US Open: Απέκλεισε τον Nadal o Tiafoe! (videos+highlights)

O Frances Tiafoe έκανε ένα μεγάλο παιχνίδι και επιβλήθηκε με 3-1 σετ του Rafael Nadal, για να τον αφήσει εκτός προημιτελικών στο US Open. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ηττήθηκε φέτος σε Grand Slam ο Rafa!

205

O εκπληκτικός Frances Tiafoe έκανε ένα τρομερό παιχνίδι στο Arthur Ashe Stadium και στέρησε από τον Rafael Nadal τη δυνατότητα να κυνηγήσει τον 23ο Grand Slam τίτλο του, κερδίζοντάς τον με 6-4, 4-6, 6-4, 6-3.

Ο 24χρονος Αμερικανός έκανε ένα σχεδόν αψεγάδιαστο ματς, το οποίο ολοκλήρωσε με 45 winners και μόλις 26 αβίαστα λάθη. Άφησε ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης στον Rafa από το σερβίς του, πετυχαίνοντας και 16 άσους, ενώ “έσπασε” 5 φορές το σερβίς του Ισπανού.

Πιο αναλυτικά, ο Αμερικανός ευτύχισε να κάνει το πρώτο break στο ματς στο 7ο game, για να προηγηθεί με 4-3 στο 1ο σετ. Το παιχνίδι έγινε και με κλειστή την οροφή, κάτι που βόλεψε τον Tiafoe, που υπερασπίστηκε το σερβίς του από το 0-30 στο επόμενο game και το έκανε ακόμα πιο εύκολα στο 10ο, για να ολοκληρώσει το 1ο σετ με 6-4.

Στο 2ο σετ το παιχνίδι κύλησε πολύ γρήγορα, με τους δυο παίκτες να κρατούν εύκολα τα σερβίς τους. Στο 9ο game o Nadal είδε το 40-0 να γίνεται 40-40, αλλά έμεινε ψύχραιμος και κράτησε το σερβίς του για το 5-4. Στο επόμενο game και χωρίς να έχει απειλήσει καθόλου το σερβίς του Αμερικανού νωρίτερα στο σετ, ο Ισπανός βρήκε τις ευκαιρίες για να κάνει το break και δεν τις άφησε ανεκμετάλλευτες, αξιοποιώντας το 2ο set point του για να κάνει το 6-4.

Ο Tiafoe δεν άφησε αυτή την κακή στιγμή να τον τραβήξει πίσω και συνέχισε να σερβίρει καλά στο 3ο σετ. Όπως και στο 1ο, έκανε break ξανά στο 7ο game, πέρασε μπροστά με 4-3 και δεν κινδύνεψε στο σερβίς του για να φτάσει στο 6-4.

Στο 4ο σετ ο Tiafoe έχασε πρώτος break point, όμως ο Nadal ήταν εκείνος που έφτασε πρώτος στο break, για να προηγηθεί με 3-1. Και εκεί που όλα έδειχναν ότι ο Ισπανός θα έβρισκε τρόπο να παρατείνει αυτό το ματς, ο Tiafoe είχε διαφορετική άποψη και κέρδισε όλους τους κρίσιμους πόντους στο υπόλοιπο του αγώνα.

Αρχικά ο Αμερικανός απάντησε άμεσα στο break και μείωσε σε 3-2, ενώ στο 6ο game επέστρεψε από το 15-40 και κράτησε το σερβίς του για το 3-3. Στη συνέχεια έκανε δεύτερο διαδοχικό break και πέρασε μπροστά με 4-3, για να κρατήσει δύσκολα ακόμα ένα πολύ κρίσιμο service game του, κάνοντας το 5-3.

Με νέο break, το 5ο του στο ματς, ο Tiafoe “σφράγισε” την τεράστια πρόκριση χωρίς να χρειαστεί να σερβίρει ξανά, έπειτα από 3 ώρες και 33 λεπτά στο court.

Αυτή ήταν η πρώτη ήττα του Nadal για φέτος σε Grand Slam, μετά από 22 νίκες στις πρώτες του 22 αναμετρήσεις. Θυμίζουμε πως κατέκτησε το Australian Open και το Roland Garros o Ισπανός, που στο Wimbledon έφτασε στα ημιτελικά και απέσυρε τη συμμετοχή του εξαιτίας της θλάσης που υπέστη στους κοιλιακούς.

Δεν θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει τον 23ο Grand Slam τίτλο του και τον 5ο στο US Open o Rafa, ο οποίος έχει ακόμα τη δυνατότητα να επιστρέψει στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2020. Για να τα καταφέρει, θα χρειαστεί να μην προκριθεί στον τελικό κανείς από τους Casper Ruud και Carlos Alcaraz.

Όσο για τον Tiafoe, αυτή ήταν η σημαντικότερη νίκη της καριέρας του, μόλις 2η απέναντι σε παίκτη από το Top 3 και πρώτη απέναντι σε Big 3. Επίσης προκρίθηκε για 1η φορά στα προημιτελικά του US Open, έχοντας χάσει τις δυο τελευταίες χρονιές στον 4ο γύρο.

Αυτή τη φορά τα κατάφερε ο Αμερικανός, που συνεχίζει να κρατάει ζωντανή την ελπίδα των Αμερικανών φιλάθλων για έναν τίτλο από συμπατριώτη τους στο μονό ανδρών, για 1η φορά από το μακρινό 2003, όταν είχε κατακτήσει το τρόπαιο ο Andy Roddic.

Στα προημιτελικά θα αντιμετωπίσει τον Andrey Rublev, που είχε κερδίσει νωρίτερα τον Cameron Norrie με 6-4, 6-4, 6-4.