Κέρκυρα: Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη η λιτανεία του Αγ. Σπυρίδωνος της 11ης Αυγούστου

216

Μετά από δύο χρόνια λόγω των μέτρων της πανδημίας η Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος για το θαύμα της 11ης Αυγούστου έγινε φέτος ξανά με κάθε μεγαλοπρέπεια.

Πλήθος πιστών, και φέτος παρακολούθησε με κατάνυξη την λιτανεία.

Το θαύμα

Η λιτανεία γίνεται εις ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από τους Οθωμανούς Τούρκους οι οποίοι για 40 ημέρες πολιορκούσαν την πόλης της Κέρκυρας. Μετά από κατακλυσμιαία βροχόπτωση που αποδόθηκε σε θαύμα του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνος οι Οθωμανικές ορδές τράπηκαν σε άτακτη φυγή για να μην επανέλθουν ποτέ πλέον.

Το 1716 η Κέρκυρα βρισκόταν στα χέρια των Βενετών, οι οποίοι την κατείχαν από το 1386. Επειδή, λοιπόν, οι Τούρκοι κινούνταν απειλητικά προς την Κέρκυρα, τότε στάλθηκε στο νησί ο Στρατηγός Ιωάννης Ματθίας Σούλεμπουργκ, προκειμένου να παρακολουθεί τις στρατιωτικές κινήσεις των Τούρκων, οι οποίοι από το 1431 επιχειρούσαν, κατά καιρούς, να την καταλάβουν.

Η Κέρκυρα κατέστη προμαχώνας ολόκληρης της Ευρώπης, ο υπερασπιστής Στρατηγός Σούλεμπουργκ τιμήθηκε δια βίου από τη Βενετική γερουσία η οποία με ψήφισμά της στις 19 Μαρτίου 1717 μ.Χ. καθιέρωσε η ετήσια λιτανεία του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος να γίνεται κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου.

Ο Άγιος θα παραμείνει στην θύρα μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου 13 Αυγούστου, όλη μέρα και όλη νύκτα, προς προσκύνηση από τους πιστούς.