Αρχίζει αύριο στο Μόναχο το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου – Η ελληνική αποστολή και το πρόγραμμα

967

Μπορεί να έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου στο Όρεγκον, ωστόσο οι καλύτεροι αθλητές της «Γηραιάς Ηπείρου» παραμένουν σε υψηλή αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς… περιμένουν το κορυφαίο «ραντεβού» του κλασικού αθλητισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 25ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί το διάστημα 15-21 Αυγούστου στο Μόναχο. Βέβαια, για κάποιους εξ αυτών, η σεζόν δεν ολοκληρώνεται με τη λήξη του Ευρωπαϊκού, καθώς απομένουν στη συνέχεια τα υπόλοιπα μίτινγκ της σειράς Diamond League και ο τελικός της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου στη Ζυρίχη, όπου στους νικητές θα απονεμηθεί το τρόπαιο με το διαμάντι…

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου του 2022 θα λάβει χώρα στο -χωρητικότητας 69.250 θεατών- «Ολιμπιαστάντιον» του Μονάχου, το οποίο είχε κατασκευαστεί για να είναι η βασική εγκατάσταση στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972, ενώ «φιλοξένησε» και το 18ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου το 2002. Το εφετινό Ευρωπαϊκό στίβου εντάσσεται στο πλαίσιο της δεύτερης «έκδοσης» των European Championships, η οποία διεξάγεται το διάστημα 11-21 Αυγούστου στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας και περιλαμβάνει εννέα Ολυμπιακά αθλήματα: στίβος, μπιτς βόλεϊ, κάνοε σπριντ, ποδηλασία, γυμναστική, κωπηλασία, αθλητική αναρρίχηση, πινγκ πονγκ και τρίαθλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω της πανδημίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στίβου του 2020, το οποίο επρόκειτο να διεξαχθεί στο Παρίσι, το Μόναχο παίρνει τη… σκυτάλη της «φιλοξενίας» της διοργάνωσης από το Βερολίνο, όπου τελέστηκαν οι αγώνες του 2018.

Σύμφωνα με την τελική λίστα συμμετοχών που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου (EA), στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου του 2022 θα λάβουν μέρος 1540 αθλητές από 48 χώρες, με τους 805 εξ αυτών να είναι άνδρες και τις 735 γυναίκες. Όλοι αυτοί θα διεκδικήσουν καλές επιδόσεις και μετάλλια στις επτά ημέρες που διαρκούν οι αγώνες στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι 40 αθλητές και αθλήτριες (25 γυναίκες και 15 άνδρες) που συνθέτουν την ελληνική αποστολή και οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επαναλάβουν εμφανίσεις ανάλογες με αυτές του 2018, οι οποίες χάρισαν στην Ελλάδα έξι μετάλλια στο Ευρωπαϊκό.

Στην αποστολή για το Μόναχο συμπεριλαμβάνονται τρεις από τους έξι αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό ανοιχτού. Όπως είναι φυσικό, τις μεγαλύτερες ελπίδες για διάκριση συγκεντρώνει ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος είναι μάλιστα ο κάτοχος του τίτλου στο μήκος. Ο 24χρονος άλτης, ο οποίος έχασε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο του Όρεγκον για τέσσερα εκατοστά, θα επιδιώξει να… ρεφάρει κατακτώντας την «πρωτιά» στο Ευρωπαϊκό. Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Τόκιο διαθέτει τις προϋποθέσεις για να πετύχει το «repeat» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς έχει την καλύτερη εφετινή επίδοση μεταξύ των αθλητών που θα μετάσχουν στο μήκος με 8,55 μέτρα, την οποία σημείωσε τον Μάρτιο, στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου του Βελιγραδίου.

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία έμεινε εκτός βάθρου στο Όρεγκον, θα μπει στη «μάχη» του επί κοντώ ως η κάτοχος των τελευταίων δύο τίτλων στο αγώνισμα, καθώς ήταν πρώτη τόσο το 2018 στο Βερολίνο, όσο και το 2016 στο Άμστερνταμ. Η «χρυσή» Ολυμπονίκης του Ρίο ντε Τζανέιρο βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα με τις καλύτερες εφετινές επιδόσεις του αγωνίσματος, χάρη στο 4,70 που πέτυχε στο Παγκόσμιο. Την ίδια επίδοση έχουν σημειώσει η Λένε Ρέτζιους από τη Νορβηγία και η Γαλλίδα Μαργκό Σεβριέ, η Ιταλίδα Ρομπέρτα Μπρούνι έχει εφετινό ρεκόρ 4,71 μέτρα, ενώ πρώτη στη σχετική λίστα είναι η Τίνα Σουτέι από τη Σλοβενία με 4,80 μέτρα, το οποίο σημείωσε στον κλειστό στίβο. Πάντως, η 32χρονη Στεφανίδη… υποσχέθηκε μετά τον αγώνα στο Όρεγκον ότι θα είναι σε καλύτερη κατάσταση στο Ευρωπαϊκό, όταν έρχεται η αγωνιστική κορύφωση. Στο αγώνισμα θα μετάσχει -για δεύτερη φορά σε Ευρωπαϊκό ανδρών/γυναικών- και η Ελένη Πόλακ.

Στο μεταξύ, ο τρίτος αθλητής που κατέκτησε μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του 2018, ο Δημήτρης Τσιάμης, θα επιδιώξει αρχικά να περάσει από τον προκριματικό του τριπλούν και στη συνέχεια να «κυνηγήσει» ένα άλμα που θα τον βάλει στη διεκδίκηση μιας θέσης στο βάθρο. Ο… αειθαλής άλτης, ο οποίος στις 12 Ιανουαρίου γιόρτασε τα 40ά γενέθλιά του, προετοιμάζεται για το έκτο Ευρωπαϊκό της καριέρας του κι επομένως διαδέτει την εμπειρία, αλλά και το κίνητρο να διεκδικήσει το δεύτερο μετάλλιο της καριέρας του σε μεγάλη διοργάνωση. Στο τριπλούν θα λάβουν επίσης μέρος ο Ανδρέας Πανταζής και ο Νίκος Ανδρικόπουλος.

Την ευκαιρία να πανηγυρίσει το πρώτο μετάλλιο της καριέρας της σε μεγάλη διοργάνωση έχει η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 35 χιλιόμετρα βάδην, αγώνισμα που κάνει… πρεμιέρα σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αντικαθιστώντας τα 50 χιλιόμετρα βάδην. Η 38χρονη πρωταθλήτρια, η οποία τερμάτισε όγδοη στα 20 χιλιόμετρα βάδην στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, προέρχεται από την πολύ καλή εμφάνισή της στο Παγκόσμιο του Όρεγκον, όπου τερμάτισε τέταρτη στα 35 χιλιόμετρα και σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 2:41.58, με το οποίο κατέρριψε την προηγούμενη δική της κορυφαία επίδοση (2:47.48). Το γεγονός ότι τα μετάλλια στα 35 χιλιόμετρα στο Όρεγκον πήραν η Κίμπερλι Γκαρσία Λεόν από το Περού, η Πολωνή Καταρζίνα Ζντζιέμπλο, η οποία έχει δηλωθεί να μετάσχει στα 20 χιλιόμετρα βάδην στο Ευρωπαϊκό, και η Κινέζα Σιτζίε Κιεγιάνγκ χωρίς αμφιβολία «ανοίγει το δρόμο» για τα μετάλλια στην Ντρισμπιώτη, η οποία, σύμφωνα με τις λίστες συμμετοχής, θα λάβει μέρος και στα 20 χιλιόμετρα. Εκτός από την 38χρονη πρωταθλήτρια, στα 35 χιλιόμετρα βάδην θα μετάσχουν ακόμη η Κυριακή Φιλτισάκου και η Έφη Κουρκουτσάκη.

Τη δυνατότητα να κατακτήσει ένα μετάλλιο έχει η Ελίνα Τζένγκο στον ακοντισμό, καθώς το εφετινό και ατομικό ρεκόρ της 65,40 μέτρα από το μίτινγκ της Οστράβα είναι η καλύτερη επίδοση μεταξύ των αθλητριών που θα λάβουν μέρος στο αγώνισμα. Όμως, η νεαρή αθλήτρια, η οποία στις 2 Σεπτεμβρίου θα γιορτάσει τα 20ά γενέθλιά της, καλείται αρχικά να ξεπεράσει την απειρία της σε διοργανώσεις επιπέδου ανδρών/γυναικών, καθώς πέρυσι έλαβε μέρος σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό κάτω των 20 ετών…

Στο επί κοντώ των ανδρών, ο Εμμανουήλ Καραλής θα επιδιώξει να αφήσει πίσω του το πρόσφατο Παγκόσμιο, όπου έμεινε εκτός τελικού, και να «κυνηγήσει» τη διάκριση, μολονότι το χρυσό μετάλλιο είναι ουσιαστικά… «καπαρωμένο» από τον Σουηδό Μόντο Ντουπλάντις. Ο «Μανόλο» έχει εφετινό και ατομικό ρεκόρ 5,81 μέτρα, το οποίο πέτυχε το χειμώνα, στον κλειστό στίβο.

Τέλος, αρκετές ελπίδες πρόκρισης στον τελικό της σφυροβολίας συγκεντρώνουν οι Χρήστος Φραντζεσκάκης (ατομικό κι εφετινό ρεκόρ 78,15 μέτρα) και Μιχάλης Αναστασάκης (εφετινό 77,30 μέτρα), καθώς βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα με τις καλύτερες επιδόσεις των αθλητών που θα λάβουν μέρος στο αγώνισμα.

Αναλυτικά η ελληνική αποστολή για το Ευρωπαϊκό του Μονάχου:

ΓΥΝΑΙΚΕΣ
100 μ.: Ραφαέλα Σπανουδάκη (ΓΣ Ηλιούπολης)
200 μ.: Άρτεμις Αναστασίου (ΠΑΟ)
100 μ. εμπ.: Αναΐς Καραγιάννη (ΑΕΚ), Ελισάβετ Πεσιρίδου (ΑΟ Κάλλιστος)
400 μ. εμπ. Δήμητρα Γναφάκη (ΠΑΟ)
Ύψος: Τατιάνα Γκούσιν (ΓΣ Κηφισιάς)
Επί κοντώ: Κατερίνα Στεφανίδη (ΑΟ Φιλοθέης), Ελένη Πόλακ (ΑΟ Μεγάρων)
Μήκος: Βασιλική Χαϊτίδου (ΠΑΟΚ)
Τριπλούν: Σπυριδούλα Καρύδη (ΑΟ Κάλλιστος)
Δισκοβολία: Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (ΓΣ Ηλιούπολης)
Σφυροβολία: Σταματία Σκαρβέλη (ΓΣ Τρικάλων)
Ακοντισμός: Ελίνα Τζένγκο (ΑΣ Κένταυρος)
20χλμ.: Χριστίνα Παπαδοπούλου (ΠΓΣ)
35χλμ. Βάδην: Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), Κυριακή Φιλτισάκου (Ανατολή Νέας Ιωνίας), Έφη Κουρκουτσάκη (ΓΣ Ιλισός)
4Χ100 μ.: Σπανουδάκη, Αναστασίου, Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), Πεσιρίδου, Στέλλα Μιχαηλίδου (ΑΟ Ερμής), Αλάνα Μπερν (ΓΣ Ηλιούπολης), Δήμητρα Τσουκαλά (ΠΑΣ Πρωταθλητών Κομ.)
4Χ400 μ.: Ανδριάνα Φέρρα (ΟΣΦΠ), Δέσποινα Μουρτά (ΑΟ Ολυμπίας Πατρών), Γναφάκη, Κορίνα Πολίτη (ΓΣ Λευκάδας), Ευαγγελία Ζυγόρη (ΓΣ Γλυφάδας)

ΑΝΔΡΕΣ
200 μ.: Παναγιώτης Τριβυζάς (ΠΑΟ)
Ύψος: Αντώνης Μέρλος (ΠΑΟΚ)
Επί κοντώ: Εμμανουήλ Καραλής (ΟΣΦΠ)
Μήκος: Μίλτος Τεντόγλου (ΓΣ Κηφισιάς)
Τριπλούν: Δημήτρης Τσιάμης (ΟΣΦΠ), Ανδρέας Πανταζής (ΑΟ Μεγάρων), Νίκος Ανδρικόπουλος (Αμεινίας Μεσογείων)
Σφυροβολία: Χρήστος Φραντζεσκάκης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος), Μιχάλης Αναστασάκης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος)
35χλμ. βάδην: Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ (ΑΟ Μυκόνου)
4Χ100 μ.: Γιάννης Νυφαντόπουλος (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος), Τριβυζάς, Κώστας Ζήκος (ΓΕΑ Τρικάλων), Θοδωρής Βροντινός (ΠΑΟΚ), Σωτήρης Γκαραγκάνης (ΑΟ Κάλλιστος), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Άθλος Κερατσινίου).

Η ελληνική παρουσία το 2018 στο Βερολίνο

Οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν στο 24ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου ανδρών-γυναικών του Βερολίνου συγκέντρωσαν έξι μετάλλια, ισοφαρίζοντας την καλύτερη «γαλανόλευκη» συγκομιδή από τη διοργάνωση του 2002 στο Μόναχο. Χρυσά μετάλλια κατέκτησαν ο Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος, η Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ και η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν. Επίσης, η Νικόλ Κυριακοπούλου ήταν δεύτερη στο επί κοντώ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να πανηγυρίσει το «1-2» στο αγώνισμα, η Μαρία Μπελιμπασάκη κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 400 μέτρα, ενώ ο Δημήτρης Τσιάμης πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν.

Οι θέσεις των Ελλήνων στη διοργάνωση:

ΑΝΔΡΕΣ
Μήκος: Μίλτος Τεντόγλου (ΓΕ Γρεβενών) 1ος, 8.25μ
Τριπλούν: Δημήτρης Τσιάμης (ΟΣΦΠ) 3ος, 16.78μ
Επί κοντώ: Κώστας Φιλιππίδης (ΠΓΣ) 6ος, 5.75μ
Σφυροβολία: Μιχάλης Αναστασάκης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) 9ος, 73.33μ
Υψος: Κώστας Μπανιώτης (Ολυμπιάδα Κομοτηνής) 10ς, 2.19μ
Σφαιροβολία: Νικόλας Σκαρβέλης (ΓΣ Τρικάλων) 11ος, 20.11μ
200: Λυκούργος Τσάκωνας (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) 11ος, 20.54
4Χ100μ: Λυκούργος Τσάκωνας, Γιάννης Νυφαντόπουλος, Πάνος Τριβυζάς, Μάκης Στεργιούλης (Παναξιακός) 11η, 39.49
110μ εμπόδια: Κώστας Δουβαλίδης (ΣΚΑ Δράμας) 14ος, 13.56
20 χλμ βάδην: Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ (ΑΟ Μυκόνου) 15ος, 1:22:51
100: Γιάννης Νυφαντόπουλος (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) 19ος, 10.44
200μ: Παναγιώτης Τριβυζάς (ΟΣΦΠ) 22ος, 21.18
Μαραθώνιος: Κώστας Γκελαούζος (ΠΑΟ) 44ος, 2:22:24
Μαραθώνιος: Παναγιώτης Καραΐσκος (ΠΓΣ) 50ος, 2:25:37
Μαραθώνιος: Δήμος Μαγγίνας (ΑΟ Μυκόνου) 58ος, 2:44:57

ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Τριπλούν: Βούλα Παπαχρήστου (ΑΕΚ) 1η, 14.60μ
Επί κοντώ: Κατερίνα Στεφανίδη (ΑΟ Φιλοθέης) 1η, 4.85μ
Επί κοντώ: Νικόλ Κυριακοπούλου (ΑΓΕΣ Κάμειρος) 2η, 4.80μ
400μ: Μαρία Μπελιμπασάκη (Παναξιακός ΑΟ) 2η, 50.45 (Π.Ρ.Γ.)
Δισκοβολία: Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (ΓΣ Κερατέας) 10η, 57.34μ
100μ εμπόδια: Ελισάβετ Πεσιρίδου (ΓΣ Κηφισιάς) 13η, 13.00
20 χλμ Βάδην: Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (Φωκιανός Καρδίτσας) 13η, 1:32:16
4Χ400μ: Ειρήνη Βασιλείου, Δέσποινα Μουρτά, Αννα Βασιλείου, Ευαγγελία Ζυγόρη (ΓΣ Γλυφάδας) 13η, 3:34.69
4X100: Ελισάβετ Πεσιρίδου, Ραφαέλα Σπανουδάκη, Γρηγορία Κεραμιδά (ΑΣΣ Ηρακλής), Κορίνα Πολίτη (ΓΣ Χαϊδαρίου) 14η, 44.48
Σφυροβολία: Σταματία Σκαρβέλη (ΓΣ Τρικάλων) 15η, 67.97μ
100μ: Ραφαέλα Σπανουδάκη (ΓΣ Ηλιούπολης) 16η, 11.63
400μ: Δέσποινα Μουρτά (Ολυμπιάδα Πάτρας) 21η, 52.96
Ακοντισμός: Σοφία Υφαντίδου (ΜΕΑΣ Τρίτων) 22η, 52.26μ
Μήκος: Λίλη Αλεξούλη (Πελασγός Λάρισας) 23η, 6.21μ
400μ: Ειρήνη Βασιλείου (ΓΕΗ) 26η, 53.37
Μαραθώνιος: Γκλόρια Πριβιλέτζιο (ΓΣ Γλυφάδας) 26η, 2:38:39
Μαραθώνιος: Ράνια Ρεμπούλη (ΑΓΕΣ Κάμειρος) 36η, 2:44:32
Επί κοντώ: Ελένη Πόλακ (ΑΟ Μεγάρων) Άκυρη στον τελικό (3 ανεπιτυχείς στα 4.30μ)
Μαραθώνιος: Σόνια Τσεκίνη (ΦΣ Αργους Ορεστικού) Δεν αγωνίστηκε

Οι νικητές/τριες το 2018 στο Βερολίνο

ΑΝΔΡΕΣ

100 μέτρα: Ζαρνέλ Χιούζ (Μ. Βρετανία) 9.95
200 μέτρα: Ραμίλ Γκουλίγεφ (Τουρκία) 19.76
400 μέτρα: Μάθιου Χάτσον-Σμιθ (Μ. Βρετανία) 44.78
800 μέτρα: Άνταμ Κζοτ (Πολωνία) 1:44.59
1.500 μέτρα: Γιάκομπ Ινγκέμπριγκτσεν (Νορβηγία) 3:38.10
5.000 μέτρα: Γιάκομπ Ινγκέμπριγκτσεν (Νορβηγία) 13:17.06
10.000 μέτρα: Μορχάντ Αμντουνί (Γαλλία) 28:11.22
110 μέτρα με εμπόδια: Πασκάλ Μαρτινό-Λαγκάρντ (Γαλλία) 13.17
400 μέτρα με εμπόδια: Κάρστεν Βάρχολμ (Νορβηγία) 47.64
3.000 μέτρα στιπλ: Μαχιεντίν Μεκχισί (Γαλλία) 8:31.66
Ύψος: Ματέους Πρζιμπίλκο (Γερμανία) 2,35 μέτρα
Επί κοντώ: Μόντο Ντουπλάντις (Σουηδία) 6,05 μέτρα
Μήκος: Μίλτος Τεντόγλου (ΕΛΛΑΔΑ) 8,25 μέτρα
Τριπλούν: Νέλσον Έβορα (Πορτογαλία) 17,10 μέτρα
Σφαιροβολία: Μίχαλ Χάρατικ (Πολωνία) 21,72 μέτρα
Δισκοβολία: Άντριους Γκούτζιους (Λιθουανία) 68,46 μέτρα
Σφυροβολία: Βόιτσιεχ Νοβίτσκι (Πολωνία) 80,12 μέτρα
Ακοντισμός: Τόμας Ρέλερ (Γερμανία) 89,47 μέτρα
Μαραθώνιος: Κοέν Ναέρτ (Βέλγιο) 2:09:51
20 χιλιόμετρα βάδην: Άλβαρο Μαρτίν (Ισπανία) 1:20:42
50 χιλιόμετρα βάδην: Μάριαν Ζακαλνίτσκι (Ουκρανία) 3:46:32
Δέκαθλο: Άρτουρ Αμπέλε (Γερμανία) 8431 βαθμοί
4Χ100 μέτρα: Μ. Βρετανία 37.80
4Χ400 μέτρα: Βέλγιο 2:59.47

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

100 μέτρα: Ντίνα Άσερ-Σμιθ (Μ. Βρετανία) 10.85
200 μέτρα: Ντίνα Άσερ-Σμιθ (Μ. Βρετανία) 21.89
400 μέτρα: Γιουστίνα Σβιέτι-Ερσέτιτς (Πολωνία) 50.41
800 μέτρα: Ναταλία Πριστσέπα (Ουκρανία) 2:00.38
1.500 μέτρα: Λόρα Μιούιρ (Μ. Βρετανία) 4:02.32
5.000 μέτρα: Σιφάν Χασάν (Ολλανδία) 14:46.12
10.000 μέτρα: Λόνα Τσεμτάι Σαλπέτερ (Ισραήλ) 31:43.29
100 μέτρα με εμπόδια: Ελβίρα Χέρμαν (Λευκορωσία) 12.67
400 μέτρα με εμπόδια: Λέα Σπρούνγκερ (Ελβετία) 54.33
3.000 μέτρα στιπλ: Γκέζα Φελίτσιτας Κράουζε (Γερμανία) 9:19.80
Ύψος: Μαρίγια Λασίτσκενε (Ρωσία) 2,00 μέτρα
Επί κοντώ: Κατερίνα Στεφανίδη (ΕΛΛΑΔΑ) 4,85 μέτρα
Μήκος: Μαλάικα Μιχάμπο (Γερμανία) 6,75 μέτρα
Τριπλούν: Βούλα Παπαχρήστου (ΕΛΛΑΔΑ) 14,60 μέτρα
Σφαιροβολία: Παουλίνα Γκούμπα (Πολωνία) 19,33 μέτρα
Δισκοβολία: Σάντρα Πέρκοβιτς (Κροατία) 67,62 μέτρα
Σφυροβολία: Ανίτα Βλόνταρτσικ (Πολωνία) 78,94
Ακοντισμός: Κριστίν Χούσονγκ (Γερμανία) 67,90 μέτρα
Μαραθώνιος: Βόλχα Μαζούρονακ (Λευκορωσία) 2:26:22
20 χιλιόμετρα βάδην: Μαρία Πέρεθ (Ισπανία) 1:26:36
50 χιλιόμετρα βάδην: Ινές Ενρίκες (Πορτογαλία) 4:09:21
Έπταθλο: Ναφισάτου Τιάμ (Βέλγιο) 6816 βαθμοί
4Χ100 μέτρα: Μ. Βρετανία 41.88
4Χ400 μέτρα: Πολωνία 3:26.59

Ο πίνακας μεταλλίων στο Βερολίνο

Tην πέμπτη θέση στον πίνακα μεταλλίων του 24ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στίβου ανδρών – γυναικών στο Βερολίνο πήρε η Ελλάδα χάρη στα έξι μετάλλια που κατέκτησαν οι αθλητές της «γαλανόλευκης» ομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια συγκομιδή μεταλλίων με την Ελλάδα (3-2-1) είχε και το Βέλγιο, με αποτέλεσμα να… μοιραστούν την πέμπτη θέση.

Την πρώτη θέση στον πίνακα μεταλλίων πήρε η Μ. Βρετανία με 18 (7-5-6), η οποία άφησε στη δεύτερη θέση την Πολωνία (7-4-1). Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε η «οικοδέσποινα» Γερμανία, η οποία κατέκτησε στο σύνολο τα περισσότερα μετάλλια από κάθε άλλη ομάδα, ήτοι 19 (6-7-6), ενώ τέταρτη κατετάγη η Γαλλία με 10 (3-4-3).

Τα ελληνικά μετάλλια στις διοργανώσεις των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων

Συνολικά η χώρα μας έχει κατακτήσει 29 μετάλλια (11 χρυσά, 7 ασημένια, 11 χάλκινα) σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η Ελλάδα βρισκόταν συνεχώς μέσα στα μετάλλια από το 1994 μέχρι και το 2006, αλλά δεν τα κατάφερε στη Βαρκελώνη το 2010, για να επιστρέψει και πάλι στο βάθρο των νικητών το 2012 με τη Νικόλ Κυριακοπούλου στο άλμα επί κοντώ. Το 2014 τη συλλογή εμπλούτισαν τα δύο ασημένια μετάλλια της Κατερίνας Στεφανίδη στο επί κοντώ και του Λούη Τσάτουμα στο μήκος, ενώ το 2016 τα ελληνικά «χρώματα» πανηγύρισαν ακόμη δύο μετάλλια με την Κατερίνα Στεφανίδη (χρυσό) στο επί κοντώ και τη Βούλα Παπαχρήστου (χάλκινο) στο τριπλούν. Η καλύτερη παρουσία της ελληνικής ομάδας σε Ευρωπαϊκό στίβου ήταν το 2002 στο Μόναχο και το 2018 στο Βερολίνο, όταν ο «γαλανόλευκος» απολογισμός ήταν έξι μετάλλια (4-0-2 και 3-2-1 αντίστοιχα).

Τα μετάλλια έχουν κατακτήσει ανά διοργάνωση οι εξής:

1934 Τορίνο
400μ εμπόδια Χρήστος Μάντικας – 54.9 χάλκινο

1966 Βουδαπέστη
Επί κοντώ Χρήστος Παπανικολάου – 5.05 ασημένιο

1971 Ελσίνκι
100μ Βασίλης Παπαγεωργόπουλος – 10.56 χάλκινο

1982 Αθήνα
Ακοντισμός Άννα Βερούλη – 70.02 χρυσό
Ακοντισμός Σοφία Σακοράφα – 67.04 χάλκινο

1994 Ελσίνκι
Μήκος Κώστας Κουκοδήμος – 8.01 χάλκινο

1998 Βουδαπέστη
Τριπλούν Όλγα Βασδέκη – 14.55 χρυσό
100μ Χάρης Παπαδιάς – 10.17 χάλκινο
100μ Κατερίνα Θάνου – 10.87 χάλκινο

2002 Μόναχο
200μ Κώστας Κεντέρης – 19.85 χρυσό
100μ Κατερίνα Θάνου – 11.10 χρυσό
Δισκοβολία Κατερίνα Βόγγολη – 64.31 χρυσό
Ακοντισμός Μιρέλα Μανιάνι – 67.47 χρυσό
Σφυροβολία Αλέξανδρος Παπαδημητρίου – 80.21 χάλκινο
Δισκοβολία Τασούλα Κελεσίδου – 63.92 χάλκινο

2006 Γκέτεμποργκ
400μ εμπόδια Περικλής Ιακωβάκης – 48.46 χρυσό
400μ εμπόδια Φανή Χαλκιά – 54.02 ασημένιο
Τριπλούν Πηγή Δεβετζή – 15.05 ασημένιο

2012 Ελσίνκι
Επί κοντώ Νικόλ Κυριακοπούλου – 4.60 χάλκινο

2014 Ζυρίχη
Μήκος Λούης Τσάτουμας – 8.15 ασημένιο
Επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη – 4.60 ασημένιο

2016 Άμστερνταμ
Επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη – 4.81 Χρυσό
Τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου – 14.47 Χάλκινο

2018 Άμστερνταμ
Μήκος Μίλτος Τεντόγλου – 8,25 μέτρα Χρυσό
Επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη – 4,85 μέτρα Χρυσό
Τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου – 14,60 μέτρα Χρυσό
Επί κοντώ Νικόλ Κυριακοπούλου – 4,80 μέτρα Ασημένιο
400 μέτρα Μαρία Μπελιμπασάκη – 50.45 Ασημένιο
Τριπλούν Δημήτρης Τσιάμης – 16,78 μέτρα Χάλκινο

Το ιστορικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

Η ιδέα για τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ήταν του Ούγγρου παράγοντα, Ζίλαρντ Στάνκοβιτς, και άρχισε να βρίσκει απήχηση από το 1933, για να φθάσουμε την επόμενη χρονιά στην 1η διοργάνωση στο Τορίνο. Από τότε, διεξαγόταν συνεχώς κάθε τέσσερα χρόνια, με εξαίρεση το διάστημα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μέχρι το 2010. Τότε η EAA αποφάσισε να το διοργανώνει κάθε δύο χρόνια για να ακολουθήσουν οι αγώνες του 2012 στο Ελσίνκι και του 2014 στη Ζυρίχη, ενώ το 2016 η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Άμστερνταμ. Φέτος η διοργάνωση επιστρέφει στο Μόναχο, όπου διεξήχθη για πρώτη φορά το 2002.

Η Φινλανδία και το Ελσίνκι έχουν αναλάβει τη διοργάνωση 3 φορές (1971, 1994, 2012), ενώ και η Γερμανία «φιλοξενεί» φέτος για τρίτη φορά το Ευρωπαϊκό στίβου, μετά το Μόναχο το 2002 και το Βερολίνο το 2018. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η διοργάνωση έχει πραγματοποιηθεί ακόμη μια φορά επί γερμανικού εδάφους και συγκεκριμένα στη Στουτγκάρδη και την πρώην Δυτική Γερμανία. Άλλες έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (Αθήνα 1969 και 1982), το έχουν διοργανώσει από δύο φορές. Οι άλλες πέντε χώρες είναι οι Σουηδία (Στοκχόλμη 1958, Γκέτεμποργκ 2006), Ιταλία (Τορίνο 1934, Ρώμη 1974), Ουγγαρία (Βουδαπέστη 1966 και 1998), Γιουγκοσλαβία (Βελιγράδι 1962, Σπλιτ 1990) και Ελβετία (Βέρνη 1954, Ζυρίχη 2014).

Οι διοργανώσεις:

1. Τορίνο (Ιταλία) 7-9 Σεπτ. 1934
2. Παρίσι (Γαλλία) 2-5 Σεπτ. 1938 άνδρες
. Βιέννη (Αυστρία) 17-18 Σεπτ. 1938 γυναίκες
3. Οσλο (Νορβηγία) 22-25 Αυγ. 1946
4. Βρυξέλλες (Βέλγιο) 23-27 Αυγ. 1950
5. Βέρνη (Ελβετία) 25-29 Αυγ. 1954
6. Στοκχόλμη (Σουηδία) 19-24 Αυγ. 1958
7. Βελιγράδι (Γιουγκοσλαβία) 12-16 Σεπτ. 1962
8. Βουδαπέστη (Ουγγαρία) 30 Αυγ.-4 Σεπτ. 1966
9. Αθήνα (Ελλάδα) 16-21 Σεπτ. 1969
10. Ελσίνκι (Φινλανδία) 10-15 Αυγ. 1971
11. Ρώμη (Ιταλία) 1-8 Σεπτ. 1974
12. Πράγα (Τσεχία) 29 Αυγ.-3 Σεπ 1978
13. Αθήνα (Ελλάδα) 6-12 Σεπτ. 1982
14. Στουτγκάρδη (Δυτική Γερμανία) 26-31 Αυγ. 1986
15. Σπλιτ (Κροατία)* 27 Αυγ.-1 Σεπτ. 1990
16. Ελσίνκι (Φινλανδία) 7-14 Αυγ. 1994
17. Βουδαπέστη (Ουγγαρία) 18-23 Αυγ. 1998
18. Μόναχο (Γερμανία) 6-11 Αυγ. 2002
19. Γκέτεμποργκ (Σουηδία) 7-13 Αυγ. 2006
20. Βαρκελώνη (Ισπανία) 27/7-1/8 2010
21. Ελσίνκι (Φινλανδία) 27/6-1/7 2012
22. Ζυρίχη (Ελβετία) 12-17/8 2014
23. Αμστερνταμ (Ολλανδία) 6-10/7 2016
24. Βερολίνο (7-12/8 2018)
25. Μόναχο (15-21/8 2022)

* Τη διοργάνωση τότε είχε αναλάβει η Γιουγκοσλαβία, στην οποία ανήκε το Σπλιτ.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης και οι ελληνικές συμμετοχές (σε ώρες Ελλάδας):

ΔΕΥΤΕΡΑ 15/8

11.00 Σφαιροβολία Α (προκριματικός)
11.05 100 μ. δεκάθλου
11.25 Επί κοντώ Γ (προκριματικός) –Στεφανίδη, Πόλακ–
11.30 Μαραθώνιος Γ (Τελικός)
11.40 100 μ. Α (προκριματικά)
11.50 Μήκος δεκάθλου
12.05 100 μ. Γ (προκριματικά) –Σπανουδάκη–
12.20 Σφαιροβολία Γ (προκριματικός)
12.30 Μαραθώνιος Α (Τελικός)
13.10 Μήκος Α (προκριματικός) –Τεντόγλου–
13.40 Σφαιροβολία δεκάθλου

19.15 Δισκοβολία Γ (προκριματικός, Α΄ γκρουπ) –Αναγνωστοπούλου–
19.30 Ύψος δεκάθλου
20.00 400 μ. Α (προκριματικός)
20.25 Δισκοβολία Γ (προκριματικός, Β΄ γκρουπ) –Αναγνωστοπούλου–
20.35 400 μ. Γ (προκριματικός)
21.05 Τριπλούν Α (προκριματικός) –Τσιάμης, Πανταζής, Ανδρικόπουλος–
21.15 1.500 μ. Α (προκριματικός)
21.38 Σφαιροβολία Γ (Τελικός)
21.58 Σφαιροβολία Α (Τελικός)
22.15 400 μ. δεκάθλου
22.48 10.000 μ. Α (Τελικός)

ΤΡΙΤΗ 16/8
09.30 35 χλμ. βάδην Γ (Τελικός) –Ντρισμπιώτη, Φιλτισάκου, Κουρκουτσάκη–
09.30 35 χλμ. βάδην Α (Τελικός) –Παπαμιχαήλ–
10.05 110 μ. δεκάθλου
10.35 110 μ. Α (προκριματικός)
10.50 Μήκος Γ (προκριματικός) –Χαϊτίδου–
10.50 Δισκοβολία δεκάθλου
11.15 1.500 μ. Γ (προκριματικός)
12.30 Επί κοντώ δεκάθλου
12.40 3.000 μ. στιπλ Α (προκριματικός)
13.15 Σφυροβολία Γ (προκριματικός, Α΄ γκρουπ) –Σκαρβέλη–
13.25 400 μ. Α (ημιτελικός)
13.30 Επί κοντώ δεκάθλου
14.00 400 μ. Γ (ημιτελικός)
14.30 Σφυροβολία Γ (προκριματικός, Β΄ γκρουπ) –Σκαρβέλη–

19.35 Ύψος Α (προκριματικός) –Μέρλος–
19.40 Ακοντισμός δεκάθλου
21.05 100 μ. Α (ημιτελικός)
21.27 Μήκος Α (Τελικός)
21.35 100 μ. Γ (ημιτελικος)
22.02 Δισκοβολία Γ (Τελικός)
22.08 5.000 μ. Α (Τελικός)
22.35 1.500 μ. δεκάθλου
23.15 100 μ. Α (Τελικός)
23.25 100 μ. Γ (Τελικός)

ΤΕΤΑΡΤΗ 17/8
10.35 Σφυροβολία Α (προκριματικός, Α΄ γκρουπ) –Φραντζεσκάκης, Αναστασάκης–
11.30 100 μ. εμπ. επτάθλου
11.50 Σφυροβολία Α (προκριματικός, Β΄ γκρουπ) –Φραντζεσκάκης, Αναστασάκης–
12.05 400 μ. εμπ. Α (προκριματικός)
12.35 Ύψος επτάθλου
12.40 400 μ. εμπ. Γ (προκριματικός) –Γναφάκη–
13.20 Δισκοβολία Α (προκριματικός, Α΄ γκρουπ)
13.35 Τριπλούν Γ (προκριματικός) –Καρύδη–
14.35 Δισκοβολία Α (προκριματικός, Β΄ γκρουπ)

20.54 Σφαιροβολία επτάθλου
21.00 Επί κοντώ Γ (Τελικός)
21.15 Τριπλούν Α (Τελικός)
21.30 110 μ. εμπ. Α (ημιτελικός)
22.05 Σφυροβολία Γ (Τελικός)
22.10 200 μ. Γ επτάθλου
22.43 400 μ. Α (Τελικός)
23.02 400 μ. Γ (Τελικός)
23.22 110 μ. εμπ. Α (Τελικός)

ΠΕΜΠΤΗ 18/8
10.00 Ακοντισμός Γ (προκριματικός, Α΄ γκρουπ) –Τζένγκο–
10.20 3.000 μ. στιπλ Γ (προκριματικός)
10.25 Μήκος επτάθλου
11.10 800 μ. Α (προκριματικός)
11.15 Ακοντισμός Γ (προκριματικός, Β΄ γκρουπ) –Τζένγκο–
11.45 800 μ. Γ (προκριματικός)
11.50 Επί κοντώ Α (προκριματικός) –Καραλής–
12.25 400 μ. εμπ. Α (ημιτελικός)
12.36 Ακοντισμός επτάθλου
12.55 400 μ. εμπ. Γ (ημιτελικός)
13.30 200 μ. Α (προκριματικός) –Τριβυζάς–
14.05 200 μ. Γ (προκριματικός) –Αναστασίου–

21.05 Ύψος Α (Τελικός)
21.10 Σφυροβολία Α (Τελικός)
21.13 200 μ. Α (ημιτελικός)
21.37 200 μ. Γ (ημιτελικός)
21.58 Μήκος Γ (Τελικός)
22.05 1.500 μ. Α (Τελικός)
22.25 5.000 μ. Γ (Τελικός)
22.55 800 μ. επτάθλου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (19/8)
11.00 4Χ100 μ. Α (προκριματικός) –Ελλάδα–
11.00 Ακοντισμός Α (προκριματικός, Α΄ γκρουπ)
11.05 Ύψος Γ (προκριματικός) –Γκούσιν–
11.25 4Χ100 μ. Γ (προκριματικός) –Ελλάδα–
11.50 800 μ. Γ (ημιτελικός)
12.10 4Χ400 μ. Α (προκριματικός)
12.15 Ακοντισμός Α (προκριματικός, Β΄ γκρουπ)
12.40 4Χ400 μ. Γ (προκριματικός) –Ελλάδα–

21.20 Δισκοβολία Α (Τελικός)
21.27 800 μ. Α (ημιτελικός)
21.45 1.500 μ. Γ (Τελικός)
21.55 Τριπλούν Γ (Τελικός)
22.00 3.000 μ. στιπλ Α (Τελικός)
22.20 200 μ. Α (Τελικός)
22.45 400 μ. εμπ. Γ (Τελικός)
23.00 400 μ. εμπ. Α (Τελικός)
23.22 200 μ. Γ (Τελικός)

ΣΑΒΒΑΤΟ 20/8
09.30 20 χλμ. βάδην Α (Τελικός)
11.15 20 χλμ. βάδην Γ (Τελικός) –Παπαδοπούλου–

21.05 Επί κοντώ Α (Τελικός)
21.15 800 μ. Γ (Τελικός)
21.25 Ακοντισμός Γ (Τελικός)
21.43 100 μ. εμπ. Γ (προκριματικός) –Καραγιάννη, Πεσιρίδου–
22.15 4Χ400 μ. Α (Τελικός)
22.45 4Χ400 μ. Γ (Τελικός)
23.13 3.000 μ. στιπλ Γ (Τελικός)

ΚΥΡΙΑΚΗ 21/8
20.05 Ύψος Γ Τελικός
20.10 100 μ. εμπ. Γ (ημιτελικός)
20.40 800 μ. Α (Τελικός)
20.50 Ακοντισμός Α (Τελικός)
21.00 10.000 μ. Α (Τελικός)
21.45 100 μ. εμπ. Γ (Τελικός)
22.12 4Χ100 μ. Α (Τελικός)
22.22 4Χ100 μ. Γ (Τελικός)