Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους στοχεύουν στην ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού

145

Διήμερη επίσκεψη στην Πιερία πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Αυγούστου,  ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Τσιρώνης, που ειδικεύεται σε θέματα προσκυνηματικού τουρισμού, κατόπιν πρόσκλησης της  Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφίας Μαυρίδου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου.

Τον καταξιωμένο Καθηγητή  καλωσόρισε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά η σημερινή επίσκεψη του κ.Τσιρώνη.  Η Πιερία με τα αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία της, το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της, τις δυνατότητες που παρέχει για διάφορες δραστηριότητες στη φύση, τις ιδιαίτερες και ξεχωριστές τοπικές γεύσεις, καλύπτει ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Σταθερή επιδίωξη μας είναι η καθιέρωση της Πιερίας, ως προορισμού τεσσάρων περιοχών, η ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού και η διασύνδεσή του με το πολυμορφικό τουριστικό προϊόν του νομού».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του o Καθηγητής κ. Τσιρώνης συνοδευόμενος από τον Υπεύθυνο του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Π.Ε. Πιερίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Βασίλειο Δήμου ήρθε σε επαφή με τις μοναδικές ομορφιές που προσφέρει η περιοχή και  βίωσε ιδιαίτερες ταξιδιωτικές εμπειρίες συνδυάζοντας τη θάλασσα, τον ήλιο και το βουνό.

Είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί  στα βασικά σημεία ενδιαφέροντος της Πιερίας,  όπως το αρχαιολογικό πάρκο και μουσείο του Δίου, την Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, κ.ά.  Παράλληλα πήρε μια  γεύση της ομορφιάς, των μύθων και των θρύλων που κρύβει το ξακουστό βουνό του Ολύμπου, ενώ δοκίμασε κάποιες από τις δραστηριότητες που προσφέρει ο ορεινός όγκος.

Τέλος η φιλοξενία επιφύλαξε  μία μοναδική εμπειρία στον Καθηγητή καθώς επισκέφτηκε ένα τοπικό οινοποιείο στη σκιά του Ολύμπου και στις παρυφές των Πιερίων, όπου μετά την αποκάλυψη των μυστικών και της διαδρομής που διανύει το σταφύλι από τον αμπελώνα έως την μετατροπή σε οίνο και την εμφιάλωση του, ακολούθησε οινογευσιγνωσία που συνοδεύτηκε αποκλειστικά από τοπικά, χειροποίητα εδέσματα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κου Τσιρώνη  συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ευρύτερη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε θέματα θρησκευτικού τουρισμού καθώς και οι δράσεις του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Π.Ε. Πιερίας για το 2023. Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκε το έργο που σχεδιάζουν η Π.Ε. Πιερίας και η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και αφορά τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διάθεση εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας για τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Πιερία. Στόχος της εφαρμογής αυτής αποτελεί η προβολή του θρησκευτικού πλούτου της Πιερίας στο πλαίσιο της στρατηγικής της Περιφερειακής Ενότητας για την αναβάθμιση και τη βελτίωση των προσφερόμενων ψηφιακών υπηρεσιών της και της προσέλκυσης περισσότερων χρηστών τέτοιου είδους υπηρεσιών αλλά και τουριστών νέας γενιάς.