11 Ιουλίου: της Αγίας Ισαποστόλου Όλγας

214

Η πρώτη σημαίνουσα προσωπικότητα των Ρως, που πίστεψε στο Χριστό και άνοιξε το δρόμο για τον εκχριστιανισμό των Ρώσων. Ανακηρύχθηκε ισαπόστολος για τις μεγάλες υπηρεσίες της προς τη Χριστιανική Εκκλησία και η μνήμη της γιορτάζεται στις 11 Ιουλίου.

Η Αγία Όλγα ήταν βασίλισσα της Ρωσίας και δια του αγίου Βαπτίσματος μετονομάσθηκε Ελένη, το έτος 957 μ.Χ. Έκανε μεγάλες προσπάθειες για τη χριστιανική διαφώτιση του Ρώσικου λαού. Έκανε τα πάντα για να γνωρίσουν οι Ρώσοι την αλήθεια του Ευαγγελίου του Χριστού.

Η Αγία Όλγα, όταν ήλθε κάποτε στο Βυζάντιο, έτυχε θερμής υποδοχής για τους αγώνες της υπέρ του Χριστιανισμού. Την τελευταία της πνοή την παρέδωσε την 11η Ιουλίου 969 μ.Χ.

Πριν γίνει Αγία Ισαπόστολος, ήταν μια δυναμική γυναίκα που σκοπό είχε να εκδικηθεί τη δολοφονία του συζύγου της, Ιγκόρ, αρχηγό του Κράτους των Ρως (πρόγονοι των σημερινών ρώσων και ουκρανών). Ο σύζυγός της δολοφονήθηκε από τους Δρεβλιανούς κατά τη συλλογή φόρου υποτέλειας, με αποτέλεσμα ο θρόνος να περάσει στο μικρό γιο τους Σβιάτοσλαβ που ήταν ακόμη βρέφος.

Έτσι η Όλγα ανέλαβε χρέη επιτρόπου μέχρι την ενηλικίωσή του, ασκώντας για σχεδόν δύο δεκαετίες την πραγματική εξουσία στο κράτους. Αφάνισε με σκληρότητα τη φυλή που σκότωσε τον σύζυγό της, εγκατέλειψε την ειδωλολατρία αηδιασμένη από “το απάνθρωπο εθιμικό δίκαιο της εποχής της” και μεταμορφώθηκε σε μια ευγενική ισαπόστολο. Πέθανε απομονωμένη στο κάστρο της, 11 Ιουλίου 969.