αγροτικής οδοποιίας συνεχίζονται.” “Η Κυβέρνηση είναι πλάι στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.” “Λύσαμε τα προβλήματα. Τα παράπονα του αγροτικού κόσμου είναι ελάχιστα έως καθόλου.” “Σου μιλάω στον ενικό, γιατί είμαστε συνάδελφοι στη Βουλή χρόνια τώρα” κ.α.

Όμως την Κυριακή το βράδυ ο Κριτσμάς τελείωσε, οι μουσικές σταμάτησαν, τα φώτα έσβησαν, τα περιπτερά μαζεύτηκαν. Ο Υπουργός και οι Βουλευτές επέστρεψαν στην έδρα τους και οι τοπικοί μας άρχοντες στα καθήκοντα τους.

Την Δευτέρα, το κατεξοχήν τιμώμενο πρόσωπο ο ΑΓΡΟΤΗΣ του κάμπου της νοτίου Πιερίας, ξεκίνησε για πολλοστή φορά τον καθημερινό του μόχθο αναλογιζόμενος:

  • Άραγε η σημερινή νεροποντή μου έκανε ζημιές;
  • Τι θα γίνει με τα αγροτικά εφόδια και το λίπασμα; Η τιμή τους εκτινάχθηκε!
  • Πόσο θα πληρώσω φέτος στη ΔΕΗ; Θα μπορέσω να ανταπεξέλθω;
  • Πόσο κοστίζει σήμερα το πετρέλαιο κίνησης;
  • Θα αυξηθεί η τιμή του γάλακτος;
  • Ο έμπορος ακόμα να μου εξοφλήσει τα προϊόντα που αγόρασε πέρσι.
  • Γιατί ενώ έχω δηλώσει κατ΄ επάγγελμα αγρότης ακόμα δεν έχω πάρει ούτε ευρώ από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης;
  • Γιατί και άλλοι συνάδελφοί μου πήραν πολύ λιγότερα από όσα έχουν υπολογίσει;
  • Γιατί οι ενισχύσεις που πήρα συμψηφίστηκαν με την επιστρεπτέα προκαταβολή; Ο Άδωνις άλλα μας είχε πει!
  • Θα αποκτήσει ποτέ ο ΕΛΓΑ στην Κατερίνη κλιμάκιο ελέγχου, ώστε να εξυπηρετούμε άμεσα;
  • Θα μπορέσουν φέτος να δουλέψουν αλλοδαποί εργάτες γης στην συγκομιδή της παραγωγής;
  • Ποιος θα με ενημερώσει, υπεύθυνα για όλα αυτά;
  • Έκαναν τίποτα για αυτά οι 3 Πιεριείς Βουλευτές της συμπολίτευσης 3 χρόνια τώρα;
  • Τι έκανε η Βουλεύτρια της αντιπολίτευσης;
  • Γιατί το Σάββατο δεν είπε τίποτα ο Υπουργός για όλα αυτά;

Δυστυχώς για την ελληνική ύπαιθρο, την Πιερία και τους αγρότες της, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όπως μας περιέγραψαν οι 3 τοπικοί Βουλευτές της Ν.Δ. και ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς. Στα χρόνια προβλήματα των αγροτών που αποτελούν το κόστος παραγωγής, οι ζημιές στις καλλιέργειες, το υψηλό κόστος δανεισμού από τις τράπεζες, οι αποζημιώσεις σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από φυσικές καταστροφές, η τυποποίηση και διάθεση στις αγορές, οι χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων στους εμπόρους, στις μέρες μας έρχονται να προστεθούν η ενεργειακή κρίση με την υπέρογκη αύξηση σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, η πρωτόγνωρη εκτίναξη των τιμών σε εφόδια, υλικά παραγωγής και συσκευασίας, καθώς και η μεγιστοποίηση του κόστους μεταφοράς, που συρρικνώνουν τα αγροτικά εισοδήματα.

Στην περιοχή μας, βλέπουμε πως μετά από τις Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με την Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη συνεχίζεται η υποβάθμιση του επιπέδου ζωής στην ύπαιθρο:

  • Η ανεργεία στους νέους καλπάζει.
  • Περιορίστηκε στο ελάχιστο το κοινωνικό κράτος.
  • Δεν έγινε καμία αναβάθμιση σε καμία υγειονομική δομή.
  • Υποτυπώδεις οι αναβαθμίσεις σε σχολικές μονάδες.
  • Αποκλεισμός δεκάδων δικαιούχων από βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ.
  • Καμία δράση για ενίσχυση των νέων αγροτών ώστε να συνεχίσουν να ζούν στην επαρχία.
  • Κανένα κίνητρο σε νέα ζευγάρια και μονογονεϊκές οικογένειες, για να παραμείνουν στην ύπαιθρο.
  • Καμία δράση για επιμόρφωση και εκπαίδευση των αγροτών σε νέες και βέλτιστες μεθόδους καλλιέργειας.
  • Κανένα Σχέδιο Τοπικής Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να προγραμματιστούν νέες καλλιέργειες, να σχεδιαστεί η διαχείριση των υδάτων, να γίνει διασύνδεση των παραγωγών με νέες αγορές αλλά και με τον ιδιαίτερα αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα της περιοχής μας.

Τα προβλήματα για τους αγρότες στην περιοχή μας και όλης της χώρας, είναι πολλά και δυστυχώς είναι αδύνατον να κρυφτούν από τις αβρότητες και τα καλά λόγια των Βουλευτών της ΝΔ προς τον κ. Υπουργό. Τρία χρόνια τώρα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πασιφανής η αδράνεια και η αναβλητικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του πρωτογενή τομέα στην πράξη. Η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, πέραν της συμβολή τους στις ατελείωτες ασφαλτοστρώσεις αγροτικών δρόμων, πρέπει να ασχοληθούν και να λύσουν ουσιώδη ζητήματα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους:

  • Να αποδώσουν στο ακέραιο τις ενισχύσεις των καπνοπαραγωγών που παρακρατήθηκαν.
  • Να αποζημιώσουν όλους τους καστανοπαραγωγούς που επλήγησαν στην περιοχή μας και είναι έρμαια της γραφειοκρατίας του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ.
  • Να προστατεύσουν τους αγρότες, αλλά και κάθε καταναλωτή από την επέλαση της ενεργειακής ακρίβειας, υιοθετώντας επιτέλους την πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για πλαφόν στην τιμή λιανικής της κιλοβατώρας και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Στους δε αγρότες να αποδώσουν πίσω όλο τον ΕΦΚ όπως έχουν υποσχεθεί, ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ!
  • Να βοηθήσουν τον κτηνοτροφικό τομέα με περαιτέρω οικονομική ενίσχυση για τις ζωοτροφές. -Να ασχοληθούν σοβαρά με τα προβλήματα των οργανισμών που σχετίζονται άμεσα με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής (ΟΣΔΕ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΤΟΕΒ).
  • Να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών.
  • Να ανοίξουν διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτών για τη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ.

Τέλος, ακούγοντας τον κ. Γεωργαντά να λέει πως σκοπεύει να οργανώσει μια ευρύτερη σύσκεψη για την καλλιέργεια του ακτινιδίου ώστε να υπάρξουν παρεμβάσεις, θα προτείνουμε στους τοπικούς μας άρχοντες να αδράξουν την ευκαιρία: Να καθιερωθεί από την επόμενη Γιορτή του Αγρότη, μια διημερίδα για τα ζητήματα των αγροτών και την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής μας η οποία να διεξάγεται παράλληλα με την Γιορτή! Σε αυτή να συμμετέχουν οι αγροτικοί σύλλογοι, εκπρόσωποι των αγροτικών σωματείων της περιοχής, οι συνεταιρισμοί, τοπικοί φορείς, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ή άλλος κορυφαίος παράγοντας του Υπουργείου.

Σίγουρα, μια τέτοια παράλληλη εκδήλωση θα αναβαθμίσει την Γιορτή του Αγρότη και θα ωθήσει την τοπική μας ανάπτυξη, πολύ περισσότερο από τα ευχολόγια και τα “κατόπιν ενεργειών μου” των Βουλευτών της ΝΔ ή των βουλευτών του εκάστοτε κόμματος