Κ. Γουργουλιάνης: Πάμε για το τέλος με πιο ήπια νόσηση και μαζική ανοσοποίηση του πληθυσμού

Τόσο για την πορεία του κοροναϊού όσο και για τη λεγόμενη μελέτη της Δεσκάτης μίλησε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης στο iEidiseis.

267
Ο Κώστας Γουργουλιάνης είναι Καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ιδρυτής και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, αναφέρθηκε στην πορεία του κοροναϊού, τονίζοντας ότι «πάμε για το τέλος με πιο ήπια νόσηση και μαζική ανοσοποίηση του πληθυσμού», αλλά και για τη λεγόμενη μελέτη της Δεσκάτης.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε μιλώντας στο iEidiseis o καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, «αυτό που βλέπουμε από τον Ιανουάριο και μετά με όλες τις υποπαραλλαγές της Όμικρον, είναι ότι έχουμε πια μία νόσο του ανώτερου αναπνευστικού, σαν βαρύ κρυολόγημα με μπούκωμα και πυρετό αλλά χωρίς πνευμονίες».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, «οι εμβολιασμένοι, τα παιδιά και οι νέοι και όσοι δεν έχουν άλλα σοβαρά νοσήματα, νοσούν είτε ασυμπτωματικά, είτε με ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζονται νοσηλεία».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μάς έδωσε και τη νέα εικόνα για τους «ευάλωτους» που κινδυνεύουν με πιο σοβαρή νόσηση:

  • Είναι όχι απλά ηλικιωμένοι αλλά άνω των 80 ετών.
  • Ειδικά οι νεφροπαθείς με ανεπάρκεια έχουν πιο συχνά πρόβλημα.
  • Όσοι έχουν σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα.
  • Οι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες.

«Στη βιβλιογραφία αναφέρεται πια ότι κάθε υποπαραλλαγή αυξάνει τη μεταδοτικότητα από 1,5 ως 2,5 φορές σε σχέση με την προηγούμενη. Κι έτσι μολύνονται ακόμα και το καλοκαίρι δύο και τρεις φορές άνθρωποι που δεν θα το περίμεναν, επειδή η κάθε νέα παραλλαγή είναι διπλά και τριπλά πιο μεταδοτική», αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης εξηγώντας μας γιατί ακούμε τόσες επαναμολύνσεις.

Η μελέτη της Δεσκάτης

Ο καθηγητής και η ομάδα του παρακολουθούν από την αρχή της πανδημίας τους κατοίκους της Δεσκάτης για να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με τη μεταδοτικότητα του ιού και την πορεία της πανδημίας.

«Πήγαμε τελευταία φορά τον Ιούνιο και εξετάσαμε τους 150 κατοίκους. Οι 149 είχαν αντισώματα. Άρα υπάρχει προστασία από εμβόλιο και νόσηση στη φάση αυτή», μάς λέει και συνεχίζει: «Πήραμε αυτούς που είχαν νοσήσει από Άλφα και Δέλτα. Τους είχαμε μετρήσει αντισώματα σε προηγούμενη επίσκεψη. Αυτοί που είχαν κάνει μόνο εμβόλιο είχαν 9 φορές περισσότερα αντισώματα από αυτούς που νόσησαν προ των εμβολίων. Αυτός που έχει εμβολιαστεί και κόλλησε δύο φορές Όμικρον είχε δύο φορές περισσότερα αντισώματα από το εμβόλιο. Η νόσηση είναι σαν μπούστερ».

Μας εξηγεί ότι «πάμε σιγά- σιγά προς το τέλος πρώτον επειδή ο ιός «χτυπάει» πια μόνο στο ανώτερο αναπνευστικό κι όχι τους πνεύμονες, και δεύτερον επειδή ο πληθυσμός ανοσοποιείται σε μεγάλο ποσοστό. Μην ξεχνάμε το παράδειγμα της Σαγκάη: Εξέταζαν τον κόσμο για να βγει από τις πολυκατοικίες. Στα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι στο 94% των ελέγχων έβγαιναν θετικοί αλλά ήταν ασυμπτωματικοί» καταλήγει.