Μόνη επιδίωξη η αυτοδυναμία για τον Κ. Μητσοτάκη

152

“Θα αναλάβω το κόστος να οδηγήσω τη χώρα σε σταθερό λιμάνι. Το όποιο πολιτικό κόστος. Θα τον περάσουμε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Θα τον περάσουμε μαζί. Δεν θα φυγομαχήσω. Δεν θα εκχωρήσω αυτή την ευθύνη που μου ανέθεσε ο ελληνικός λαός. Και στο τέλος της τετραετίας θα έρθουμε να αναμετρηθούμε. Και ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιος επιθυμεί να τον κυβερνήσει την επόμενη τετραετία”.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης για τη νέα πολιτική χρονιά… μητέρας των μαχών στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο πρωθυπουργός έσπευσε να εκπέμψει μήνυμα πολιτικής σταθερότητας, για μία ακόμα φορά μέσα σε διάστημα ολίγων εβδομάδων.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Εν μέσω νέων σεναρίων για πρόωρη προσφυγή στην εθνική κάλπη, όπως αυτά ήρθαν στο προσκήνιο από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το ζήτημα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, το οποίο προκάλεσε έντονους τριγμούς στο κυβερνητικό “στρατόπεδο”, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε, εκ νέου, τον δρόμο ολοκλήρωσης της τετραετίας.

Κλειδί των λεγομένων και των αποφάσεων του πρωθυπουργού είναι η έννοια της “σταθερότητας”. Αυτή τη λέξη προτάσσει ο κ. Μητσοτάκης μπροστά στις πολλαπλές κρίσεις που ανοίγονται στον ορίζοντα. Αυτή τη λέξη πρόταξε όταν είχαν ανάψει οι συζητήσεις για εκλογικό αιφνιδιασμό, με αφορμή την ενεργειακή κρίση. Αυτή τη λέξη πρόταξε και χθες στη Βουλή. Τη στιγμή που η ακρίβεια ταλανίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τη στιγμή που η ηγεσία της Τουρκίας εργαλειοποιεί, εκ νέου, το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ήταν σαφής. “Δεν θα επιτρέψω σε όσους καραδοκούν εντός και εκτός Ελλάδος να την εκτρέψουν από τη θετική της πορεία. Γνωρίζω καλά ότι υπάρχουν συμφέροντα τα οποία επιθυμούν αδύναμες κυβερνήσεις, γιατί θεωρούν ότι έτσι αυξάνουν τη δυνατότητα επιρροής τους… Γνωρίζω επίσης –και τις γνωρίζω καλά– και τις δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδος που ποτέ δεν άντεξαν τον δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας τον οποίο σταθερά έχει επιλέξει η πατρίδα μας. Σε όλους αυτούς, λοιπόν, θα ήθελα να απευθύνω μερικά σταράτα λόγια. Στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναστηθούν τα άλλα λιμάνια, από τα οποία κάποτε κάποιοι ζητούσαν ρούβλια ή δραχμές. Δεν θα χρηματοδοτηθούν ξανά από ξένα κέντρα Μέσα Ενημέρωσης με γνωστούς πρωταγωνιστές με στόχο να επηρεάσουν την πολιτική σκηνή… Σε όσους σκέφτονται έτσι, η απάντηση είναι μία: Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω”, ήταν το σήμα του, με αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Το “151”

Ένα ακόμα στοιχείο, σε πολιτικό επίπεδο, το οποίο μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει από τις χθεσινές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια είναι ο δρόμος που χάραξε και πάλι προς τη μεγάλη και μόνη, όπως εξελίσσεται το μοτίβο, επιδίωξη της “γαλάζιας” παράταξης, με το βλέμμα στις διπλές, κατά τα φαινόμενα, κάλπες του 2023. Και ο δρόμος αυτός είναι της αυτοδυναμίας.

Ουσιαστικά, ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, ταύτισε τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, εγκαλώντας τα δύο κόμματα ότι επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν ένα πραγματικό θέμα, διαμορφώνοντας δήθεν σκηνικό πολιτικής κρίσης. Στάθηκε, δε, οξύς απέναντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. “Αμέσως μετά την εκλογή του, δύο φορές μάλιστα δημόσια και κατ’ ιδίαν, κάλεσα τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε. Αρχηγός κόμματος ήταν… Θεωρώ λογικό να μπορεί να υπάρχει μία επικοινωνία μεταξύ μας. Αρνήθηκε. Αρνήθηκε τότε, όπως αρνείται και τώρα. Έχει πει, βέβαια, ότι “δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση”. Έχει πει κιόλας ότι “δεν θα δεχόταν την παρουσία μου ως πρωθυπουργός της χώρας, ακόμα κι αν η Νέα Δημοκρατία επικρατούσε στις εκλογές”. Είναι δικαίωμά του να επιλέγει τους φίλους του και τους συμμάχους του, αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι τους πρωθυπουργούς τούς επιλέγει ο ελληνικός λαός και όχι ο ίδιος”, ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε, ουσιαστικά, να απευθυνθεί και στους ψηφοφόρους που κινούνται στον χώρο του Κέντρου, τοποθετώντας στο ίδιο πολιτικό μοτίβο και το ίδιο πολιτικό κάδρο τους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. “Ένας πολιτικός αρχηγός πρέπει να είναι σε θέση να ξεχωρίζει την πρόσκαιρη επιρροή της συγκυρίας από την ευθύνη της εθνικής πορείας και να επιλέγει τη δεύτερη. Φαίνεται, όμως, ότι ο αρχηγός σας έχει άλλα σχέδια. Η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα είναι απόλυτη. Για αυτό και ευλόγως πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται ήδη μήπως, ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, τους προκύψει τελικά Τσίπρας”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι κοινωνικές ομάδες

Με την κίνηση αυτή, να ταυτίσει, δηλαδή, τον κ. Τσίπρα με τον κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέδειξε μόνο διαχωριστικές γραμμές, αλλά… έκαψε και σενάρια που είχαν κάνει την εμφάνισή τους περί κυβέρνησης συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία στις κάλπες της επόμενης χρονιάς. Ο στόχος του “151+” ήταν και είναι κεντρικός για τη “γαλάζια” παράταξη, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναδεικνύει, συχνά-πυκνά, το τελευταίο διάστημα την αναγκαιότητα της αυτοδύναμης κυβέρνησης. “Αυτό στο οποίο επιμένω είναι ότι, σε πολύ δύσκολους καιρούς, η χώρα χρειάζεται πάνω από όλα κυβερνητική σταθερότητα και αυτή η σταθερότητα, κατά την άποψή μου, υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις, όπως αυτήν την οποίαν έχουμε”, έχει σχολιάσει ο πρωθυπουργός.

Η αυτοδυναμία, πάντως, περνάει μέσα από περιοχές-βαρόμετρα, όπως, για παράδειγμα, η Μακεδονία και η Κρήτη, αλλά και κοινωνικές ομάδες στις οποίες θα συνεχίσει να απευθύνεται η Νέα Δημοκρατία, με πρώτο σταθμό τις ανακοινώσεις από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για μέτρα στήριξης και πρωτοβουλίες. Το βάρος, λοιπόν, τους επόμενους μήνες θα πέσει, μεταξύ άλλων, στη νέα γενιά (ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα ανακοινώσει από τη ΔΕΘ στεγαστικό πρόγραμμα για τους νέους), στους αγρότες, αλλά και στη μεσαία τάξη, με τη στρατηγική της περαιτέρω ελάφρυνσης από φόρους και εισφορές να βρίσκεται στην προμετωπίδα των κινήσεων. Παράλληλα, στο… κατώφλι είναι και η έναρξη ενός νέου κύκλου περιοδειών του κ. Μητσοτάκη στην περιφέρεια, με στόχο την επικοινωνία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την αποτύπωση του προγράμματος για την επόμενη τετραετία.