Η ώρα της κρίσης για τον Δημήτρη Λιγνάδη μετά την εισαγγελική πρόταση – κόλαφος

172

Η ώρα της κρίσης για τον Δημήτρη Λιγνάδη έφτασε αφού σήμερα, Τετάρτη, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του για τον παραιτηθέντα καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, που κατηγορείται για τέσσερις βιασμούς ανηλίκων και νεαρών ανδρών.

Σημειώνεται πως ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνος Κούντριας πρότεινε για τον κατηγορούμενο να κριθεί ένοχος για τρεις υποθέσεις βιασμού σε βάρος ανηλίκων, καθώς και την απαλλαγή του λόγω αμφιβολιών για την πράξη του βιασμού του τέταρτου καταγγέλλοντος, ο οποίος δεν προσήλθε να καταθέσει στο δικαστήριο παρότι είχε διαταχθεί ακόμα και η βίαιη προσαγωγή του.

«Οι αποδείξεις πρωτίστως διεξάγονται επ’ ακροατηρίω και όχι στις τηλεοράσεις. Εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία του και για τη βασιμότητα της καταγγελίας του», είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας της έδρας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφερόμενος στις διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις των καταγγελλόντων, κυρίως αναφορικά με τους χρόνους, το εξήγησε λέγοντας ότι είναι αποδεκτό να υπάρχουν αποκλίσεις, λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει μεσολαβήσει, ενώ έκανε επίσης λόγο για «δόλο» από την πλευρά του κατηγορουμένου, ο οποίος φρόντιζε να «καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τα θύματα».

«Τελέστηκαν ακραίες πράξεις σεξουαλικής βίας, έχτιζε πρώτα σχέση εμπιστοσύνης με τα θύματά του και τους δημιουργούσε την πεποίθηση, ότι θα τα βοηθούσε να αναδειχθούν επαγγελματικά, σε όποιον χώρο επιθυμούσαν. Η μεθοδολογία που ανέπτυξε επιβεβαιώθηκε από μαρτυρική κατάθεση, που μιλούσε για προσπάθεια του Δ. Λιγνάδη επιβολής της εξουσίας του», είπε ο εισαγγελέας και πρόσθεσε:

«Τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλο, καταγωγή και κοινωνικό στάτους. Το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος, δεν αναιρεί τη διάπραξη των αδικημάτων. Τα θύματα λόγω ανηλικότητας, καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης ήταν εύκολος στόχος, γιατί διασφάλιζαν τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη».

«Η αναγνωρισιμότητα και η λάμψη δεν αναιρεί την ανάγκη ικανοποίησης της σεξουαλικής του ορμής», είπε ο εισαγγελικός λειτουργός και τόνισε ότι «κοινός παρανομαστής ήταν η ικανοποίηση της σεξουαλικής του ορμής».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης κατά την απολογία του χαρακτήρισε ως «σκευωρία» την εμπλοκή του στις υποθέσεις με τους τέσσερις βιασμούς που τον οδήγησαν στη φυλακή και τον έφεραν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι είναι βιαστής, όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, και μίλησε για ένα κράμα διαφόρων ομάδων που ενώθηκαν μεταξύ τους με διαφορετικά κίνητρα, ενώ δεν παρέλειψε να προσδώσει στην εμπλοκή του και πολιτικά κίνητρα. Παράλληλα μίλησε για το κίνημα του metoo κάτω από την ομπρέλα του οποίου μπήκαν οι καταγγέλλοντες για να εμφανιστούν ως θύματα βιασμού.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης παραδέχθηκε ότι γνώριζε δύο από τους τέσσερις καταγγέλλοντες, τους οποίους μάλιστα είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του, χωρίς ωστόσο -όπως υποστήριξε- να έχει κάποια ερωτική ή σεξουαλική επαφή μαζί τους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο κίνημα του #metoo, λέγοντας ότι οι καταγγέλλοντες «στεγάστηκαν κάτω από την ομπρέλα του metoo, της θυματοποίησης».

«Λυπάμαι αυτό το πολύ σοβαρό κίνημα που θεωρεί ότι είμαστε σε απέναντι όχθες και άνοιξε μία ομπρέλα που στεγάζει χλωρά και ξερά, αυτό θα οδηγήσει στην αυτοκατάργησή του» είπε, μεταξύ άλλων, στην απολογία του.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από τους καταγγέλλοντες, όσο και από τον κατηγορούμενο καθώς από το αποτέλεσμα της δίκης εξαρτάται η περαιτέρω ποινική του μεταχείριση και η προσωπική του ελευθερία.