Ζαπορίζια: Έφτασε στον πυρηνικό σταθμό η αποστολή του ΔΟΑΕ

164

Δημοσιογράφος του Reuters είδε την ομάδα του ΔΟΑΕ να φτάνει στο εργοστάσιο, με την παρουσία Ρώσων στρατιωτών να είναι έντονη στην περιοχή.

 

Επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έφτασαν μετά το μεσημέρι στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος ελέγχεται από τη Ρωσία, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε την ομάδα του ΔΟΑΕ να φτάνει στο εργοστάσιο, με την παρουσία Ρώσων στρατιωτών να είναι έντονη στην περιοχή.

Η αντιπροσωπεία καθυστέρησε να φτάσει, με φόντο τις αναφορές για συγκρούσεις γύρω από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, τον οποίο η Ρωσία ελέγχει από τον Μάρτιο. Σύμφωνα με το Reuters, η αποστολή είχε «κολλήσει» επί τρεις ώρες στην ουκρανική πλευρά, παραμένοντας σε σημείο ελέγχου περίπου 20 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή των μαχών.

Ζαπορίζια: Έφτασε στον πυρηνικό σταθμό η αποστολή του ΔΟΑΕ-1
REUTERS

 

Εκπρόσωπος του ΔΟΑΕ ανέφερε ότι ο επικεφαλής του οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι, διαπραγματεύθηκε προσωπικά με τις ουκρανικές στρατιωτικές αρχές, παραμένοντας αποφασισμένος η αποστολή να φτάσει στον πυρηνικό σταθμό εντός της ημέρας.

Ο σταθμός της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην πόλη Ενερχοντάρ, καταλήφθηκε από τις δυνάμεις της Μόσχας τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να συνδέεται με το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης και να τον διαχειρίζονται υπάλληλοι της ουκρανικής κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Energoatom. Η περιοχή του πυρηνικού σταθμού δέχθηκε επανειλημμένως βομβαρδισμούς τον περασμένο μήνα, για τους οποίους το Κίεβο και η Μόσχα επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη. Η αποστολή του ΔΟΑΕ αποσκοπεί στην αποτίμηση των κινδύνων από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στην περιοχή.

Ζαπορίζια: Έφτασε στον πυρηνικό σταθμό η αποστολή του ΔΟΑΕ-2
REUTERS

 

Αλληλοκατηγορίες για τις νέες εχθροπραξίες

Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε νωρίτερα τη Ρωσία ότι θέλει να καταστρέψει την επίσκεψη αποστολής επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, σημειώνοντας ότι η Ρωσία βομβάρδισε ξανά σήμερα την περιοχή στην οποία βρίσκεται ο σταθμός.

«Οι Ρώσοι βομβάρδισαν την (πόλη) Ενερχοντάρ και την περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», σημείωσε ο Αντρέι Γέρμακ, προσωπάρχης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μήνυμά του στο Telegram, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι ενεργεί ως ένα «τρομοκρατικό κράτος». Η Ρωσία ευθύνεται για όλα όσα συμβαίνουν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και στην Ενερχοντάρ, σημείωσε ο Γέρμακ και τόνισε: «Θέλουν να ναυαγήσει η επίσκεψη της αποστολής του ΔΟΑΕ».

Λίγα λεπτά αργότερα, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντολιάκ κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για πλήγματα στην Ενερχοντάρ. «Η Ρωσία διεξάγει επιδεικτικά πλήγματα στην Ενερχοντάρ, κατά μήκος της επίσημης διαδρομής της αποστολής του ΔΟΑΕ, προκειμένου να κατηγορήσει την Ουκρανία γι’αυτό», σημείωσε ο Ποντολιάκ, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί «ένδειξη του πραγματικού ‘ενδιαφέροντος’ (της Ρωσίας) για την επιθεώρηση» του πυρηνικού σταθμού.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και υποστηριζόμενος από τη Μόσχα τοπικός αξιωματούχος κατηγόρησαν την Ουκρανία για απόπειρα κατάληψης του σταθμού της Ζαπορίζια, λέγοντας ότι έως και 60 Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τον ποταμό Δνείπερο με βάρκες νωρίς σήμερα το πρωί. Το ρωσικό υπουργείο πρόσθεσε ότι «ελήφθησαν μέτρα» για την εξουδετέρωση των Ουκρανών στρατιωτών, στα οποία περιλαμβανόταν η χρήση της στρατιωτικής αεροπορίας. Το Reuters δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες καμίας από τις δύο πλευρές.

Μόσχα: Τρεις Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν κοντά στον πυρηνικό σταθμό

Αργότερα, αξιωματούχος που έχει διοριστεί από τους Ρώσους στο υπό ρωσικό έλεγχο τμήμα της περιφέρειας Ζαπορίζια στην Ουκρανία δήλωσε πως Ρώσοι στρατιώτες αιχμαλώτισαν τρεις Ουκρανούς στρατιώτες σήμερα στη διάρκεια αυτού που αποκάλεσε επίθεση εναντίον του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ δήλωσε πως τα επίπεδα ακτινοβολίας στον σταθμό παραμένουν σε κανονικά επίπεδα.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει ότι ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας θα μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια και προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της η ομάδα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας που τον επισκέπτεται. Μιλώντας σε εκδήλωση στη Μόσχα ο Λαφρόφ επεσήμανε: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εγγυηθούμε ότι αυτός ο σταθμός είναι ασφαλής, ότι λειτουργεί με ασφάλεια. Και ώστε η αποστολή εκεί να προχωρήσει με όλα της τα σχέδια».

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια είναι «δύσκολη αλλά παραμένει πλήρως υπό έλεγχο», μετά τις αναφορές για βομβαρδισμούς στην κοντινή πόλη Ενερχοντάρ. Σε ανάρτησή του στο Telegram το υπουργείο σημείωσε ότι εξακολουθεί να είναι έτοιμο να εγγυηθεί για την ασφάλεια της αποστολής του ΔΟΑΕ, παρά τις προσπάθειες του «καθεστώτος του Κιέβου», όπως το χαρακτήρισε, να προκαλέσει προβλήματα στην επίσκεψη.

Η ουκρανική εταιρία Energoatom που λειτουργεί το πυρηνικό εργοστάσιο στην κατεχόμενη από τους Ρώσους περιοχή ανέφερε το πρωί της Πέμπτης ότι η Μονάδα 5 έχει αναστείλει τη λειτουργία της εξαιτίας του ρωσικού βομβαρδισμού.