Φωτιά στο Σουφλί: Στη μάχη ο Στρατός

251

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 14:40 στην περιοχή Λύρα Φυλακτού στον δήμο Σουφλίου και πλέον καίει τις παρυφές στο δάσος του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, ενώ οι φλόγες κατευθύνονταν προς την περιοχή του χωριού Λευκίμμη.

Στη Δαδιά οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν κάνει εγκαταστάσεις στη δυτική και στη νότια πλευρά του μετώπου και δουλεύουν εντατικά, ενώ ενισχύονται με οχήματα και δυνάμεις. Συνολικά επιχειρούν 70 οχήματα, 140 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρων τμημάτων και 33 άτομα της ομάδας «Δευκαλίωνας» του Στρατού Ξηράς.

Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί σηκώθηκαν και τα εναέρια μέσα προκειμένου να καταφέρουν να οριοθετήσουν την φωτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενισχύθηκαν κι άλλο επίγειες δυνάμεις και στο σημείο αυτή την ώρα επιχειρούν 291 πυροσβέστες με 65 οχήματα και 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Όσον αφορά τα εναέρια μέσα, με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Την ίδια ώρα σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Ξενοκράτης» και τίθεται σε άμεση επιφυλακή ο στρατός προκειμένου να συνδράμει άμεσα.

Περιγράφοντας την εικόνα της πυρκαγιάς η προϊσταμένη του Δασαρχείου Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η πυρκαγιά κατευθύνεται νότια σχηματίζοντας ένα ενιαίο μέτωπο περίπου δύο χιλιομέτρων, ενώ συνολικά εντοπίζονται τέσσερις εστίες με τις μεταξύ τους αποστάσεις στα περίπου 500 με 1.000 μέτρα.

Το δάσος της Δαδιάς είναι μια εξαιρετικά παρθένα περιοχή με πολύ πυκνή δασική κάλυψη, ενώ αποτελεί ένα από τα ευρωπαϊκά προστατευόμενα δάση. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.