Με ποίηση ολοκληρώθηκαν οι «Εαρινές Ημέρες Μουσών»

221

Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης

Τίτλοι τέλους για το καθόλα αξιόλογο θεσμό των «ΕΑΡΙΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΟΥΣΩΝ» που υλοποιεί εδώ και χρόνια ο κορυφαίος πνευματικός φορέας της Πιερίας, η Εταιρεία Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.

Την πληθώρα των εκδηλώσεων  οι οποίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο και ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022, επιμελήθηκαν επιμεριστικά όλες οι εφορείες της Εστίας. Το διάστημα αυτό φιλοξενήθηκε θεματολόγιο όλων των μορφών δημιουργικής σκέψης και τέχνης, όπου το κοινό γνώρισε μεταξύ άλλων και τις εκφράσεις νέων καλλιτεχνών.

Η αυλαία έπεσε στις 9-7-2022, με τη βραδιά ποίησης κατά την οποία γυναίκες από την Πιερία, απήγγειλαν ποιητικές συλλογές από αντίστοιχες ποιήτριες και ποιητές του Νομού μας. Μάλιστα ο αριθμός των γυναικών που απήγγειλαν είχε συμβολική σημασία. Ήταν εννέα. Όσες οι Πιερίδες Μούσες, οι νύμφες των Πιερίων, οι κόρες του Δία και της Μνημοσύνης( ή κατά άλλους του Πίερου και της Ευίππης).

Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε η εφορεία Λόγου και Τέχνης, με έφορο τον Διονύσιο Ζαρώτη,  έφερε το επίγραμμα «ΤΑ ΡΟΔΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ» κατά παράφραση της λυρικής ποιήτριας Σαπφώς (ή και Σαπφούς), κατά πολλούς δέκατης Μούσας, η οποία αναφερόμενη στην άμουση ποιήτρια, σταχυολογεί: «Μνήμη δική σου ο μέλλοντας καιρός δεν θα φυλάξει. Στης Πιερίας τα ρόδα εσύ μερίδιο δεν έχεις.»

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ε.Π.Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Με αφορμή την τελευταία εκδήλωση του φετινού κύκλου των «ΕΑΡΙΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΟΥΣΩΝ», στην αποχαιρετιστήρια αναφορά της, η πρόεδρος της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, Στέλλα Τζιτζιλή, επισήμανε:

«Έτσι απλά και όμορφα πέφτει η αυλαία των Εαρινών Ημερών Μουσών 2022.

Ήταν μέρες πλούσιες σε δρώμενα πολιτισμού. Ήταν ημέρες Λόγου και Τέχνης με την ευρύτερη έννοια του όρου. Γιατί και η μουσική, ο χορός, η ζωγραφική, τα ψηφιδωτά, η φωτογραφία είναι μορφές τέχνης που αναζητούν με τον δικό τους τρόπο την έκφραση του λόγου τους.

Όλα ξεκινούν με το λόγο και καταλήγουν εκεί. Σ’ αυτό το όμορφο ταξίδι, που η διάρκεια του ξεπέρασε του τρεις μήνες, είχαμε συνοδοιπόρους όλους εσάς που μας εμπιστευτήκατε και συμμετείχατε στις δράσεις μας.

Κάποιους φανερούς και άλλους αφανείς ήρωες που μας στήριξαν και συνεχίζουν να μας στηρίζουν. Πολλούς φίλους, όλους εσάς που είστε κοντά μας και μας τιμάτε με την παρουσία σας και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε θερμά.

Η Εστία για μία ακόμη φορά άνοιξε τα φτερά της, υπερπήδησε τα εμπόδια που συνάντησε εμπρός της και πέταξε σε νέους ορίζοντες. Και αυτό έγινε γιατί στο δυναμικό της υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που βάζουν το συλλογικό καλό πάνω από κάθε προσωπικό συμφέρον.

Και όσο θα υπάρχουν τούτοι οι άνθρωποι, εγώ θα αισιοδοξώ. Γιατί η ΕΣΤΙΑ της καρδιάς μας θα ανθεί και θα μεγαλουργεί! Αυτοί για μένα είναι οι άνθρωποι του πολιτισμού. Χαίρομαι που τους γνώρισα, συμπαραστάτες στα εύκολα και τα δύσκολα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, τους οφείλω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, γιατί το αξίζουν, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για τις επόμενες Εαρινές Ημέρες Μουσών το 2023!»

ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΑΠΑΓΓΕΛΟΥΝ

Τα ποιήματα των Πιεριέων πλαστουργών της ποίησης και όσες  απήγγειλαν (τα ονόματα σε παρένθεση), είναι:

Θάνος Κόσυβας (Ιωάννα Ηλιάδου)

Γιώτα Παπαδοπούλου (Όλγα Παπαβασιλείου)

Χρύσα Λουλοπούλου (Γιώτα Τσεντίδου)

Μαρίζα Καζακλάρη (Ζήνα Αλεξανδρίδου)

Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη (Σοφία Χαραλαμπίδου)

Αντώνης Κάλφας (Έλενα Χρηστίδου)

Ξανθίππη Καραβίδα (Πόπη Παναγιωτίδου)

Θεοχάρης Μπικηρόπουλος (Έλενα Παπανικολάου) και στη Μανδαρινική γλώσσα (Κινέζικα)

Έλενα Χρηστίδου (Μαρία Καρανίκα)

Τη βραδιά ποίησης που πραγματοποιήθηκε στην Αστική Σχολή Κατερίνης, η μοναδική στην περιοχή που δεν αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας, τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πρόνοιας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης, Γεώργιος Τσιαλός, ο οποίος στο χαιρετισμό του εκθείασε το έργο  της Ε.Π.Μ. και γενικότερα τη συμβολή της στην ανάδειξη νέων δημιουργών. Παρέστησαν επίσης  ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο επίτιμος πρόεδρος της Εστίας, Γρηγόρης Μιτσοκάπας, καθώς και μέλη και φίλοι του συλλόγου.