Ολονύχτια μάχη στα πύρινα μέτωπα σε Έβρο, Μυτιλήνη και Μεσσηνία – Μήνυμα 112 για εκκένωση στη Δαδιά

222
Αγωνιώδεις προσπάθειες των πυροσβεστών για την οριοθέτηση του πύρινου μετώπου στα Βατερά AP Photo/Panagiotis Balaskas

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα δώσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Βατερά Μυτιλήνης, Δαδιά Έβρου και Ακριτοχώρι Μεσσηνίας, με τα εναέρια μέσα να έχουν αποχωρήσει από τις επιχειρήσεις κατάσβεσης. Λίγο πριν τα  μεσάνυχτα του Σαββάτου, οι Αρχές αποφάσισαν την προληπτική εκκένωση των κατοίκων στο χωριό της Δαδιάς.

Σπίτια και επιχειρήσεις παραδόθηκαν στις φλόγες στην περιοχή των Βατερών, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στις 10 το πρωί του Σαββάτου, όπου από νωρίς δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης των κατοίκων, ενώ στις 11:30 εστάλη σχετικό μήνυμα από το 112.

Η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα και χρειάστηκε η επέμβαση του Λιμενικού για τη διάσωση εννέα ατόμων, ενώ ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά.

Πλέον ο κίνδυνος έχει διαφύγει από τα Βατερά, όπου νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από την νοτιοανατολική πλευρά και έκαψε δύο σπίτια, δύο αποθήκες και ένα επιπλέον σπίτι έχει ζημιες. Η ανατολική πλευρά του μετώπου έχει ελεγχθεί και τώρα η προσπάθεια εστιάζεται στα δυτικά βορειοδυτικά προς τα χωριά Βρίσα και του Σταυρός.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν μέσα στην ημέρα επτά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, ο Ελληνικός Στρατός, υδροφόρες ΟΤΑ, καθώς και η Αστυνομία με περισσότερους από 60 αστυνομικούς.

Μέχρι στιγμής και για προληπτικούς λόγους έχουν απομακρυνθεί περισσότερα από 450 άτομα από δυο ξενοδοχειακές μονάδες, μία τουριστική επιχείρηση και 92 σπίτια.

Σε συνεννόηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, στο νησί μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, προκειμένου να συντονίσει τις υπηρεσίες του υπουργείου που εδρεύουν στη Μυτιλήνη, να καταγράψει άμεσα ζημιές και να δρομολογήσει ενέργειες για αποδέσμευση πόρων για γρήγορη αποκατάσταση των πυρόπληκτων.

Το πρωί της Κυριακής αναμένεται να φτάσουν στη Μυτιλήνη πέντε δασοπυροσβεστικά οχήματα με 20 στελέχη, προκειμένου να ελέγξουν τα μέτωπα της φωτιάς, επικουρούμενοι από τα δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα.

Μαίνεται για τρίτο 24ωρο η φωτιά στη Δαδιά Έβρου

Συνεχίζονται για τρίτο 24ωρο οι υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που κατακαίει στο πολύτιμο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, στο Σουφλί Έβρου, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στη μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» της χώρας.

Ολονύχτια αναμένεται η μάχη με τις φλόγες, με το έργο της κατάσβεσης να παραμένει δύσκολο λόγω των πολλών εστιών, των αναζωπυρώσεων, της ιδιαίτερα δύσβατης μορφολογίας του εδάφους και της καύσιμης ύλης στην ήδη καμένη έκταση. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη πάνω από 4.000 στρέμματα δάσους.

Λίγα λεπτά πρίν από τα μεσάνυχτα δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού Δαδιά από την Πολιτική Προστασία, μέσω μηνύματος από το 112. Η εντολή εκκένωσης, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, δόθηκε για προληπτικούς λόγους.

Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής καθώς επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, καθώς και δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού.

Μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, δεκάδες υλοτόμοι από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

Όπως έγινε γνωστό, στην περιοχή της Δαδιάς αναμένεται να μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο αύριο, Κυριακή 24 Ιουλίου, στις 05:30 το πρωί υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας, για τον καλύτερο συντονισμό με τους τοπικούς φορείς.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, πλέον η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης έχει επικεντρωθεί περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς, ενώ υπάρχουν πέντε πύρινα μέτωπα στην περιοχή.

«Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», τόνισε ο κ. Πέτροβιτς.

Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτήρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας.

Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ενισχυμένες οι δυνάμεις στη Μεσσηνία

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Ακριτοχώρι της Μεσσηνίας,  το μεσημέρι του Σαββάτου, δεν απειλεί κάποιον οικισμό.

Νωρίτερα υπήρξε εισήγηση από την Υπηρεσία για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό της Χρυσοκελαριάς, ωστόσο οι τοπικές Αρχές δεν το έκριναν σκόπιμο και τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε.

Στην περιοχή επιχειρούν ενισχυμένες δυνάμεις και ειδικότερα 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της Αυτοδιοίκησης.