Προσγειώθηκε στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόζι παρά τις προειδοποιήσεις της Κίνας

307

Στην Ταϊβάν προσγειώθηκε τελικά, παρά τις προειδοποιήσεις της Κίνας, η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ασία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κινεζικά μαχητικά έκαναν την εμφάνισή τους στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.

Συγκεκριμένα, η κινεζική κρατική τηλεόραση CGTN μετέδωσε πριν από λίγο ότι κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 διασχίζουν τα στενά της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν αναφορές για υπερπτήσεις μαχητικών Su-35. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει σε ενδεχόμενη επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν διέψευσε, ωστόσο, τις αναφορές των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης ότι κινεζικά μαχητικά Su-35 πέταξαν πάνω από τα Στενά της Ταϊβάν που χωρίζουν το νησί από την Κίνα. Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχει πλήρη αντίληψη των δραστηριοτήτων κοντά στην Ταϊβάν και ότι θα στείλει δυνάμεις ως αντίδραση σε «εχθρικές απειλές».

Η Πελόζι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (τοπική ώρα). Στο αεροδρόμιο την υποδέχτηκαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου και η αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ταϊβάν Σάντρα Ουντκερκ.

Ένας Ταϊβανέζος αξιωματούχος είπε στο CNNi ότι η αναμένεται να μείνει στην Ταϊπέι τη νύχτα.

In this image taken from video, U.S. House Speaker Nancy Pelosi arrives in Taipei, Taiwan, Tuesday, Aug. 2, 2022. Pelosi arrived in Taiwan on Tuesday night despite threats from Beijing of serious consequences, becoming the highest-ranking American official to visit the self-ruled island claimed by China in 25 years. (AP Photo)

Πρόκειται να συναντηθεί το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) με τον πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν και τους βουλευτές της αυτοδιοικούμενης δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ομιλητή της Βουλής των ΗΠΑ εδώ και 25 χρόνια στη χώρα και έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται ήδη σε χαμηλό σημείο.

«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας μας του Κογκρέσου στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή Δημοκρατία της Ταϊβάν» δήλωσε η Πελόζι σε δήλωση λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που την μετέφερε.

«Η επίσκεψή μας είναι μέρος του ευρύτερου ταξιδιού μας στον Ινδο-Ειρηνικό – συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης, της Μαλαισίας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας – με επίκεντρο την αμοιβαία ασφάλεια, την οικονομική εταιρική σχέση και τη δημοκρατική διακυβέρνηση. Οι συζητήσεις μας με την ηγεσία της Ταϊβάν θα επικεντρωθούν στην επιβεβαίωση της υποστήριξής μας προς τον εταίρο μας και στην προώθηση των κοινών μας συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής Ινδο-Ειρηνικού. Η αλληλεγγύη της Αμερικής με τα 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», συνέχισε η ίδια.

«Η επίσκεψή μας είναι μία από τις πολλές αντιπροσωπείες του Κογκρέσου στην Ταϊβάν και σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, με γνώμονα τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν του 1979, τα κοινά ανακοινωθέντα ΗΠΑ-Κίνας και τις Έξι Διαβεβαιώσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αντιτίθενται στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo» κατέληξε στη δήλωσή της η πρόεδρος της Βουλής.

Η στάση της Πελόζι στην Ταϊβάν δεν περιλαμβανόταν στο αρχικό πρόγραμμα των επισκέψεών της στην Ασία που δόθηκε από το Κογκρέσο, ωστόσο είχε συζητηθεί για εβδομάδες πριν από το ταξίδι της. Η πιθανή στάση προκάλεσε προειδοποιήσεις από την Κίνα καθώς και από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία ενημέρωσε την Πελόζι για τους κινδύνους μιας επίσκεψης στο δημοκρατικό, αυτοδιοικούμενο νησί, το οποίο η Κίνα διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς της.

Η αντίδραση της Κίνας στην επίσκεψη Πελόζι

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αντέδρασε έντονα στην επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, υπογραμμίζοντας πως βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την άφιξη της Πελόζι στην Ταϊπέι, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η επίσκεψη έχει σοβαρό αντίκτυπο στα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων και συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.

Χαρακτηρίζει την Ταϊβάν «αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας» και συμπληρώνει ότι η επίσκεψη στέλνει ένα εσφαλμένο μήνυμα στις δυνάμεις αυτονομιστών περί «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

«Καμιά χώρα, καμιά δύναμη, κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχουν την εθνική επανένωση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Προειδοποιεί ότι το Πεκίνο θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν.

Τέλος, προτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να υπονομεύουν την «αρχή της μίας Κίνας». «Μην επιδιώκετε τη σύγκρουση και μη συνεχίζετε παρακάτω σε ένα λάθος και επικίνδυνο μονοπάτι», είναι το μήνυμα του Πεκίνου προς την Ουάσιγκτον.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν το Πεκίνο τη Δευτέρα να μην προβεί σε ενέργειες κλιμάκωσης ως απάντηση στο ταξίδι της Πελόζι.