“Πόντος δακρυσμένα κύματα της μνήμης” της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

191

Μία συγκλονιστική θεατρική παράσταση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας από το θεατρικό της τμήμα, ” Πόντος τα δακρυσμένα κύματα της μνήμης ” είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου, την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022 στο αρχαίο θέατρο του ΔΙΟΥ.  Η παράσταση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 51ο Φεστιβάλ Ολύμπου. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην 100η επέτειο της Γενοκτονίας και ξεριζωμού των προγόνων μας και στην 90η επέτειο ίδρυσης της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.

Ιστορική, μορφωτική και διδακτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ανεπανάληπτη θεατρική παράσταση μέσα από τα κείμενα και σκηνοθεσία του κ. Χάρη Αμανατίδη.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων κ. Κώστας Παπουτσίδης έκανε μία ιστορική αναδρομή στο ποντιακό θέατρο του αλησμόνητου Ευξείνου Πόντου αλλά και του συλλόγου αναφέροντας τη σπουδαιότητα που έχουν να λειτουργούν θεατρικά τμήματα σε πολιτιστικούς συλλόγους όπου μέσα από αυτά προβάλλονται και διατηρούνται στοιχεία  της λογοτεχνίας της γλωσσολογίας και της λαογραφίας του Ποντιακού Ελληνισμού.  Εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελείτε στο θεατρικό τμήμα του συλλόγου και τόνισε την προσφορά και την υπέρμετρη αγάπη που έχουν τα μέλη του τμήματος, στο θέατρο και στη ποντιακή διάλεκτο  κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πηγαίο ταλέντο τους. Ευχαρίστησε τον ¨πρωτομάστορα¨ όπως χαρακτηριστικά είπε, τον δάσκαλο του τμήματος και σκηνοθέτη κ. Χάρη Αμανατίδη που μέσα από τα κείμενα του κατάφερε να παρουσιάσει με μοναδικό τρόπο πτυχές της τρισχιλιόχρονης ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού.  Ο Β΄ Αντιπρόεδρος του συλλόγου και υπεύθυνος  του θεατρικού τμήματος κ. Μίμης Συμεωνίδης παρουσίασε τους συντελεστές της παράστασης:

Κείμενα-σκηνοθεσία: Χάρης Αμανατίδης

Σκηνικά -κοστούμια: Βέτα Χαϊλατζίδου

Μουσική επιμέλεια: Νατάσσα Ιωαννίδου

Βοηθός σκηνοθέτη-μακιγιάζ: Σοφία Αγαθαγγελίδου

Κατασκευή σκηνικών: Παναγιώτης Καρύδης, Μίμης Συμεωνίδης

Έπαιξαν:

Ζήνα Αλεξανδρίδου

Δανάη Αμανατίδου

Σπύρος Αναγνώστου

Μαίρη Αραβίδου

Σημέλα Ελευθεριάδου

Κική Ευμορφίδου

Βάσω Κοκκινοπλίτη

Χρήστος Μαρμαρίδης

Πόπη Παναγιωτίδου

Άννα Σιδηροπούλου

Μίμης Συμεωνίδης

Λάζαρος Τζορμπατζίδης

Σοφία Χατζηδημητρίου

Μουσικοί επί σκηνής:

Γιώργος Ζαπουνίδης

Γιώργος Φιρινίδης

Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές που βοήθησαν ώστε να υπάρξει αυτό το άψογο αποτέλεσμα, όλα τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου που  τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση καθώς και τους χορηγούς OPEL ΑΛΕΞΙΑΔΗ και τα καταστήματα MIKEL. Επίσης ευχαριστεί τον Πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του Φεστιβάλ Ολύμπου για την αγαστή συνεργασία. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και οι βουλευτές της Πιερίας κα. Μπέττυ Σκούφα ο κ. Φώντας Μπαραλίακος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης κ. Φάνης Τερζόπουλος και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων του Νομού Πιερίας.

Επίσης ανακοινώνει σε όσους δεν μπόρεσαν να δουν τη θεατρική παράσταση θα έχουν την ευκαιρία να την  παρακολουθήσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό θέατρο Κατερίνης. Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.