Πολιτικοί και Ιερά Σύνοδος καταδικάζουν τις «απαράδεκτες και προσβλητικές» δηλώσεις Χρυσόστομου

154
«Οικουμενική» κατακραυγή για τις εξοργιστικές δηλώσεις Χρυσόστομου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

«Θύελλα» αντιδράσεων σε Πολιτεία και Εκκλησία προκάλεσαν οι απαράδεκτες δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου περί «συναίνεσης» στον βιασμό, μιλώντας σε τηλεοπτικό πάνελ για τις αμβλώσεις.

Ερωτηθείς αν αυτό θα έπρεπε να ισχύει και στις περιπτώσεις βιασμού, ο Μητροπολίτης Δωδώνης ανέφερε πως «δεν κάθεται μια γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει, μην τρελαθούμε τώρα», προκαλώντας την αντίδραση των δημοσιογράφων.

«Εσείς αντιλαμβάνεστε ότι μια γυναίκα κάθεται και βιάζεται και μένει και έγκυος;  Θέλει συμμετοχή» ήταν η «χαριστική βολή» στη συνολική δημόσια τοποθέτηση του Μητροπολίτη Δωδώνης για τις αμβλώσεις που προκάλεσε κύμα οργής.

Με ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος διαχώρισε τη θέση της, χωρίς περιστροφές, υπογραμμίζοντας πως δεν εκφράζουν την Εκκλησία της Ελλάδος.

«Η άνευ εξαιρέσεων αντιμετώπιση της γυναίκας ως ισότιμης με τον άνδρα και η προστασία της απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίηση αποτελούν την επίσημη θέση και στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οποιαδήποτε άποψη κληρικού, ανεξαρτήτως βαθμού Ιερωσύνης, που αποκλίνει από τις ανωτέρω θέσεις της Ιεράς Συνόδου, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την Εκκλησία της Ελλάδος» αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση.

Έντονη ήταν η καταδίκη και από τον πολιτικό κόσμο, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέωςμε ανάρτησή της στο twitter, να τονίζει πως η εν λόγω δήλωση προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία και «δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού».

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, από την πλευρά του, τονίζει πως τα όσα ειπώθηκαν είναι ντροπιαστικά για όλους και συκοφαντικά για την ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

«Είναι ντροπή για όλους μας και συκοφαντική για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και την Εκκλησία μας που πάντα στέργει τα θύματα βίας, η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Χωρίς πολλά λόγια η δήλωση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη πρέπει να αποσυρθεί και να ζητήσει συγγνώμη!», αναφέρει σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Έντονη ήταν και η αντίδραση της βουλευτή Χανίων Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία απευθυνόμενη στον Μητροπολίτη Δωδώνης, με ανάρτηση που έκανε στο twitter, εκφράζει την απορία και την έκπληξή της μαζί, τονίζοντας: «Ε όχι Σεβασμιότατε, γιατί αδικείτε τον εαυτό σας, αλλά κυρίως την Ορθόδοξη Εκκλησία, με τέτοιου είδους δηλώσεις;!».

«Αδιανόητη και προκλητική» χαρακτηρίζει τη δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τον βιασμό, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης, Χρυσόστομου σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος. «Ντροπή και θυμός για τη λογική που καλύπτει τους βιαστές και επιτίθεται στα γυναικεία δικαιώματα», αναφέρει χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Ράνια Σβίγκου χαρακτηρίζει ανατριχιαστικές τις δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης, οι οποίες παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού και «κυνηγιού μαγισσών», που έχουν περάσει εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

«Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. Ο βιασμός είναι έγκλημα, η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος είναι δικαίωμα», υποστηρίζει η κυρία Σβίγκου.

«Οι αντιλήψεις ότι «δεν υπάρχει καμία γυναίκα που να κάθεται να βιάζεται χωρίς να το θέλει», ότι «η άμβλωση είναι έγκλημα» και ότι «ακόμα και όταν ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Εκκλησία για να γίνει άμβλωση και πως όντως θα πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά και όχι «με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού» είναι αντιλήψεις οπισθοδρομικές, σκοταδιστικές και επικίνδυνες», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, στην επίσημη σελίδα του στο twitter.

«Αδιανόητες και ντροπιαστικές» χαρακτήρισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Για «απαράδεκτες, ανατριχιαστικές και σκοταδιστικές δηλώσεις» έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

«Μεσαίωνας, ωμός βιασμός της πραγματικότητας και ακραίος μισογυνισμός» σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.