Συντρίμμια κινεζικού πυραύλου ενδέχεται να πέσουν στη Γη – Στη ζώνη πιθανής πρόσκρουσης η Ελλάδα

291
Ο πύραυλος βρίσκεται σε μια ανεξέλεγκτη κάθοδο προς την ατμόσφαιρα της Γης και δεν είναι σαφές το πού θα προσγειωθεί AP Photo/Ng Han Guan (Φωτογραφία αρχείου)

Συντρίμμια από κινεζικό πύραυλο αναμένεται να πέσουν στη Γη, ενδεχομένως μέσα στο Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τη Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία παρακολουθεί την τροχιά του πυραύλου. Η πιθανότητα να προσγειωθούν σε κατοικημένη περιοχή εκτιμάται ως εξαιρετικά μικρή, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται.

Σύμφωνα με το CNNi, ο πύραυλος Long March 5B βάρους 23 τόνων που μετέφερε την εργαστηριακή μονάδα Wentian, απογειώθηκε από το νησί Χαϊνάν στις 2:22 μ.μ. τοπική ώρα, την Κυριακή 24 Ιουλίου, και η μονάδα προσδέθηκε με επιτυχία στο τροχιακό φυλάκιο της Κίνας.

Ο πύραυλος βρίσκεται σε μια ανεξέλεγκτη κάθοδο προς την ατμόσφαιρα της Γης και δεν είναι σαφές το πού θα προσγειωθεί. Η ανεξέλεγκτη κάθοδος σηματοδοτεί την τρίτη φορά που η Κίνα κατηγορείται ότι δεν χειρίζεται σωστά τα διαστημικά της σκουπίδια.

Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι η επανείσοδος του πυραύλου θα ενέχει μικρό κίνδυνο για οποιονδήποτε στο έδαφος, επειδή πιθανότατα θα προσγειωθεί στη θάλασσα. Ο πύραυλος δεν διαθέτει το καθιερωμένο σύστημα ελέγχου, που δίνει την δυνατότητα σε κάποιον, να δώσει μια προκαθορισμένη πορεία πρόσκρουσης.

«Είναι ένα μεταλλικό αντικείμενο 20 τόνων. Αν και θα διασπαστεί καθώς εισέρχεται στην ατμόσφαιρα σε πολλά κομμάτια, μερικά από αυτά -αρκετά μεγάλα- θα φτάσουν στην επιφάνεια» δήλωσε ο Μάικλ Μπάιερς, Michael Byers, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο British Columbia και συγγραφέας μιας πρόσφατης μελέτης σχετικά με τον κίνδυνο ατυχημάτων από διαστημικά συντρίμμια.

«Σχετικά με το Long March 5 που εκτοξεύτηκε πριν από αρκετές ημέρες, δεν υπάρχει κανένα γνωστό σχέδιο (επανεισόδου), όπως συνέβαινε σε προηγούμενες εκτοξεύσεις του», επισήμανε στο BBC ο ειδικός διαστημικής παρακολούθησης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, διευθυντής του North Space and Security (NORSS), Σον Γκόλντμπορο.

Κατά κανόνα οι διαστημικές υπηρεσίες σχεδιάζουν τους πυραύλους τους για να αποσυντίθενται σε μικρότερα κομμάτια κατά την επανείσοδο, από τότε που μεγάλα κομμάτια του διαστημικού σταθμού Skylab της Nasa έπεσαν από την τροχιά και προσγειώθηκαν στην Αυστραλία το 1979.

Σε ποιες περιοχές μπορεί να πέσουν τα συντρίμμια

Σύμφωνα με την The Aerospace Corporation με έδρα την Καλιφόρνια, η επανείσοδος θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 00:24 GMT την Κυριακή (21:24 βράδυ Σαββάτου ώρα Ελλάδος), με απόκλιση 16 ωρών.

Η πιθανή περιοχή όπου θα μπορούσαν να πέσουν εκτείνεται στις ΗΠΑ, την Αφρική, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Aerospace Corporation.

Προειδοποίηση για την αναμενόμενη επανείσοδο εξέδωσε o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).

Οι εμπειρογνώμονες της Διαστημικής Παρακολούθησης της ΕΕ εκτιμούν, όπως αναφέρουν στην σχετική ανακοίνωση, ότι τα συντρίμμια που δημιουργούνται από το προαναφερθέν αντικείμενο πιθανότατα θα εισέλθουν ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης ανεξέλεγκτα μεταξύ 30 και 31 Ιουλίου 2022.

«Το αντικείμενο CZ-5B έχει εκτιμώμενο εύρος μάζας μεταξύ 17 και 22 τόνων, γεγονός που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια συντριμμιών που εισέρχονται ξανά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Για το λόγο αυτό, αξίζει προσεκτική παρακολούθηση» σημειώνει ο EASA.

«Το SST έχει εκτιμήσει μια ποικιλία πιθανών τροχιών επανεισόδου, μία από τις οποίες θα μπορούσε να επηρεάσει τον εναέριο χώρο της Νότιας Ευρώπης. Περιοχές / εναέριος χώρος που ενδέχεται να επηρεαστούν είναι: Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.