Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Να προωθηθούν τα αρδευτικά έργα και να επεκταθεί η αντιχαλαζική προστασία από αέρος στην Πιερία. Είναι ζωτικής σημασίας.

Ημερίδα του Επιμελητηρίου Πιερίας, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργου Γεωργαντά

225

Κατά την τοποθέτησή της η κυρία Μάνη ζήτησε την ενίσχυση σε δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα για τον αγροτικό κόσμο της Πιερίας, αλλά και για τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής, που επανειλημμένα θέτει.

– Την επέκταση σε όλη την Πιερία του προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας από αέρος του ΕΛΓΑ, κάτι που αποτελεί τη μόνη και πλέον ενδεδειγμένη λύση για την προστασία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ένταση και η συχνότητα των οποίων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

– Την προώθηση στην Πιερία των κατάλληλων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων, που θα δώσουν λύση στο κρίσιμο ζήτημα της άρδευσης, που είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα των καλλιεργειών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η βουλευτής στις ανενεργείς γεωτρήσεις του Δήμου Δίου-Ολύμπου, ζητώντας τη συνδρομή του υπουργείου.

Επισήμανε επίσης, ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έχουν αποδείξει ότι είναι δίπλα στις Ελληνίδες και στους Έλληνες αγρότες.

– με την καταβολή ενισχύσεων de minimis σε όσους επλήγησαν από την πανδημία, και εδώ στην Πιερία στα σταφύλια CRIMSON, στα καπνά, κάτι που είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και ουδέποτε πραγματοποίησε, σε σημαντικές καλλιέργειες για τον αγροτικό κόσμο της Πιερίας

– με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

–  με την ένταξη των αγροτών στην επιστρεπτέα προκαταβολή

–  με την εξαίρεση από το τέλος επιτηδεύματος,

–  με τη μη επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ

–  με τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα από το 13% στο 6%

–  με τη μείωση του φόρου αγροτικών συνεταιριστικών σχημάτων από το 13% στο 10%

–  με τη μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω συνεταιρισμών ή συμβολαιακής γεωργίας

–  με τη λύση που δόθηκε για τους εργάτες γης

– με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για τους νέους αγρότες

– με την επιδότηση στο αγροτικό ρεύμα

– αλλά και με τις γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στην κατάμεστη από αγρότες, αλλά και επιχειρηματίες συναφών κλάδων με τον πρωτογενή τομέα, αίθουσα του Επιμελητηρίου, έγινε μια πολύ χρήσιμη ενημέρωση για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και της ΚΑΠ 2023 – 2027. Ο  Υπουργός  κ.  Γεωργαντάς έδωσε απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα των παραγωγών, τονίζοντας την ανάγκη συνεργατικών σχημάτων στον πρωτογενή τομέα, ικανών να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά. Παράλληλα τόνισε ότι η ενίσχυση του πρωτογενή τομέα πρέπει, και θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Την παρουσίαση των χρηματοδοτικών εργαλείων έκανε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κων/νος Μπαγινέτας.