Ένας Κατερινιώτης απαντά για την κατάσταση της Εγνατίας Οδού

555

Απάντηση του συμπολίτη μας κ. Αντώνη Σταμούλη σε αρνητικό σχόλιο άλλου συμπολίτη μας για την κατάσταση της Εγνατίας Οδού.

Kάθε μήνα διασχίζω την Εγνατία, Κατερίνη – Ηγουμενίτσα, με χιόνια, βροχές, αέρα κλπ… την εχω διασχίσει με όλες τις καιρικές συνθήκες βράδυ και μέρα τα τελευταία 4 χρόνια. Ο δρόμος είναι ασφαλής, για τα 330χλμ από Κατερίνη μέχρι το τέρμα της ναι μπορεί να μην έχει πάρκινγκ πολλά, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω και την χρηστικότητα από την στιγμή που ο δρόμος έχει εξόδους για πόλεις και χωριά, 1 ΣΕΑ προς Βέροια, 1 στα Γρεβενά ιδιωτικό με γρήγορη πρόσβαση, 1 προς πριν την Ηγουμενίτσα ιδιωτικό με γρήγορη πρόσβαση, 2 μεγάλα πάρκινγκ μεταξύ Ιωαννίνων – Βέροιας, 1 πάρκινγκ προς Ηγουμενίτσα, σε όλα τα μεγάλα τούνελ υπάρχουν χώροι στάθμευσης εκτάκτου ανάγκης, έχει σταματήσει κόσμος, έχω σταματήσει σε περίπτωση προβλήματος και με τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης επίσης. Οι τουαλέτες είναι και για ΑμεΑ Τώρα ας πάμε λίγο στην νοοτροπία μας και ας αφήσουμε για λίγο τον δρόμο που ΔΕΝ έχει κλείσει σχεδόν ποτέ εκτός και αν τα βάλουμε με τον θεό για τον καιρό που πολλές φορές εκεί είναι απρόβλεπτος. – ✅Ένα αμάξι με γεμάτο ρεζερβουάρ διασχίζει 500 – 700 χλμ, έχει όπως ανέφερα παραπάνω σημεία ανεφοδιασμού, 1 ακόμα με απευθείας έξοδο από την Εγνατία θα ήταν καλό εάν υπήρχε. Για τα 330 χλμ το κόστος για αμάξι πετρελαίου είναι κοντά στα 50-60 ευρώ με σημερινές τιμές ανάλογα την ταχύτητα. ❌ Αρκετός κόσμος δεν τα λαμβάνει αυτά υπόψιν, θέλει ανά 50χλμ πρατήριο έτσι για το μάτι… – ✅ Τα διόδια είναι ακόμα οικονομικά, το μόνο δύσκολο διόδιο είναι στον Πολύμυλο που ακόμα και καλοκαίρι πολλές φορές έχει περίεργο καιρό. ❌ Τα διόδια μπλοκάρουν πλέον γιατί δεν έχει σχεδόν κανείς πομποδέκτη και η νοοτρόπία των περισσότερων είναι να βρουν ψιλά όταν φτάσουν στον κισέ ή επείδη αρκετοί δεν γνωρίζουν, μπλοκάρουν την λωρίδα με τους πομποδέκτες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν, να κάνουν όπισθεν και να δημιουργείτε ένας χαμός, μόνο Αύγουστο έχω αργήσει σε διόδια και αυτό ήταν 10 λεπτά λόγο όγκου οχημάτων και σε περίπτωση θέματος οι μπάρες ανοίγουν και διασχίζεις τα διόδια χωρίς κόστος. Μου έχει συμβεί 2 φορές. ✅ Ο δρόμος είναι αρκετά καλός και σε 3 ώρες σχεδόν από κεντρική Μακεδονία βρίσκεσαι στο σύνορο της Ελλάδας. ❌ Ο δρόμος γίνεται αρκετά επικίνδυνος από τους οδηγούς που με 80χλμ ταχύτητα αλλάζουν λωρίδες δεξιά αριστερά λες και παίζουν φιδάκι στο κινητό χωρίς λόγο χωρίς να προσπεράσουν. Ο δρόμος αν και από τους καλύτερους στην Ελλάδα είναι επικίνδυνος από την νοοτροπία των οδηγών.

Είναι ένας δρόμος που ενώνει πραγματικά την Ελλάδα, εκτός και αν θέλαμε να μείνουμε στον δρόμο της Κατάρας, που έφαγε ψυχές. Ας δούμε και τα θετικά μια φορά. Ναι πάντα υπάρχει βελτίωση, αλλά για να υπάρξει βελτίωση πρέπει να δούμε και τα θετικά.