Ιταλία, τραγωδία στις Άλπεις: Στους 7 οι νεκροί – Με 300 χλμ/ώρα έπεσε ο παγετώνας, αναγνώριση των διαμελισμένων σορών μέσω DNA

287
A frame taken from the video provided by the Alpine rescue shows the ice serac collapsed on the Marmolada, near Punta Rocca, Trento 3 July 2022. ANSA/SOCCORSO ALPINO +++NO SALES, EDITORIAL USE ONLY+++

Tραγωδία σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής 3 Ιουλίου στην Οροσειρά Marmolada στις Ιταλικές Άλπεις απασχολεί τα Ιταλικά ΜΜΕ και σοκάρει την Ιταλική κοινή γνώμη.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 7 νεκροί, ενώ το πρωί η Πολιτική Προστασία ανέφερε πως ο απολογισμός συμπεριλάμβανε 8 τραυματίες.

Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας ανακοινώθηκε πως 4 αγνοούμενοι ανασύρθηκαν ζωντανοί, ανεβάζοντας στους 22 τον αριθμό των διασωθέντων.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Πολιτικής Προστασίας, αποκολλήθηκε από τον παγετώνα μεγάλη μάζα πάγου και έπεσε στην υποκείμενη διαδρομή ανάβασης της Punta Penia στην περιοχή Canazei του Τρέντο. Η μάζα έπεσε προς την κοιλάδα με ταχύτητα περίπου 300 χλμ/ώρα.

Το αποκολλημένο υλικό εκτείνεται σε ένα μέτωπο περίπου 2 χιλιομέτρων στην κανονική διαδρομή, σε υψόμετρο 2.800 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Με αυτή τη σφοδρότητα, οι σοροί διαμελίστηκαν και το έργο της αναγνώρισης είναι δύσκολο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται τεστ DNA, σύμφωνα με τον Εισαγγελέα Sandro Raimondi.

Το πρόβλημα τώρα είναι με την καταμέτρηση και την διάσωση των αγνοουμένων. Η Πολιτική Προστασία πληροφορεί πως στο ατύχημα “φαίνεται να εμπλέκεται ένας σημαντικός αριθμός ατόμων, τα οποία την ώρα του συμβάντος ήταν απασχολημένα με τον περίπατο κατά μήκος της προαναφερθείσας διαδρομής”.

Η εφημερίδα L’Adige τονίζει πως “16 σταθμευμένα αυτοκίνητα παρέμειναν στην περιοχή του περάσματος Fedaia”. Τα Ιταλικά ΜΜΕ μετέδωσαν το μεσημέρι πως αγνοούνται τουλάχιστον 15 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι Ιταλοί. Μέχρι στιγμής δεν αναφέρονται Έλληνες ανάμεσα στους αγνοούμενους.

Πολλά τα μηνύματα συμπαράστασης αλλά και σοκ για αυτό το τρομερό ατύχημα, από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως τον Ποντίφικα Φραγκίσκο και την Κυβέρνηση.

Σημειωτέον, το μεσημέρι της Δευτέρας ο Μάριο Ντράγκι αναμενόταν στο Επιχειρησιακό Κέντρο στο Canazei, αλλά οι απαγορευτικές μετεωρολογικές συνθήκες ανάγκασαν το ελικόπτερο του Ιταλού Πρωθυπουργού να προσγειωθεί στην κοντινή Verona.