Πολιτιστικές Αυλές στην Κατερίνη από την Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας

368

Η εκδήλωση «Πολιτιστικές Αυλές 2022-23» που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Εταιρείας Ελλήνων συγγραφέων Γερμανίας, αφορά την αλληλεπίδραση μελετών, εφαρμοσμένων επιτυχημένων δράσεων και εκδηλώσεων που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την καινοτομική δια δραστική επικοινωνία ειδικά της ραδιοφωνίας και των Μέσων  κοινωνικής δικτύωσης.

Η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας με πετυχημένες εικαστικές δράσεις, όπως αυτή στη «Naoussa Urban Art Festival 2020 και 2021» με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.  Μια εικαστική  και πολιτιστική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης,  αποδεικνύει  πως οι καλές τέχνες έχουν όχι μόνο  μεγάλη δυναμική βελτίωσης της αισθητικής μιας αστικής γειτονιάς, αλλά συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση του πολίτη να βιώσει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εικαστικές τέχνες  στην κοινωνία μας και να έρθει σε επαφή με καλλιτέχνες από όλο το κόσμο. Επιπλέον πολιτιστικές παρεμβάσεις,  όπως το λογοτεχνικό αυτόματο (αυτόματος  πωλητής τσιγάρων που αντί  για τσιγάρα προσφέρει βιβλία σε μέγεθος πακέτου) ή τις βιβλιοθήκες του δρόμου, φέρνουν τον πολιτισμό και την λογοτεχνία απευθείας στην καθημερινότητα των ανθρώπων καθιστώντας τα αναπόσπαστο κομμάτι στην ζωής τους.

Παράλληλα το Μουσείο Ραδιοφωνίας με έδρα την ΔΕΘ (Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης) μέσα στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης πραγματοποιεί  μια δύσκολη αποστολή με θέμα ο ρόλος της ραδιοφωνίας και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης συνδυαστικά με τις πολιτιστικές αυλές » αποδεικνύοντας πως ακόμη και δίχως καμιά κρατική βοήθεια αλλά μόνο με εθελοντισμό σε συνεργασία των ιδιωτών επιχειρηματιών, ΜΜΕ και φορέων πολιτισμού, μπορούν να καταφέρουν θαυμαστά αποτελέσματα στην προβολή μιας περιοχής.

Έτσι για δύο χρόνια με μια επιτόπια βιωματική έρευνα και πρακτικές εφαρμογές η ομάδα του Μουσείου Ραδιοφωνίας και οι συνεργάτες του, εφάρμοσαν πρακτικές της ωφελιμότητας των νέων ραδιοφωνικών πολύγλωσσων σταθμών ως εργαλεία εξωστρεφούς επικοινωνίας συνδυαστικά με δράσεις και υποδομές (π.χ. art Gallery σε απομακρυσμένα χωριά) με πολιτιστικό περιεχόμενο, βοηθώντας την τουριστική ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής. Η δράση ήταν ένα επικοινωνιακό μοντέλο που έτυχε την στήριξη του Βαλκάνιου Δημοσιογραφικού κόσμου που πρόβαλε με πολλά ρεπορτάζ και ένα ντοκιμαντέρ την χρησιμότητα πολύγλωσσων web radio.

Παράλληλα σημαντική ήταν η στήριξη και συμμετοχή της Hellenic Media Group (Δημοσιογραφικό Εθελοντικό Δίκτυο) που συμμετείχε εθελοντικά στην επικοινωνιακή και ηθική στήριξη του εγχειρήματος. Η δράση και εφαρμογή κράτησε για δύο χρόνια σε ένα απομακρυσμένο χωριό των Βαλκανίων (Rajdavitsa) που χιλιάδες ακόλουθοι από όλο το κόσμο παρακολουθούσαν καθημερινά την εξέλιξη των εργασιών.

Η δράση αυτη ξεκινά να παίρνει πλέον μεγαλύτερες διαστάσεις με την συνεργασία  της Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας και του Μουσείου ραδιοφωνίας, με συνεργατικές πρωτοβουλίες για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και Ευρώπης. Ουσιαστικά είναι μια συνδυαστική δράση πρόσμιξης εμπειριών όλων των συνεργατών που συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία, που δίνει μια προστιθέμενη αξία στο χώρο του πολιτισμού, με βάση την αναγκαιότητα μιας πιο δυναμικής και αποτελεσματικής ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, για την αξία του πολιτισμού, σε συνεργασία με τον δημοσιογραφικό κόσμο που στηρίζει τις τέχνες και τα γράμματα.

Σας καλούμε λοιπόν να μάθετε περισσότερα για το σχεδιασμό και στόχους των Πολιτιστικών Αυλών 2022 – 23 στις 9-10 και 11 Σεπτεμβρίου στην τριήμερη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Ολυμπιακή Ακτή Κατερίνης – Πιερία στη Villa Ilios, σε μια δράση παράδειγμα για το πόσο χρήσιμο και ωφέλιμο είναι ακόμη και σε ένα μικρό προαύλιο χώρο, να πραγματοποιούμε μικρές και μεγάλες πολλές εκδηλώσεις πολιτισμού όλο το χρόνο.

Στόχος μας είναι να υπενθυμίζουμε τις αξίες του πολιτισμού, να αναδείξουμε παλιούς και νέους καλλιτέχνες που δεν γίνεται γνωστό το έργο τους από τα ΜΜΕ αλλά και να προβάλλουμε την γειτονιά, την πόλη, το χωριό και την περιοχή μας ως μια κοιτίδα πολιτισμού, μέσα σε έναν κόσμο που χρειάζεται την συνοχή των κατοίκων της γειτονιάς , του χωριού, της πόλης και της χώρας για πρόοδο και ευημερία. Παράλληλα θα ενημερωθείτε για τους στόχους μας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό φορέα Κένταυρος, στην Περιοχή της Πιερίας, με την δημιουργία των πολιτιστικών καραβανιών, αλλά και τα σχέδιά μας για δράσεις στην Ελλάδα και Ευρώπη, όπως για παράδειγμα το Campervan “Radio Europe to go”. Πρόκειται για μια πρωτότυπη κινητή ραδιοφωνική μονάδα σε συνεργασία μεταξύ της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας, Μουσείου Ραδιοφωνίας και Ποδηλάτη του Κόσμου (ραδιοποδηλάτη).

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει διαδικτυακά  ο Γενικός Γραμματέας  Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης

 

Μιχάλης Πατένταλης                                                              Γρήγορης Βεργιώτης

Συγγραφέας                                                                          Δημοσιογράφος

Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων συγγραφέων Γερμανίας           Ποδηλάτης του κόσμου

 

 

 

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται απευθείας από τρείς σταθμούς:  https://radios.studio110.eu/radio/8020/radio.mp3?fbclid=IwAR1wbRjxMle3vjYyumWG3oqyz_FmXTLIWU6v3N2i0J44JzGfOMMLZMSulLA  από http://www.grlife.de/?fbclid=IwAR1y2XIrmYLfPqDS3jsJmK3jK8MaW8Z2TeptyYOyd84lmUxTCCpZwJxlCD4 και από το Βαλκανικό Radio Strimonika http://www.strimonika.eu/

Για κρατήσεις διαμονής για την εκδήλωση Πολιτιστικές Αυλές 2022-23 παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας : 00302351061096 και 00306986696991.