17 Ιουλίου: της Αγίας Μαρίνας της Μεγαλομάρτυρος

245

Η Αγία Μαρίνα μαρτύρησε σε ηλικία μόλις δεκαπέντε ετών για την αγάπη του Χριστού και για την πίστη της. Τα βασανιστήρια ήταν φριχτά ακόμα και για εκείνη την εποχή. Όμως δεν έχασε την πίστη της και αποκεφαλίστηκε.

Πολλοί έγιναν μετά από αυτό χριστιανοί και ακολούθησαν το παράδειγμα και την πίστη της Αγίας Μαρίνας. Η εκκλησία τιμά την μνήμη της και την γενναιότητα της καρδιάς της την ημέρα του αποκεφαλισμού της και την ανακήρυξε Αγία και Μεγαλομάρτυρα.

Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας από πλούσια Ρωμαική οικογένεια. Ο πατέρας της, Αιδέσιος, ήταν επίσημος ιερέας των ειδώλων, γνωστός σε όλη την πόλη. Η μητέρα της πέθανε μόλις γέννησε την Μαρίνα και ο πατέρας της παρέδωσε το μωράκι σε μια γυναίκα για να το θηλάζει. Η πόλη που κατoικούσε η γυναίκα-τροφός απείχε κοντά στα τρία χιλιόμετρα από το πατρικό της σπίτι.

Η μικρή ξεχάστηκε από τον πατέρα αλλά ίσως αυτό ήταν θέλημα Θεού.

Στο περιβάλλον που ζούσε η Αγία Μαρίνα, ένα χριστιανικό περιβάλλον, άκουγε για το βίο και τα θαύματα του Χριστού και η ψυχή της γέμιζε χαρά και αγαλλίαση. Μεγαλώνοντας δεν μπορούσε παρά να συγκρίνει την βαρβαρότητα των ειδωλολατρών και την πραότητα των Χριστιανών.

Εκείνη την εποχή το έτος 270 μ.χ έπαρχος στην Αντιόχεια ήταν ο Ολύβριος, γνωστός για την βιαιότητά του και για την καταδίωξη των χριστιανών. Ο έπαρχος έμαθε ότι η κόρη του ιερέα των ειδώλων ήταν χριστιανή και διέταξε να την φέρουν ενώπιόν του.
Εκείνη, όταν ρωτήθηκε για το όνομά της απάντησε.

“Μαρίναν με λέγουσιν, της Πισιδίας γέννημα και θρέμμα, ελευθέρων γονέων τέκνον και εύχομαι να γίνω δούλη του Θεού και Σωτήρος μου Ιησού Χριστού, όστις έκαμεν όλον τον κόσμον”

Ο έπαρχος στην αρχή θέλησε να της αλλάξει γνώμη για την χριστιανική πίστη της με το καλό. Βλέποντας ότι δεν ήταν κατορθωτό αυτό, την απείλησε και την έσυρε σε βασανιστήρια διαφόρων ειδών. Πάλι όμως δεν κατάφερε κάτι και όλο και αυξάνονταν οι ειδωλολάτρες, που εξ΄αιτίας της Μαρίνας πίστευαν στο Χριστό. Ο έπαρχος φοβούμενος ότι θα έχει το αντίθετο από το επιθυμητό για εκείνον αποτέλεσμα, δηλαδή να φοβηθούν και άλλοι, αποφάσισε τελικά να αποκεφαλίσει την Αγία Μαρίνα.

Οι χριστιανοί ενταφίασαν κρυφά το σώμα της κόρης. Η εκκλησία γιορτάζει την μνήμη της και την ανακήρυξε Αγία.

Ιερά Λείψανα:

Τα ιερά Λείψανά της πήγαν στην Κωνσταντινούπολη και φυλάσσονταν στον ναόν του Χριστού Παντεπόπτου μέχρι την κατάληψη της Πόλης από τους σταυροφόρους.

Το θαύμα αυτό έγινε σε ένα δωδεκάχρονο κορίτσι. Σημειωτέον ότι αυτό, όταν ήταν δώδεκα ετών, ήταν αρκετά ανεπτυγμένο σωματικά.

H Αγία Θαυματουργεί :

Κάποια μέρα λοιπόν πήγαν μαζί με τον πατέρα της σε κάποιο άλλο χωριό, για να βοηθήσουν μια φιλική τους οικογένεια στον θέρο [θερισμό].

Εκεί συναντήθηκαν με κάποιον άλλο, ο οποίος μόλις είδε την κόρη, είπε στον πατέρα της:

– Ε, Χαραλάμπη, είσαι για γαμπρό! Μεγάλωσε η κόρη σου.

Από εκείνη τη στιγμή το κορίτσι αρρώστησε. Ζαλιζόταν, είχε ναυτία και δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της. Επέστρεψαν στο σπίτι, αλλά η υγεία της επιδεινωνόταν σταδιακά, ώσπου έμεινε κατάκοιτη στο κρεβάτι.

Χάθηκε και η φωνή της και έφτασε στα τελευταία της.

Πέρασαν έξι μήνες και στο τέλος οι γείτονες που την επισκέπτονταν περίμεναν πως θα πέθαινε, αφού ούτε έτρωγε ούτε έπινε για μέρες. Το μόνο που έκανε ήταν να τους ακούει σιωπηλή.

Ξαφνικά άνοιξε η πόρτα και μπήκε μία γυναίκα που κάθισε δίπλα της.

Τότε ήταν που η κοπέλα κίνησε για πρώτη φορά τα χέρια και τα πόδια της.

Οι άνθρωποι που ήταν στο σπίτι δεν έβλεπαν τη γυναίκα και νόμιζαν πως η μικρή πεθαίνει.

– Μη φοβάσαι, θα γίνεις καλά. Είμαι η Μαρίνα, της είπε η γυναίκα.

Την σταύρωσε, την χάιδεψε στο κεφάλι και συνέχισε:

– Κάτω από το κρεβάτι σου έχω ένα ζευγάρι παπούτσια. Με αυτό που έχουν μέσα, να περάσεις όλο σου το σώμα, απ’ άκρη σ’ άκρη.

Το κορίτσι άνοιξε τα μάτια, έκανε αυτό που της είπε η Αγία και μετά από δυο-τρεις μέρες άρχισε να συνέρχεται, να τρώει και να μιλάει.

Ο κόσμος δεν καταλάβαινε πώς συνέβη αυτό και το είπαν στον ιερέα. Εκείνος, αφού άκουσε όσα συνέβησαν, τους συμβούλεψε να την πάνε στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που βρισκόταν στο κοντινό χωριό «Περδικονέρι» και να αλείψουν το σώμα της με το λάδι που έχουν τα δυο καντήλια της Ωραίας Πύλης.

Πράγματι, την ανέβασαν στο γαϊδουράκι και πήγαν.

Όταν έφτασαν στον ναό, οι γονείς της έβαλαν ένα άλλο κοριτσάκι να την αλείψει με το λαδάκι της Αγίας σε όλο το σώμα. Αμέσως μόλις τελείωσε, η κόρη σηκώθηκε όρθια και έφυγε περπατώντας!

Η κυρία που που διηγήθηκε το θαύμα αυτό, ζει ακόμη και είναι παντρεμένη στην Βυτίνα της Αρκαδίας.

Είθε να έχουμε την ευλογία της Αγίας Μαρίνας και να επικαλούμεθα την Χάρη της για τη θεραπεία της ψυχής και τού σώματος!