Καύσωνας από σήμερα στην Ελλάδα: 10ημερο «φωτιά» με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς

Έρχεται καύσωνας μεγάλης διάρκειας. Συναγερμός για ζέστη και φωτιές.

194

Μετά τις πρώτες καταστροφικές φωτιές έρχεται ο καύσωνας. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα πλήξουν τη χώρα από σήμερα Παρασκευή, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει σταδιακά και τη ζέστη να παραμένει για τουλάχιστον ένα 10ημερο.

Οι σχετικά ψυχρές αέριες μάζες που είχαν επικρατήσει πάνω από τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης, δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε θερμότερες, των οποίων μάλιστα η θερμοκρασία θα είναι έως και 10 περίπου βαθμούς πάνω από την μέση κλιματική τιμή της εποχής.

Το σαββατοκύριακο προβλέπεται άκρως «καυτό», αφού οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για 40αρια, ακόμα και 42 Βαθμούς σε ορισμένες περιοχές. Λόγω της ακραίας ζέστης, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι άκρως δυσμενείς και υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν δασικές φωτιές.

Αποτέλεσμα θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας σε τιμές πάνω από τις συνήθεις για την εποχή. Ο καύσωνας θα είναι παρατεταμένος, ωστόσο οι μετεωρολόγοι συστήνουν ψυχραιμία, αφού δεν πρόκειται για ακραίες συνθήκες

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι τα πεδινά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, για παράδειγμα τμήματα στο νομό Σερρών, περιοχές στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, πεδινά τμήματα της Πέλλας ή του νομού Κιλκίς, τον Θεσσαλικό κάμπο, απομακρυσμένες από τις θάλασσες περιοχές της Ηπείρου, τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, της Φθιώτιδας αλλά και της Βοιωτίας, ενδεχομένως τις δυτικότερες περιοχές του Νομού Αττικής, τμήματα της Αργολίδας, της Κορινθίας αλλά και της Λακωνίας, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Το διήμερο Κυριακή και Δευτέρα, στα ηπειρωτικά της χώρας, οι θερμοκρασίες τοπικά θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Στην Αττική, οι θερμοκρασίες 31-32 βαθμών Κελσίου που επικρατούσαν εδώ και μέρες, δεν θα επιστρέψουν για τουλάχιστον 15 ημέρες. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, ο καύσωνας που φτάνει, δεν θα έχει μεγάλη ένταση, αλλά θα έχει διάρκεια, με τις θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά θα παραμείνουν πάνω από τους 37 -38 βαθμούς Κελσίου.

Οι περιοχές στο «κόκκινο»

Ο υδράργυρος την Κυριακή θα είναι περίπου στους 38 βαθμούς, με τις εσωτερικές περιοχές της χώρας (που δεν βρέχονται από θάλασσα) να βλέπουν έως και 41 βαθμούς, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη 40άρια θα δουν την Κυριακή οι εξής περιοχές:

  • το εσωτερικό της Θεσσαλίας
  • το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι
  • ο Πύργος Ηλείας
  • το Άργος
  • Μεσσηνία, Λακωνία

Στην Κρήτη και τη Ρόδο θα δούμε έως και 38 βαθμούς.