Πανεπιστημιακή αστυνομία: Πέτρες και χημικά στις πρώτες περιπολίες στο ΕΚΠΑ – Αντιδράσεις από τους φοιτητές

Εκτός από το ΕΚΠΑ, αστυνομική παρουσία συνεχίζει να υπάρχει και στο Αριστοτέλειο, όπου ήδη σε δύο περιπτώσεις έχουν τοποθετηθεί τουρνικέ, τα οποία περιφρουρούνται από άνδρες των ΜΑΤ.

136

«Ποδαρικό»… δοκιμής, με «αναγνωριστικές» περιπολίες, πριν την έναρξη των μαθημάτων και χωρίς τουρνικέ, πραγματοποίησαν την Δευτέρα οι Πανεπιστημιακοί Αστυνομικοί στο campus του ΕΚΠΑ. Με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τα σχέδια ασφαλείας των «επίμαχων» σχολών να μην έχουν ολοκληρωθεί, τα 400 μέλη των ΟΠΠΙ πήραν την Παρασκευή φύλλα πορείας και από χθες, στελέχη του νεοσύστατου σώματος έδωσαν το παρών, λίγες βδομάδες πριν βρεθούν στο «μάτι του κυκλώνα», σε γεμάτα Πανεπιστήμια. Η παρουσία των αστυνομικών, προκάλεσε ένταση και αντιδράσεις, με ομάδες φοιτητών να συγκρούονται με τα ΜΑΤ στην είσοδο του campus στην Ούλοφ Πάλμε.

«Δηλώνουμε «παρών» στα πανεπιστήμια, για την ασφάλεια των παιδιών μας και την προστασία των υποδομών τους. Συνεργαζόμαστε με τις πρυτανικές αρχές, τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους, για την υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στο «ντεμπούτο» της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Επικεφαλής των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, επισκέφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες τους χώρους των τεσσάρων Α.Ε.Ι. (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ), στους οποίους αναμένεται να πραγματοποιούν περιπολίες τους επόμενους μήνες. Η αρχή έγινε χθες από την Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, καθώς φαίνεται ότι το ΕΚΠΑ, ολοκλήρωσε και υπέβαλε τα σχέδια ασφαλείας με τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα. Το βάρος έχει δοθεί στις υποδομές για την πλήρη περίφραξη του campus και στον έλεγχο του εξωτερικού χώρου, όπου καταγράφονται καθημερινά κάθε λογής εγκληματικές και παραβατικές συμπεριφορές.

Το απόγευμα της Δευτέρας, στελέχη των ΟΠΠΙ, φόρεσαν την χαρακτηριστική πράσινη στολή και αλεξίσφαιρο γιλέκο, εξοπλίστηκαν με αστυνομική ράβδο, χειροπέδες, ασύρματο, αστυνομική σφυρίχτρα και φακό και έκαναν την εμφάνιση τους στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης, συνοδεία των… ΜΑΤ. Τα άτομα που στελέχωσαν τα πρώτα περίπολα, ήταν όπως είχε προβλεφθεί, απόφοιτοι πανεπιστημίων σε μια προσπάθεια … ήπιας διαχείρισης τυχόν αντιδράσεων. Στη θέα των πρώτων Πανεπιστημιακών Αστυνομικών έξω από το ΕΚΠΑ συγκεντρώθηκαν περίπου 500 φοιτητές οι οποίοι προχώρησαν σε διαμαρτυρία. Αργά το απόγευμα τα αίματα «άναψαν» με τα ΜΑΤ που συνόδευαν τα στελέχη των ΟΠΠΙ να κάνουν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ απώθησαν τους συγκεντρωμένους. Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Πολυτεχνειούπολη από 150 φοιτητές. Τα καλέσματα από τους φοιτητικούς συλλόγους συνεχίζονται και σήμερα το πρωί στην πύλη του campus στην οδό Ούλοφ Πάλμε, ενώ ραντεβού θα δοθεί το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Εκτός από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, αστυνομική παρουσία συνεχίζει να υπάρχει και στο Αριστοτέλειο, όπου ήδη σε δύο περιπτώσεις έχουν τοποθετηθεί τουρνικέ τα οποία περιφρουρούνται από άνδρες των ΜΑΤ. Δύο διμοιρίες παραμένουν σε μόνιμη βάση και εντός του Πανεπιστημίου, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών για την κατασκευή της «πολύπαθης» βιβλιοθήκης. «Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει αυτό τον θεσμό όχι για να δημιουργήσει προβλήματα, αλλά για την επίλυση προβλημάτων», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προσθέτοντας ότι «καλά θα κάνουν κόμματα αντιπολίτευσης να αφήσουν υστερικές αντιπολιτευτικές κραυγές και να συνδράμουν με υπευθυνότητα».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το εφαρμοστικό Προεδρικό Διάταγμα, ανάμεσα στις αρμοδιότητες των ΟΠΠΙ, είναι η διενέργεια πεζών και εποχούμενων περιπολιών και την άμεση επέμβαση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Αυτές οι διελεύσεις θα γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, με πεζές και εποχούμενες περιπολίες, από κτιριακές εγκαταστάσεις και χώρους των Α.Ε.Ι. προς επισήμανση ύποπτων προσώπων ή αντικειμένων, για την πρόληψη και αποτροπή οιασδήποτε αξιόποινης πράξης σε βάρος προσώπων ή υποδομών. Η συχνότητα, ο τρόπος διέλευσης, ως και το χρονικό διάστημα που πραγματοποιείται η διέλευση, προσδιορίζονται από τον επικεφαλής της Ο.Π.Π.Ι. με κριτήρια ιδίως τη φύση αυτών, τον βαθμό επικινδυνότητας, τις υπάρχουσες πληροφορίες και τις κρατούσες συνθήκες στην περιοχή.

Στις αρμοδιότητες περιλαμβάνεται η διενέργεια προγραμματισμένων ή αιφνιδιαστικών ελέγχων και ερευνών επί οχημάτων, προσώπων, εγκαταστάσεων και χώρων.