Συντριβή Antonov: Δεν εντοπίστηκε επικίνδυνη τοξική ουσία από τον ειδικό στρατιωτικό λόχο

225

Από το πρωί οι ειδικοί συζητούν για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov An-12 που κατέπεσε το Σάββατο το βράδυ (16/7) στους Αντιφιλίππους του δήμου Παγγαίου, κοντά στην Καβάλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα drone του στρατού που πετούν πάνω από το σημείο της τραγωδίας έχουν εντοπίσει σορούς, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση από το Antonov. Σημειώνεται ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν έχουν προσεγγίσει την περιοχή της συντριβής λόγω πιθανής έκρηξης πυρομαχικών που δεν εξερράγησαν με την πρόσκρουση του αεροσκάφους στο έδαφος. Ήδη ο ειδικός λόχος του στρατού έχει ολοκληρώσει την πρώτη έρευνα και δεν εντοπίστηκε κάποια επικίνδυνη τοξική ουσία. Σε λίγη ώρα αναμένεται να μπουν στην περιοχή της συντριβής και τα ΕΚΑΜ.

Όπως αναφέρουν πηγές της πυροσβεστικής και της αστυνομίας η “λευκή ουσία” δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Ο λόγος της δυσφορίας και του καψίματος

Πυροσβέστες και κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για δυσφορία και για μια αίσθηση καψίματος στα χείλια και την μύτη. Πηγές σχολιάζουν πως είναι λογικό να υπάρχει δυσφορία, καθώς το Antonov είναι ένα μεγάλο αεροσκάφος και ήταν γεμάτο καύσιμα. Εκτός από τα καύσιμα που κάηκαν λόγω της έκρηξης, κάηκαν πλαστικά μέρη αλλά και μεταλλικά μέρη του αεροσκάφους.

Σημειώνεται επίσης, ότι οι όλμοι που μετέφερε ο Antonov τα τελευταία χρόνια δεν φτιάχνονται μόνο με πυρίτιδα αλλά χρησιμοποιούνται και άλλες ουσίες, που όπως είναι λογικό είναι τοξικές. Πάντως για να προβληθεί πρόβλημα από τέτοιες ουσίες οι ποσότητες πρέπει να είναι τεράστιες.