Αμπελώνες Πιερίας: Ξεκίνησε η γιορτή του τρύγου με αρωματικά και υγιή σταφύλια

Ο τρύγος στους αμπελώνες της Πιερίας έχει ξεκινήσει, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, με τη συγκομιδή σταφυλιών για τις λευκές ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά, το Μοσχάτο, το Sauvignon Blanc. Ικανοποιημένοι φαίνονται οι οινοποιοί από τη φετινή συγκομιδή και όπως λένε στο GRTimes.gr τα σταφύλια που συλλέγονται είναι υγιέστατα, με πολύ καλά αρώματα, γεγονός που θα συμβάλλει στη δημιουργία εξαιρετικά ποιοτικών κρασιών.

280

Στους αμπελώνες της Πιερίας η πιο σημαντική στιγμή της χρονιάς έχει φτάσει. Οι εργάτες μπήκαν στους αμπελώνες για την συγκομιδή των σταφυλιών, γεμίζουν τα τελάρα, που φορτώνονται στα τρακτέρ και μεταφέρονται στα οινοποιία οπότε και ξεκινά το «πάτημα» στο πατητήρι για να συλλεχθεί ο γευστικός χυμός των σταφυλιών.

Εδώ και μια εβδομάδα ξεκίνησε ο τρύγος της φετινής χρονιάς από τους παλαιότερους αμπελώνες της Πιερίας οι οποίοι βρίσκονται στο Κίτρος κωμόπολη του δήμου Πύδνας Κολινδρού. Η στιγμή του τρύγου είναι καθοριστική. Συμβάλει στην διαμόρφωση της ποιότητας του κρασιού, τα δε σταφύλια πρέπει να μαζεύονται σε πλήρη ωριμότητα.

«Χθες (Κυριακή 21/8) μαζέψαμε τη Μαλαγουζιά, είναι δύσκολη ποικιλία, όμως τα σταφύλια έχουν πολύ καλά αρώματα και θα είναι από τις πολύ καλές χρονιές» δηλώνει στο GRTimes.gr ο οινοποιός Ηλίας Χρυσοστόμου από το Κτήμα Χρυσοστόμου που βρίσκεται στο Κίτρος Πιερίας επισημαίνοντας πως τους βοήθησε και η μέρα η οποία ήταν συννεφιασμένη.

Ο τρύγος για το Κτήμα Χρυσοστόμου ξεκίνησε ήδη από την περασμένη Παρασκευή 18/8 με την ποικιλία Sauvignon Blanc και θα συνεχιστεί αυτήν την εβδομάδα με επιπλέον Μαλαγουζιά αλλά και την κρητική ποικιλία Βιδιανό. «Εάν βοηθήσει ο καιρός» διευκρινίζει ο κ. Χρυσοστόμου εξηγώντας πως «η δουλειά μας εξαρτάται από τον καιρό’ εάν βρέχει θα περιμένουμε να σταματήσει η βροχή, να στεγνώσει το έδαφος και μετά να συνεχίσουμε τη συγκομιδή».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Αδάμος, οινοποιός του πρώτου οινοποιείου που δημιουργήθηκε στην Πιερία, και συγκεκριμένα στο Κίτρος, από το 2005, του Adamos Cellar, όπως αναφέρει στο GRTimes.gr :«ο τρύγος μας ξεκίνησε την Παρασκευή 19/8 με λευκό Μοσχάτο, με τα σταφύλια να είναι υγιέστατα  και υψηλόβαθμα στα 15 bme (μονάδα μέτρησης)».

Συνεχίστηκε χθες, Κυριακή 21/8, με Βιδιανό και Τριμπιάνο, τα οποία όλα ήταν σε πολύ καλή ποιότητα, «καλύτερα από πέρυσι» δηλώνει ο κ. Αδάμος, ενώ εντός της εβδομάδας ο τρύγος θα συνεχιστεί με τις ποικιλίες Merlot, Syrah και Αγιωργίτικο και θα ολοκληρωθεί μετά τις 20 Σεπτεμβρίου με το Cabernet Sauvignon.

Ο «Ολυμπιάτης αήρ» και η θαλασσινή αύρα του Θερμαϊκού

Οι αμπελώνες της Πιερίας απλώνονται στο λοφώδες ανάγλυφο της Πιερικής γης, που τους δροσίζει ο «Ολυμπιάτης αήρ» και η θαλασσινή αύρα του Θερμαϊκού, όπου δημιουργούν εξαιρετικές συνθήκες ωρίμανσης ώστε να παράγουν ύψιστης ποιότητας σταφύλια.

Οι αμπελώνες του Γιώργου Αδάμου απλώνονται σε μια έκταση 60 στρεμμάτων και σε υψόμετρο 170 μ., «ο θαλασσινός αέρας μας ευνοεί, είμαστε 8 χλμ. από τη θάλασσα» σχολιάζει ο οινοποιός.

Η παραγωγή του Adamos Cellar ανέρχεται από 1.000 – 1.200 κιλά ανά στρέμμα, σε 40 τόνους ετησίως. Το οινοποιείο παράγει κρασί τόσο σε φιάλες όσο και σε ασκούς. Το δε λευκό τους η «Βασίλισσα» από Μοσχάτο και Ροδίτη, πέρυσι σε διαγωνισμό οίνου στο Βερολίνο απέσπασε χρυσό βραβείο, και όπως δηλώνει ο κ. Αδάμος έχει βραβευτεί επτά φορές συνολικά, το δε «Δεσποτικό» από Cabernet Sauvignon, μέχρι στιγμής έχει βραβευτεί με τέσσερα χρυσά μετάλλια.

Όσο για το Κτήμα Χρυσοστόμου βρίσκεται και αυτό στην Πύδνα (Κίτρος) Πιερίας, ένα τόπο με παράδοση στην καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή κρασιού. Όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο κ. Χρυσοστόμου, οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στα 85 στρέμματα είναι ελληνικές και γαλλικές. Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Ξινόμαυρο, Λημνιώνα, Βιδιανό αλλά και Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot.

Το Κτήμα παράγει 13 ετικέτες κρασιών, με τη Μαλαγουζιά «Κτήμα Χρυσοστόμου» να βραβεύεται συνεχώς σε διαγωνισμούς οίνους αλλά και το 90% των κρασιών του Κτήματος να αποσπά βραβεία. Η παραγωγή του Κτήματος είναι 800 κιλά στα λευκά ανά στρέμμα και 600 κιλά στα ερυθρά. Η ετήσια παραγωγή σε φιάλες ανέρχεται στις 35.000 – 40.000 ενώ ένα 20% της παραγωγής εξάγεται σε Γερμανία, Καναδά, Βέλγιο ενώ ξεκινάει και στη Γαλλία.