Μπέττυ Σκούφα: «Να αποζημιωθούν οι αγρότες που οι παραγωγές τους υπέστησαν ζημιές»

Αναφορά της βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ  Ε. Σκούφα, για τα προβλήματα στις καλλιέργειες λόγω επιδρομής αγριόχοιρων

235

Αναφορά προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κατέθεσε η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, σχετικά με τις τεράστιες ζημιές που έχουν προκληθεί και εξακολουθούν να προκαλούνται, από επιδρομές αγριόχοιρων στις αγροτικές καλλιέργειες του δήμου Πύδνας Κολινδρού. Η Βουλεύτρια Πιερίας, κατέθεσε την Αναφορά, μετά και την επιστολή στις 12 Αυγούστου του δημάρχου Πύδνας Κολινδρού κ. Αναστάσιου Μανώλα. Είχε προηγηθεί Κοινοβουλευτική  Ερώτηση  που κατατέθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2021, χωρίς ωστόσο το ζήτημα να έχει επιλυθεί (βλ. https://bit.ly/3zZE2Eh).

Όπως αναφέρει η κα Σκούφα, οι συγκεκριμένες ζημίες σε π.χ κηπευτικά, ηλίανθο, αμπέλια, αμυγδαλεώνες, οριζόνες, ακόμη και στο ριζικό  σύστημα  των φυτών, έρχονται να προστεθούν σε πλήθος άλλων ανασχετικών παραγόντων (ενεργειακός πληθωρισμός, κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής) κι έχουν ως αποτέλεσμα την ολοένα γιγαντούμενη δυσπραγία και οικονομική καταστροφή των αγροτών.

Στην Αναφορά, η Βουλεύτρια Πιερίας επισημαίνει την ανάγκη άμεσης λήψης δραστικών  μέτρων για την μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων, ο οποίος λόγω και της απαγόρευσης του κυνηγιού την εποχή κορύφωσης της πανδημίας, πολλαπλασιάστηκε σε δυσθεώρητα ύψη. Τονίζει τέλος, το αίτημα για  άμεση εξεύρεση τρόπου καταβολής αποζημίωσης στους αγρότες που οι παραγωγές τους υπέστησαν ζημίες.