Παραιτήθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον – «Αφήνω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο»

247

Την παραίτησή του ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον μετά την αποχώρηση  υπουργών καθώς και περισσότερων από 50 μελών της κυβέρνησης, η οποία προκάλεσε ουσιαστικά παράλυση στον κυβερνητικό μηχανισμό.

Ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος ωστόσο σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι την εκλογή του διαδόχου του στην οδό Ντάουνινγκ το φθινόπωρο.

Παράλληλα, όπως είπε, συνέταξε «ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, έως ότου διοριστεί ένας νέος ηγέτης».

«Είναι εμφανές πλέον ότι η επιθυμία του κοινοβουλευτικού Συντηρητικού κόμματος είναι ότι πρέπει να υπάρξει νέα ηγεσία στο κόμμα και επομένως νέος πρωθυπουργός, δήλωσε ο Τζόνσον ανακοινώνοντας την παραίτησή του.

«Είμαι θλιμμένος που αφήνω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο», σημείωσε, διευκρινίζοντας πάντως πως «ουδείς αναντικατάστατος».

«Το λαμπρό και δαρβινικό μας σύστημα θα δημιουργήσει έναν άλλο ηγέτη», συνέχισε ο παραιτηθείς πρωθυπουργός τονίζοντας ότι θα προσφέρει στον νέο ηγέτη όσο περισσότερη υποστήριξη μπορεί.

Είχε προηγηθεί, το μεσημέρι της Πέμπτης, συνομιλία του με τη βασίλισσα Ελισάβετ, όπως έκανε γνωστό η Ανούσκα Αστάνα, η υποδιευθύντρια του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του ITV.

Το BBC, όπως και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, μετέδιδαν από το πρωί ότι ο Τζόνσον πρόκειται να παραιτηθεί.

Εν μέσω έντονων κλυδωνισμών το τελευταίο διάστημα, για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και τα πάρτι με τις ευλογίες του πρωθυπουργού εν μέσω πανδημίας και αυστηρών lockdown, το μπαράζ απολύσεων πυροδότησε το τελευταίο σκάνδαλο με τον βουλευτή των Συντηρητικών Κρις Πίντσερ, ο οποίος διορίστηκε σε κυβερνητική θέση «συνδέσμου» στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Μπόρις Τζόνσον, παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι υπάρχει έρευνα σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση από το 2019.

Έπειτα από ημέρες που έδινε μάχη για να παραμείνει στην εξουσία, ο Τζόνσον εγκαταλείφθηκε και από αρκετούς συμμάχους του, εξαναγκαζόμενος ουσιαστικά σε παραίτηση.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε από το YouGov το βράδυ της Τρίτης, το 54% των ψηφοφόρων των Τόρις τασσόταν υπέρ της παραίτησης του Τζόνσον, ενώ το 33% θεωρούσε ότι πρέπει να παραμείνει.