Συντριβή Antonov: Ουκρανικής καταγωγής όλοι οι επιβαίνοντες – Βλήματα όλμων μετέφερε το αεροσκάφος

160

Το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov που συνετρίβη κοντά στην Καβάλα μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό και ο τελικός προορισμός του ήταν το Μπαγκλαντές, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

Το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμάν και το Ριάντ, ανέφερε ο Στεφάνοβιτς.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης, ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές.

Ο κ. Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου ‘Αμυνας.

Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών σύμφωνα με τον ίδιο.

«Φυσικά δεν επιβίωσαν της συντριβής»

Νωρίτερα, ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ που βρέθηκε στο σημείο ενημέρωσε τις αρχές πως όλοι οι νεκροί είναι ουκρανικής καταγωγής.

Εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορικής εταιρίας Meridian Cargo δήλωσε, ότι είναι νεκρά όλα τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους Αντόνοφ (An-12).

«Φυσικά δεν επιβίωσαν της συντριβής», δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος τηλεφωνικά στο Reuters, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για την αεροπορική τραγωδία.

Λόχος Βιολογικής Άμυνας στις έρευνες

Σημειώνεται πως στο σημείο μεταβαίνει και ο Ειδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας, για να χτενίσει την περιοχή, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων.

Θα διατεθεί επίσης τμήμα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα.

Η μετακίνηση του τμήματος θα γίνει με CH-47D από τα Μέγαρα, ενώ στην περιοχή έχουν μεταβεί δύο ομάδες ΤΕΝΞ.

Είναι ενδεικτικό πως ούτε οι διασώστες, μέλη της ΕΜΑΚ, δεν έχουν προσεγγίσει το σημείο πιο κοντά από τα 50 μέτρα, όπου εντόπισαν μια λευκή ουσία η οποία προκαλεί κάψιμο  στα μάτια και τα χείλη όσων την πλησιάζουν.

Υπάρχει πολύ υλικό από το αεροσκάφος διάσπαρτο στα χωράφια, δήλωσε ο συντονιστής της Πυροσβεστικής στην ΕΡΤ, το πρωί, ενώ σημείωσε πως «νιώσαμε ένα κάψιμο στα χείλη  και τη γλώσσα».

Στο σημείο επίσης υπάρχει θερμότητα, ενώ οι μετρήσεις για ραδιενέργεια δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό, σύμφωνα με τον ίδιο.

Παράλληλα, η περιοχή έχει αποκλειστεί στα 500 μέτρα.