Έκτακτη παρέμβαση δρομολογεί η Κομισιόν για τις τιμές ρεύματος που «καίνε»

247
Προτάσεις για τη δομική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προαναγγέλλει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν AP Photo/Virginia Mayo

Εν μέσω «ηλεκτροσόκ» στην Ευρώπη από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας -και εν όψει του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας που οριστικοποιήθηκε για την 9η Σεπτεμβρίου- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει ότι επεξεργάζεται προτάσεις για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επί τάπητος στους «27» η πρόταση που έχει κατατεθεί από την ελληνική πλευρά για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας εκθέτει τώρα ξεκάθαρα, για πολλούς διαφορετικούς λόγους, τους περιορισμούς του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς. Σχεδιάστηκε [σ.σ. η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας] υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες και διαφορετικούς σκοπούς», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας σήμερα, Δευτέρα, στο πλαίσιο του Bled Stregic Summit στη Σλοβενία.

«Εξ ου και τώρα ετοιμάζουμε έκτακτη παρέμβαση και μία διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», γνωστοποίησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν –τη στιγμή που έχουν γίνει πλέον εκκωφαντικές οι φωνές που ζητούν ευρωπαϊκή κινητοποίηση «τώρα», υπό το φως της ιλιγγιώδους αύξησης των τιμών της ενέργειας, και μπροστά στο φάσμα ενδεχόμενης ολικής διακοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου.

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν υπεισήλθε σήμερα σε λεπτομέρειες σχετικά με την έκτακτη παρέμβαση που δρομολογεί η Κομισιόν. Το ακριβές πλαίσιο της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται ακόμη υπό κατάρτιση· ωστόσο το λεπτομερές σχέδιο δράσης ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ενώπιον του κινδύνου ενεργειακής «ασφυξίας» και της βαρύτατης επιβάρυνσης των καταναλωτών από την εκρηκτική άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία και συμπαρασύρει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι ζυμώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πυρετώδεις.

Η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ -η οποία και πιέζει προς την κατεύθυνση της επιβολής πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, στη βάση της ελληνικής πρότασης- επιδιώκει τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς οριστικοποίηση των μέτρων σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρων προκλήσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη έχει ανακοινωθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, η οποία πρόκειται να λάβει χώρα την 9η Σεπτεμβρίου, όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα από την τσεχική προεδρία.

Επί τάπητος η ελληνική πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Προβαίνοντας στη σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Ζοζέφ Σικέλα, επισήμανε πως στο «τραπέζι» θα βρεθούν προτάσεις που περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, καθώς και παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά.

«Πρέπει να διορθώσουμε την αγορά ενέργειας. Η λύση σε επίπεδο ΕΕ είναι μακράν η καλύτερη που έχουμε», υπογράμμισε ο Ζοζέφ Σικέλα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πλέον όλο και περισσότερα κράτη-μέλη καλούν στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ενώ η πρόταση συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Πράγα ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, Πιετρ Φιάλα.

Προσχέδιο εσωτερικού εγγράφου που είχε έλθει νωρίτερα τον Αύγουστο στην κατοχή του πρακτορείου Bloomberg καταδείκνυε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει μία επιλογή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου προς αποφυγή «αφόρητα υψηλού» κόστους στις τιμές ενέργειας, εάν η Ρωσία περιορίσει δραστικά τη ροή του φυσικού αερίου.

Η επιβολή πλαφόν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα είχε περιορισμένη χρονική διάρκεια και αυτή η τιμή της αγοράς θα πρέπει να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, κατά το έγγραφο.

«Θα εξετάσουμε πολύ προσεκτικά ποια εργαλεία διαθέτουμε που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουμε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος» δήλωσε από πλευράς του σήμερα από την Πράγα ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς. Επισήμανε πως η όποια παρέμβαση πρέπει «να λειτουργεί υπό τεχνική έννοια», αλλά σημείωσε πως είναι σαφές ότι οι σημερινές τιμές αγοράς «δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική προσφορά και ζήτηση».

«Γενικά, μπορώ ίσως να πω ότι, για παράδειγμα, η αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από το κόστος του φυσικού αερίου είναι ένας από τους δρόμους που μπορούμε να εξετάσουμε», είπε ο Γερμανός καγκελάριος απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Σαφής προειδοποίηση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει «τώρα» κόντρα στις υψηλές τιμές και την αβεβαιότητα ήλθε ταυτόχρονα τη Δευτέρα διά στόματος του πρωθυπουργού του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο.

«Πρέπει να παρέμβουμε και η χώρα μου υποστηρίζει τα ανώτατα όρια τιμών στην αγορά φυσικού αερίου και στην χονδρεμπορική αγορά εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε μιλώντας σε συνέδριο για την Ενέργεια στο Σταβάνγκερ της Νορβηγίας, αποσαφηνίζοντας πως πρόκειται για «μία βραχυπρόθεσμη λύση, μία προσωρινή παρέμβαση».

Σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους, η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, Τίνε Φαν ντερ Στράτεν, εξέπεπεμψε σήμα κινδύνου ότι οι «επόμενοι πέντε έως δέκα χειμώνες θα είναι φρικτοί εάν δεν ληφθούν μέτρα».

Αν και η Γερμανία φαίνεται πλέον διαλλακτική στην επιβολή πλαφόν, η Γαλλία από πλευράς της παραμένει σκεπτική επί του παρόντος στην ιδέα ανώτατων ορίων στις τιμές του φυσικού αερίου.

Η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ επιδιώκει να έχει υπάρξει συμφωνία επ’ αυτού πριν τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας των «27» στις Βρυξέλλες.

Στο Βερολίνο, εν τω μεταξύ, θα βρίσκεται αύριο ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ για συνομιλίες με τον Όλαφ Σολτς σχετικά με την ενεργειακή κρίση, και συγκεκριμένα τα σχέδια κατασκευής αγωγού που θα συνδέει την Ιβηρική χερσόνησο με την κεντρική Ευρώπη μέσω της Γαλλίας, ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στον Καναδά προσεχώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Με αβέβαιη τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου, οι κυβερνήσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν θέσει σε εφαρμογή μέτρα προς εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικής στήριξης των καταναλωτών καθώς οι τιμές καταρρίπτουν διαδοχικά ρεκόρ, ενώ παράλληλα στρέφονται σε τρίτες χώρες σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την ενεργειακή τροφοδοσία.

Ως προς τις διαδρομές της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει στραφεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στην Αλγερία, και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκ μέρους της ΕΕ, στο Αζερμπαϊτζάν.

Το γερμανικό βλέμμα έχει την ίδια στιγμή εστιαστεί στη Νορβηγία και τον Καναδά, όπου έχει βρεθεί διαδοχικά ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Τη Νορβηγία πρόκειται να επισκεφθεί προσεχώς και η πρόεδρος της Κομισιόν, όπως προανήγγειλε κατά τη σημερινή της ομιλία, στέλνοντας επίσης το μήνυμα ότι η πορεία απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια δεν πρέπει να οδηγήσει σε νέες εξαρτήσεις.

«Ο τερματισμός της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα είναι το πρώτο βήμα. Η αυξημένη ανάγκη μας για άλλες πρώτες ύλες δεν πρέπει να δημιουργήσει νέες εξαρτήσεις. Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις προμήθειες και να οικοδομήσουμε δεσμούς με αξιόπιστους εταίρους», ανέφερε η Ούρσουλα ντερ Λάιεν, προαναγγέλλοντας την επίσκεψή της στον Καναδά σε δύο εβδομάδες.

Μία οριστική διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου εμφανίζεται πλέον όλο και πιο πιθανή. Ένα ακόμη «crash-test» μετά το θρίλερ του Ιουλίου θα αποτελέσει το επικείμενο κλείσιμο της στρόφιγγας του αγωγού Nord Stream1 για τρεις ημέρες.

Ο κολοσσός της Gazprom έχει ανακοινώσει ότι Nord Stream 1 πρόκειται να διακόψει τη λειτουργία του από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενος την ανάγκη συντήρησης του μόνου εναπομείναντος συμπιεστή αερίου. Οι ροές των 33 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως κατόπιν θα επαναληφθούν, κατά την ανακοίνωση.

Ο αγωγός λειτουργεί σήμερα μόλις στο 20% της δυναμικότητάς του, καθώς η πλήρης δυναμικότητά του φθάνει τα 167 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως.