Επιστρεπτέα Προκαταβολή – ΕΝΦΙΑ – Φόροι: Το δίλημμα «πληρωμή εφάπαξ ή δόσεις» και τα μέχρι τώρα στοιχεία

186

Δείγμα ότι διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα η «κουλτούρα πληρωμών», παρά τις δυσκολίες της τρέχουσας συγκυρίας, αποτελεί σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, το ότι οι φορολογούμενοι πολίτες ανταποκρίνονται με συνέπεια στο βαρύ ημερολόγιο των ημερών.

Αυτό, όπως τονίζεται, αποτυπώνεται στα κρατικά έσοδα, που πέρα από την ώθηση που λαμβάνουν από τον τουρισμό, φαίνεται ότι καταγράφουν ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις.

“Η καλή πορεία εσόδων και οι πληρωμές στις Επιτρεπτέες ήταν ένα στοίχημα. Δεν μηδενίζω τις δυσκολίες αλλά να δούμε την πορεία των εσόδων. Όχι μέσα από τον πληθωρισμό και τουρισμό, αλλά μέσα από μια επιθυμία του πολίτη για μια φοροδοτική κουλτούρα συνέπειας” ανέφερε χθες σε δημοσιογραφική συντροφιά κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου σχολιάζοντας την πορεία πληρωμών για τον ΕΝΦΙΑ, το ΦΠΑ, το Φόρο Εισοδήματος και βέβαια τις πληρωμές για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Παράλληλα τόνισε ότι η διατήρηση του μομέντουμ στις πληρωμές δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική εκροή καταθέσεων το Μάιο, με βάση τα δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Υπέρβαση εσόδων

Σύμφωνα, έτσι, με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η υπέρβαση των κρατικών εσόδων, κατά 875 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο, οφείλεται, πέρα από την καλή πορεία του τουρισμού που αποτυπώνεται στις αυξημένες εισπράξεις από ΦΠΑ, πέρα κι από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια που “φουσκώνει” τις αποδόσεις των εμμέσων φόρων και στην την συνεπή πληρωμή άμεσων φόρων εκ μέρους των φορολογουμένων.

Όπως τόνιζαν μάλιστα οι ίδιες πηγές τεκμηριώνοντας τη θέση περί διατήρησης σε ικανοποιητικό επίπεδο της κουλτούρας πληρωμών:

  • Στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων όπου η διορία πληρωμής α΄ δόσεως λήγει στις 29 Ιουλίου υπάρχει η εξής εικόνα: Με τα ως τώρα εκκαθαριστικά έχουν βεβαιωθεί για πληρωμή πρόσθετοι φόροι 1,78 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι σήμερα όμως έχουν ήδη πληρωθεί 523 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή πριν λήξει η 1η από τις 8 μηνιαίες δόσεις, οι πολίτες εξόφλησαν ήδη το 30% από το φόρο εισοδήματος της χρονιάς.
  • Στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων καταγράφονται τα εξής: η βεβαίωση φόρου ως τώρα ανέρχεται στα 1,275 δισ και οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αποπληρώσει τα 188 εκατ. ευρώ. Εξόφλησαν δηλαδή το 15% των οφειλών τους, πριν καν λήξει η υποβολή δηλώσεων
  • Στον ΕΝΦΙΑ: η βεβαίωση εφέτος ανήλθε είναι 2,265 δισ ευρώ και η είσπραξη έχει φτάσει ήδη στα 1,077 δισ. ευρώ. Παρά τις 10 δόσεις, ήδη το 50% του ΕΝΦΙΑ έχει πληρωθεί και εισπραχθεί.

Η Επιστρεπτέα

Για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές: από συνόλου οφειλών 2,9 δισ. ευρώ που πρέπει να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες 210.170 ΑΦΜ πλήρωσαν 241 εκατομμύρια.

Από τα ΑΦΜ αυτά, 71.590 επιχειρήσεις (ή περίπου 1 στις 3) έχουν προπληρώσει εφάπαξ το σύνολο των οφειλών από Επιστρεπτέες και πέτυχαν έκπτωση 15%, διαγράφοντας συνολικά οφειλές 42 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι περισσότεροι εξ αυτών (55.000 ΑΦΜ) διέγραψαν ποσά μικρής αξίας, για βεβαιώσεις περίπου 100 μέχρι 500 ευρώ. Ωστόσο υπάρχουν και τουλάχιστον 5 ΑΦΜ με μεγάλες οφειλές ύψους 200.000- 300.000 ευρώ που πλήρωσαν με 15% έκπτωση.