Διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτά είναι τα 4 καλύτερα φρούτα για την καρδιά

262

Μια παρατηρητική μελέτη του 2020 έδειξε ότι μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φρούτα (και λαχανικά, φυσικά) για μόλις δύο μήνες βελτίωσε τους δείκτες αίματος, που αξιολογούν την καταπόνηση και τη βλάβη της καρδιάς.

Εάν δεν μπορείτε να πιέσετε τον εαυτό σας να τρώτε τα λαχανικά σας κάθε μέρα, αλλά θέλετε να φάτε ένα μπολ με φρούτα, λάβετε υπόψη, ότι, ακόμα και μόνα τους, τα φρούτα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ερευνητές στην Κίνα μελέτησαν πάνω από μισό εκατομμύριο ενήλικες για περισσότερα από επτά χρόνια και διαπίστωσαν, ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον μία μερίδα φρούτων την ημέρα είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιά σε σύγκριση με εκείνους, που έτρωγαν λίγα έως καθόλου φρούτα.

Οπότε, αν και οποιοδήποτε φρούτο επιλέξετε θα είναι καλύτερο για την καρδιά σας από το να μην φάτε κανένα, μερικά φρούτα πραγματικά ξεχωρίζουν.

Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα φρούτα για την υγεία της καρδιάς

Μούρα

“Τα μούρα είναι εξαιρετικά για την υγεία της καρδιάς, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες, τα οποία βοηθούν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων”, λέει η διατροφολόγος Elysia Cartlidge.

Αν και όλα τα μούρα έχουν θρεπτικά συστατικά για την καρδιά, τα βατόμουρα έχει αποδειχθεί με πλείστες έρευνες ότι είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition το 2019 έδειξε, ότι η κατανάλωση μόνο ενός φλιτζανιού βατόμουρα καθημερινά για έξι μήνες συσχετίστηκε με 15% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μία από τις βασικές ενώσεις που προστατεύουν την καρδιά στα μούρα είναι οι ανθοκυανίνες: μια ομάδα αντιοξειδωτικών που ευθύνονται για το σκούρο κόκκινο, το μπλε και το μωβ στα βατόμουρα και σε άλλα μούρα.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL).

“Μια μελέτη που παρακολούθησε πάνω από 100.000 άτομα για περισσότερα από 30 χρόνια έδειξε, ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 21% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με εκείνους που ποτέ ή σπάνια έτρωγαν αβοκάντο”, εξηγεί η διατροφολόγος Lindsey Janeiro.

Μόλις μισό αβοκάντο έχει πάνω από 6 γραμμάρια φυτικών ινών και 12,6 γραμμάρια ακόρεστων λιπαρών, που είναι υγιεινά για την καρδιά.

Καρπούζι

“Το καρπούζι περιέχει φυσικά κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να βοηθήσει στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, υποστηρίζοντας την υγιή αρτηριακή πίεση”, λέει η διατροφολόγος Lauren Manaker. Η κιτρουλίνη είναι πρόδρομος του μονοξειδίου του αζώτου, μιας χημικής ουσίας, που βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό που περιέχει το καρπούζι είναι το λυκοπένιο, το αντιοξειδωτικό που ευθύνεται για την κόκκινη απόχρωσή του. Αν και πολλοί συνδέουν το λυκοπένιο με τις ντομάτες, το καρπούζι είναι μια πολύ καλύτερη πηγή αυτού του ισχυρού αντιοξειδωτικού. Μόλις ενάμιση φλιτζάνι καρπούζι έχει 9-13 mg λυκοπένιο, ποσότητα που ξεπερνάει κατά 40% εκείνη που υπάρχει στις ντομάτες.

Το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της βλάβης των ελεύθερων ριζών, που διαφορετικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις. Φινλανδοί ερευνητές μελέτησαν πάνω από 1.000 μεσήλικες άνδρες και διαπίστωσαν, ότι εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο σώμα τους είχαν 55% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού από εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα λυκοπενίου.

Μήλα

Τα μήλα είναι ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος, για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή, επειδή είναι πλούσια σε μια διαλυτή ίνα, που ονομάζεται πηκτίνη, εξηγεί η διατροφολόγος Carrie Gabriel.

“Η πηκτίνη εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο και επίσης ενθαρρύνει τον οργανισμό να χρησιμοποιεί τη χοληστερόλη αντί να την αποθηκεύει”, προσθέτει η ίδια.

Μια μελέτη έδειξε, ότι για κάθε αύξηση κατά 25 γραμμάρια σε φρούτα με λευκή σάρκα, όπως τα μήλα και τα αχλάδια, υπάρχει 9% χαμηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού. Ένα μέτριο μήλο ζυγίζει 180 γραμμάρια και έχει τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών.