Μαρτυρία πρόσφυγα στον Έβρο: Οι Τούρκοι μάς χώρισαν σαν να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα

141
Οι 38 πρόσφυγες, Σύροι και Παλαιστίνιοι, θα καταθέσουν αίτηση ασύλου στη χώρα μας Screen Grab

Σκληρό πολιτικό παιχνίδι κρύβεται, όπως γίνεται αντιληπτό από τις μαρτυρίες, πίσω από το δράμα των 38 προσφύγων που εντοπίστηκαν τη Δευτέρα σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο.

Η Μπαϊντά, μια γυναίκα από την ομάδα των μεταναστών που εγκλωβίστηκαν στον Έβρο και μετέδιδε το δράμα τους μέσω social media, αποκάλυψε στο Channel 4 ότι «οι Τούρκοι μας χώρισαν δύο φορές. Ήμασταν 50 άνθρωποι που μας απέλασαν από την Τουρκία σε ελληνικό νησί. Τότε οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δεύτερο νησί και πέταξαν πολλά άτομα σε αυτό το νησί και μας χώρισαν σαν να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα, μεταξύ των δύο πλευρών, την ελληνική και την τουρκική».

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις της μετανάστριας έχουν καταγραφεί και από τις ελληνικές Αρχές, αφού από τη στιγμή που οι μετανάστες βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, οργανώθηκε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης και μεταφέρθηκαν, αρχικά, στο Προανακριτικό Κέντρο Αλλοδαπών στον Έβρο ώστε να διαπιστωθεί ο χρόνος και ο τρόπος της μετακίνησής τους και μετά στο ΚΥΤ Φυλακίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες είπαν στους αστυνομικούς ότι πριν από δύο εβδομάδες, η Στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας τους μετέφερε με βανάκια μέχρι την τουρκική όχθη του Εβρου. Εκεί βρίσκονταν κάποιοι αραβόφωνες -πιθανώς διακινητές-, τους έβαλαν σε φουσκωτές λέμβους και τους μετέφεραν σε νησίδα του ποταμού. Μάλιστα, από τα λεγόμενα των μεταναστών προκύπτει ότι η διαδικασία μετακίνησης προς την Ελλάδα διοργανώνεται και εκτελείται από την τουρκική Στρατοχωροφυλακή.

Όπως είπαν στους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, δέχθηκαν και συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τους σώσει.

Από την άλλη, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ίδιου καναλιού, μετανάστες καταγγέλουν βίαιες πρακτικές και από τις ελληνικές αρχές, αναφέροντας ότι «οι πρόσφυγες υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες τους χτύπησαν και τους έσπρωξαν πίσω στην Τουρκία, το οποίο είναι επίσης παράνομο».