Υποψηφιότητες στον Δήμο Κατερίνης με γνώμονα τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα …? και γιατί ο λαός να τους ψηφίσει ?

242

Του Παναγιώτη Σαββίδη,

Eχει δικαιωθεί η θέση του ΚΚΕ ότι η τοπική διοίκηση α και β βαθμού έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια (με τις αλλαγές που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους από το 1994 με την σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ τώρα ΣΥΡΙΖΑ) σε μακρύ χέρι της εκάστοτε αστικής εξουσίας και μάνατζερ προώθησης επιχειρηματικών συμφερόντων.

Είναι χαρακτηριστικό στην Κατερίνη ότι στον στίβο διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου, κατεβαίνουν οι ίδιοι οι  επιχειρηματίες, αφού οι προηγούμενοι διαμεσολαβητές τους (αστοί πολιτικοί εκπρόσωποι τους), δεν προώθησαν αποτελεσματικά τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Οι επιχειρηματίες αυτοί, στο σύνολο τους όλοι οι κεφαλαιοκράτες, θιασώτες του ανταγωνισμού και του κυνηγιού για αυξανόμενα κέρδη, αλήθεια κατεβαίνουν στις τοπικές εκλογές, για να δώσουν ανάσα στον  λαό που υποφέρει από φτώχεια, ανεργία, ακρίβεια, ανασφάλεια?

Μα οι ίδιοι κάνουν απολύσεις αφού θεωρούν τους εργαζόμενους κόστος και εμπόδιο για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Τους έχουμε δει εδώ στην πόλη μας.

Αυτοί οι ίδιοι τώρα, που απολύουν τον εργαζόμενο τους, και τον κατατάσσουν άνεργο και φτωχό, αξιώνουν την ψήφο στο τοπικό πεδίο, για να που τι?

Ότι είναι δίπλα στις «ευάλωτες ομάδες» (όπως ονομάζουν τα θύματα της άγριας ταξικής πολιτικής υπέρ κεφαλαίου που πιστεύουν)  και θα τους βοηθήσουν με προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας?

Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο.

Παραθαλάσσια οικόπεδα, ακίνητα και άλλων ειδών επιχειρηματικών συμφωνιών θέλουν να πετύχουν μέσο της τοπικής διοίκησης για τους  ίδιους, ή μέσο «λαγών» τους που έχουν για βιτρίνα, ή για άλλους ημέτερους φίλους τους.

Το έργο το έχουμε δει και στην Παραλία της Κατερίνης που για αυτό χάλασαν και φιλίες και στην Νότια Πιερία που κάποιοι έγιναν δήμαρχοι για να ευνοήσουν φίλους τους, στους κατά όνομα «ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες του τόπου».

Η τοπική διοίκηση βορά στα χέρια των επιχειρηματιών ή  πολιτικών εκπρόσωπων τους  δεν μπορεί να ικανοποίει λαϊκές απαιτήσεις και ανάγκες που διαρκώς υπονομεύονται και από τον θεσμό της ΤΑ.

Χρόνια τώρα με ευθύνη των (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και λοιπόν κομμάτων του αστικού πολιτικού τόξου) η ΤΑ έχει μετατραπεί σε συμπληρωματικό τμήμα της κρατικής εξουσίας, για να προωθούνται ποιο αποτελεσματικά και ευέλικτα αντεργατικές – αντιλαϊκές ρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η συγκάλυψη αυτής της στρατηγικής μέσα από τους δήμους και τις Περιφέρειες γίνεται με τον απολιτίκ χαρακτήρα που δίνουν  στις τοπικές εκλογές.

Αμβλύνουν  τα πολιτικά κριτήρια, αποθεώνοντας παράλληλα το πρόσωπο, το άτομο,  την οικογενειακή και επαγγελματική του κατάσταση, τις δημόσιες σχέσεις που έχει κτλ, για να υφαρπάξουν την λαϊκή ψήφο και να την στρέψουν μετά εναντίον του λαού μέσα από την πολιτική διοίκηση δήμων και Περιφερειών.

Οι εκλογές για την τοπική διοίκηση είναι μόνο πολιτικές.

Αποτελεί έναν θεσμό όπου με αποφάσεις και νόμους της κεντρικής – κρατικής διοίκησης έχει γίνει μηχανισμός προώθησης και αναπαραγωγής πολιτικών της στρατηγικής των ιδιωτικοποιήσεων, του ξεπουλήματος δημοτικών περιουσιών, των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, αντεργατικών ρυθμίσεων, της υψηλής φορολογίας και ανταποδοτικότητας για υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται δωρεάν κα. (βλ. τροφεία στους παιδικούς σταθμούς).

Η προσαρμογή αυτή υπηρετεί μακροπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα – βραχυπρόθεσμα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, για να διευκολυνθεί η  διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου, όπως έγινε με την παροχή από προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο στην Κατερίνη  εκτάσεων στα Πιέρια όρη, για την κατασκευή ανεμογεννητριών με ότι συνεπάγεται αυτό.

Στους δήμους και Περιφέρειες μάνατζερ επιχειρηματικών συμφερόντων αντιστέκονται μόνο οι κομμουνιστές, το ΚΚΕ, με όλους τους ριζοσπάστες – αγωνιστές συμμάχους του, που παλεύουν από τα διάφορα μέτωπα πάλης και το κίνημα.

Το ΚΚΕ με καθαρές κουβέντες, χωρίς περιστολές και προσκόμματα, απευθύνεται πλατιά στον λαό και λέει ότι μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να στηρίξει υποψηφίους κομμουνιστές ή ριζοσπάστες αγωνιστές που παλεύουν καθημερινά  μέσα από τα κινήματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των μικρομεσαίων αγροτών – κτηνοτροφών, νέων και συνταξιούχων.

Το παράδειγμα του κομμουνιστή δημάρχου Πάτρας Κώστα Πελετίδη είναι χαρακτηριστικό.

Εκλέχτηκε με ποσοστό 72% στο δεύτερο γύρω των εκλογών, προβάλλοντας έργο με φιλολαϊκό πρόσημο, για να ανασάνει ο Πατραϊκός λαός, από τις ασφυκτικές πολιτικές της καπιταλιστικής διαχείρισης,  ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές.

Αντιστέκεται σθεναρά μαζί με τον λαό της Πάτρας, κόντρα στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα της περιοχής, που συνεχώς τον διαβάλλουν και τον υπονομεύουν μέσο διαφόρων κολαούζων και καλοθελητών του συστήματος της βαρβαρότητας.

Όπως αντιστέκονται εκατοντάδες κομμουνιστές και ριζοσπάστες εκλεγμένοι με το ΚΚΕ μέσο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι  σε όλη την χώρα, αναλόγως με την δύναμη που τους έδωσε ο λαός, προβάλλοντας – προωθώντας αγωνιστικά  τις λαϊκές απαιτήσεις και ανάγκες, που έρχονται σε αντιδιαστολή και σύγκρουση με οικονομικά συμφέροντα και τις κυρίαρχες πολιτικές.

Ο λαός θα βρει ψηφοδέλτια να ψηφίσει που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του και θα παλεύουν ανυπότακτα και ασυμβίβαστα για τα συμφέροντα του, ενάντια στις πολιτικές του κεφαλαίου, ενάντια σε ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, αρκεί να τα εμπιστευτεί χωρίς παρωπίδες, προκαταλήψεις, στρεβλώσεις και στερεότυπα.

Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ μπορούν και πρέπει να είναι δυνατά παντού και πάντα, ώστε να δυναμώσουν  οι προϋποθέσεις και οι όροι για την ανασύνταξη και λαϊκή αντεπίθεση, για να νικήσεις ο λαός, και να βάλει ένα τέλος στον φαύλο κύκλο της φτώχειας, της ανεργίας, της ανασφάλειας, της δυστυχίας, της εργασιακής περιπλάνησης, της δουλειάς χωρίς δικαιώματα.