Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Στην ιστορικής σημασίας έκθεση του Α.Π.Θ. «200 Χρόνια Χάρτης του Lapie (1822). O πρώτος μεγάλος χάρτης της Επαναστατικής περιόδου 1821-1829»

226

Σε μία σπουδαία έκθεση του Α.Π.Θ. με ισχυρό συμβολισμό και ιστορική σημασία, στην οποία για πρώτη φορά παρουσιάζεται πλήρης ο επετειακός χάρτης του Lapie του 1822, ο πρώτος μεγάλος χάρτης της Επαναστατικής περιόδου που συμπληρώνει φέτος 200 χρόνια από την έκδοσή του, παρευρέθηκε η κυρία Μάνη και με την ιδιότητά της ως Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Τη Βουλευτή υποδέχτηκαν στην έκθεση ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης Α.Π.Θ., Καθηγητής κ. Αιμίλιος Μαυρουδής και η Προϊσταμένη Διεύθυνσης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Α.Π.Θ., κα. Αγγελική Χατζηγεωργίου, με τους οποίους η κυρία Μάνη είχε μία εκτενή συζήτηση για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς για τις δυνατότητες συνεργασίας της Βιβλιοθήκης της Βουλής και της Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ. Άλλωστε, όπως επισήμανε η Βουλευτής, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και των συνεργειών της Βιβλιοθήκης της Βουλής αποτελεί εξ αρχής βασικό στόχο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στην οποία προεδρεύει.

Η κυρία Μάνη ξεναγήθηκε στην έκθεση από τον ομότιμο καθηγητή Α.Π.Θ., κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο, μέλος της ερευνητικής ομάδας του προγράμματος DiLiMAPS, ο οποίος επισήμανε τη σπουδαιότητα του δεκαπεντάφυλλου χάρτη καθώς και σημαντικές λεπτομέρειές του. Η έκθεση διοργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης Α.Π.Θ. (CartoGeoLab Α.Π.Θ.), στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος DiLiMAPS και με τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).