Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στο Νότιο Ρέθυμνο – «Η καταστροφή είναι βιβλική», λέει ο δήμαρχος

301

ε πύρινο κλοιό βρίσκεται από νωρίς χθες το μεσημέρι ο δήμος Αγίου Βασιλείου.

Η Πυροσβεστική δίνει μεγάλη μάχη ακόμα με διάσπαρτες εστίες, ενώ υπάρχει αναζωπύρωση έξω από την Κρύα Βρύση, καθώς και στον Άγιο Γεώργιο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πριν από λίγο ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, το πύρινο μέτωπο έχει αναζωπυρωθεί, ενώ εκκενώνεται και πάλι ο οικισμός του Άγιου Γιώργη.

Οι άνεμοι είναι δυνατοί, δυσχεραίνοντας το έργο της πυρόσβεσης.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία προς Σακτούρια.

Κρύα Βρύση, Ορνέ, Μέλαμπες, Σακτούρια, Άγιος Παύλος, Άη Γιώργης και Ροδάκινο παραδόθηκαν στις φλόγες με το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού, επίγειων και εναέριων, να επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας για να την κατασβήσουν.

Σήμερα, η προσπάθεια των πυροσβεστών συνεχίζεται, καθώς επιχειρούν 33 πυροσβεστικά οχήματα με 120 υπαλλήλους, ενώ από αέρος 5 ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατά το βράδυ, όταν η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη, λόγω των ισχυρών ανέμων, δεν αναφέρθηκαν καταστροφές σε σπίτια.

Τεράστιες ζημιές σημειώθηκαν σε ζωικό κεφάλαιο, ελαιόδεντρα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Κτηνοτρόφοι επιχειρούσαν να απομακρύνουν τα κοπάδια τους από τις φλεγόμενες περιοχές.

Παράλληλα, έχουν καταστραφεί στύλοι της ΔΕΗ τους οποίους και αλλάζουν.

«Η καταστροφή είναι βιβλική», λέει ο δήμαρχος

Μιλώντας σε ραδιόφωνο της Αθήνας, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, ανέφερε ότι η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη όλο το βράδυ λόγω των ισχυρών ανέμων, κυρίως προς την Κρύα Βρύση, ωστόσο, έκανε λόγο για καλύτερη εικόνα της πυρκαγιάς. 

«Ευτυχώς τώρα βλέπουμε ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο… ελπίζουμε να τεθεί υπό έλεγχο το μέτωπο ανατολικά της Ορνέ. Αλλά η καταστροφή είναι βιβλική» είπε ο κ. Ταταράκης, προσθέτοντας ότι η ένταση των ανέμων έχει πέσει, ωστόσο υπάρχουν ακόμη μεγάλες ριπές.  «Καταφέραμε να ανακόψουμε ένα κομμάτι προς Αγία Γαλήνη, όπου και εκκενώθηκε το χωριό», είπε.

Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν χθες στην περιοχή, η ένταση των οποίων ξεπερνούσε τα εννιά μποφόρ και οι διαρκείς μεταβολές του αέρα, είχαν ως αποτέλεσμα η φωτιά να αλλάζει διαρκώς κατεύθυνση και να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Άνοιξε ο δρόμος Σπήλι – Αγία Γαλήνη

Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εξαιτίας της πυρκαγιάς, είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Σπηλίου – Αγίας Γαλήνης, από τη θέση Μάνδρες και από τη διασταύρωση προς Μέλαμπες, σήμερα όμως δόθηκε ξανά σε κυκλοφορία.

Την ίδια στιγμή εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις πτήσεις, με τη δύση του ηλίου, και μόνο οι επίγειες δυνάμεις έδιναν ολονύχτιο αγώνα με αντίπαλο τους πέρα από τις φλόγες να έχουν και τις ριπές ανέμου, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάνε στα 70 χλμ. την ώρα, σύμφωνα και με το εθνικό αστεροσκοπείο.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονταν το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες με την πολιτική προστασία.

Δείτε βίντεο από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA: