Αλλαγές για όσους έχουν κάρτα ανεργίας: Οι 4 ανατροπές που έρχονται τον Σεπτέμβρη – Ποιοι διαγράφονται

200

Τέσσερις βασικές αλλαγές αναμένονται από το φθινόπωρο για όσους έχουν κάρτα ανεργίας, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά», του υπουργείου Εργασίας.

Αρχικά, όπως είχε ανακοινώσει ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας, το οποίο θα ισούται με το 50% του επιδόματος ανεργίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

«Στους πέντε μήνες βρίσκεις δουλειά, για άλλους εφτά μήνες θα παίρνεις το 50% του επιδόματος ανεργίας μαζί με το μισθό σου» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Κάρτα ανεργίας: Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια – Μπόνους 300 ευρώ

Επιπλέον, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Εργασίας καθιερώνεται μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ διασυνδέεται με το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και με τη διασύνδεση αυτή επιβεβαιώνεται ότι ο κάτοχός της είναι εγγεγραμμένος σ’ αυτό ή και ότι είναι δικαιούχος επιδομάτων, παροχών και βοηθημάτων από τη ΔΥΠΑ.

Επιπλέον εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια – τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης -, όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, για την παραμονή στο Ψηφιακό Μητρώο Ανέργων και τη διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό.

Το εισοδηματικό κριτήριο των 20.000 ευρώ που μπαίνει ως «κόφτης» θα είναι με προσαύξηση – όπως το επίδομα θέρμανσης – ανάλογα με τα τέκνα και στην περίπτωση που υπερβαίνει ο άνεργος το όριο, δεν χάνει το επίδομά του, αλλά άλλες παροχές όπως οι δωρεάν μετακινήσεις, ο Κοινωνικός Τουρισμός και η μοριοδότηση σε εργασία.

Πότε διαγράφεται ένας άνεργος από τα μητρώα της ΔΥΠΑ

Επιπλέον, όπως έχει γνωστοποιηθεί ενεργοποιείται η διαγραφή από τα μητρώα της ΔΥΠΑ των ανέργων από 6 μήνες έως 2 χρόνια εφόσον ο άνεργος αρνηθεί εργασία ή συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης.

Συγκεκριμένα, εάν ο αναζητών εργασία αρνηθεί τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του αναζητούντος εργασία που έχουν αποτυπωθεί σ’ αυτό, διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για 2 έτη.

Εάν ο αναζητών εργασία δεν συμμετέχει σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης που του υποδεικνύεται από τη ΔΥΠΑ, διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για 6 μήνες.