Η βίλα – σύμβολο του Πλαταμώνα (φωτο, video)

597

Λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το Κάστρο του Πλαταμώνα βρίσκεται ένα επίσης συμβολικό κτίριο για όλη την περιοχή. Πρόκειται για την γνωστή ως Βίλα Μοσκώφ που ακριβώς από δίπλα της περνάνε οι παλιές και ανενεργές πλέον σιδηροδρομικές γραμμές ενώ ένα τμήμα της βρίσκεται σχεδόν πάνω στη θάλασσα.

Η σχέση της οικογένειας Μοσκώφ με την περιοχή ξεκινά τη δεκαετία του 1930. Τότε ο Ηρακλής Μοσκώφ αγοράζει τότε ένα κτήμα όπου και χτίζει τη γνωστή και ιστορική «βίλα Μοσκώφ».

Η επιχειρηματική ιστορία των Μοσκώφ

Αρκετά πολύτιμα στοιχεία βρίσκει κάποιος για την επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας Μοσκώφ μέσα από το σάιτ των Βιομηχανικών Δελτίων Απογραφής.

Σ’ αυτά αναφέρεται πως ο Ιωάννης Μοσκώφ είχε καταγωγή από τα Κατύωρα (Τουρκική Ορντού) του Πόντου, παράκτια πόλη στα νότια της Μαύρης Θάλασσας. Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα ασχολούνταν με το εμπόριο μεταξύ Πόντου και Ρωσίας, έχοντας επαγγελματική έδρα τη πόλη Σοχούμι. Μετά το θάνατο της πρώτης συζύγου, με την οποία απέκτησε ένα γιό το Νικόλα (1885-1938), παντρεύτηκε την Ροδάμα Ιακωβίδου, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τον Κωνσταντίνο, τον Ηρακλή και τη Μάγδα.

Ο Κωνσταντίνος από μικρή ηλικία, περίπου το 1918, άρχισε να ασχολείται με το καπνεμπόριο. Το 1921 συνεταιρίζεται με τον Κωνσταντίνο Μ. Σεδένκο και ιδρύουν την καπνεμπορική εταιρία «Μοσκώφ – Σεδένκο» με έδρα την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σύντομα όμως ιδρύθηκαν υποκαταστήματα στην Κωνσταντινούπολη, στην Αμβέρσα το 1922 και στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κωστής Μοσκώφ

Το 1939 γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Κωστής Μοσκώφ. Ο πατέρας του Ηρακλής Μοσκώφ ήταν καπνέμπορος από τον Πόντο, ενώ η μητέρα του Αμίνα Αρριγκόνι είχε ιταλική και ισπανοεβραϊκή καταγωγή. Ο παππούς του, Πιέτρο Αρριγκόνι αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, έχει χαρίσει μερικά αρχιτεκτονικά νεοκλασικά δείγματα στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Δήμου Δίου Ολύμπου, στη Βίλα ο Κωστής Μοσκώφ περνά ατελείωτα καλοκαίρια και δημιουργεί το μεγαλύτερο μέρος του συγγραφικού έργου του.

Ο Κωστής Μοσκώφ υπήρξε ποιητής, ιστορικός, δοκιμιογράφος, συγγραφέας και δημοσιογράφος. Κατέλαβε σημαντικές διοικητικές και όχι μόνο θέσεις, ενώ θεωρείται ένας από τους αξιόλογους εκπροσώπους της αριστερής διανόησης και της μεταπολεμικής λογοτεχνίας της Θεσσαλονίκης. Έγραψε αξιόλογο ιστορικό έργο και ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την ανθρωπογραφία, την κοινωνιολογία και την ιστορία της Ελλάδας.

Ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά. Επί τρεις τετραετίες ήταν ο πρώτος σε προτίμηση δημοτικός σύμβουλος της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, για ένα διάστημα διετέλεσε Δήμαρχος Θεσσαλονίκης (άνοιξη 1981). Ακόμα, ήταν υποψήφιος βουλευτής με το Κ.Κ.Ε, σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού και Διευθυντής του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών.

Υπήρξε  Μορφωτικός Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο, όπου συνέβαλε στη λειτουργία της κατοικίας του Κ. Π. Καβάφη ως μουσείο, ενώ θέσπισε και το λογοτεχνικό βραβείο «Καβάφη». Παντρεύτηκε το 1967 την Πόπη Πασχαλίδου και απέκτησε δύο παιδιά. Πέθανε στη Θεσσαλονίκη στις 29 Ιουνίου του 1998.