Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ με βασικό θέμα τη φύλαξη των συνόρων του Έβρου

206
Επέκταση του φράχτη στον Έβρο κατά 80 χιλιόμετρα έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση AP Photo/Giannis Papanikos

H φύλαξη των συνόρων στον Έβρο αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της τακτικής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 16:30 αύριο, Τρίτη 23 Αυγούστου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Αθήνα κατηγορεί την Άγκυρα για «εργαλειοποίηση» των προσφυγικών ροών προκειμένου να δημιουργήσει συνοριακό ζήτημα.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, καθώς και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχουν προαναγγείλει την επέκταση του φράχτη στον Έβρο κατά 80 χιλιόμετρα, έτσι ώστε να αυξηθεί το εύρος της προστατευμένης περιοχής.

Την αποκάλυψη ότι «1.500 μετανάστες προσπάθησαν από τον Έβρο να εισβάλλουν στην Ελλάδα την Πέμπτη», έκανε ο κ. Θεοδωρικάκος, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του το Σάββατο.

«Μέσα σε ένα 24ωρο και κυρίως βραδινές ώρες επιχείρησαν να μπουν στην Ελλάδα 1.500 μετανάστες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος. Όπως σημείωσε ο υπουργός τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μεγάλη κλιμάκωση στο φαινόμενο με τις παράνομες μετακινήσεις μεταναστών.

«Έχουμε συλλάβει 60 διακινητές αλλοδαπούς τις τελευταίες ημέρες που είχαν στημένα κυκλώματα να φέρουν αυτούς τους ανθρώπους στη χώρα μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι «ο ανθρωπισμός είναι πολύ σημαντικός, αλλά οι άνθρωποι που επιθυμούν να έρθουν στην ΕΕ λόγω των ανισοτήτων που υπάρχουν στον κόσμο είναι εκατοντάδες εκατομμύρια».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μηταράκης, «δεν μιλάμε για μια κλειστή Ευρώπη, αλλά ούτε για μία Ευρώπη στην οποία θα αποφασίζουν ποιοι θα έρθουν οι λαθροδιακινητές».

Στοιχεία για τις μεταναστευτικές ροές στον Έβρο περιλαμβάνει βίντεο – ντοκουμέντο που έφερε στο φως της δημοσιότητας η ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται, ένας νεαρός μετανάστης με το κινητό του τηλέφωνο φαίνεται να αποτυπώνει τη στιγμή που μαζί με άλλα άτομα επιβιβάζονται στη φουσκωτή βάρκα, στον ποταμό Έβρο, προκειμένου να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ανάμεσα τους βρίσκονται γυναίκες αλλά και ένα παιδί.

Παράλληλα έχουν καταγραφεί έξι μετανάστες, σε μονοπάτι μέσα σε τουρκικό έδαφος που οδηγεί στον ποταμό, να κουβαλάνε στα χέρια βάρκα την οποία τους έχουν δώσει Τούρκοι διακινητές. Πίσω ακολουθεί και άλλη ομάδα τουλάχιστον 20 μεταναστών. Φορτωμένοι όλοι τσάντες με τα υπάρχοντα τους.

Τα βίντεο εντοπίστηκαν σε κινητά μεταναστών που πέρασαν στην Ελλάδα. Βρέθηκαν επίσης χάρτες της Google, στους οποίους είναι σημειωμένες με βέλη οι περιοχές, στις οποίες τους καθοδήγησαν να κινηθούν για να φτάσουν στην ενδοχώρα.

«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι πλέον η Τουρκία, πολλές φορές ακόμα και βιαίως, προωθεί τους μετανάστες στην Ελλάδα. Επέλεξε να συγκεντρώνει τους μετανάστες και να τους προωθεί από διάφορα σημεία όχι όλους μαζί, αλλά σε γκρουπ με τους διακινητές μπροστάρηδες και από πίσω τις επίσημες Αρχές, όπως η τουρκική στρατοχωροφυλακή» τόνισε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας.