Η αυξομείωση του βάρους με διαδοχικές δίαιτες αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη

171
Η δίαιτα γιο-γιο μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια καρδιακά προβλήματα, προειδοποιεί νέα έρευνα. Η μελέτη που διεξήχθη σε αρουραίους υποδηλώνει ότι οι δραματικές μεταβολές πρόσληψης θερμιδών έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία και στον μεταβολισμό.

 

Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν επικεντρωθεί στις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της απώλειας βάρους. Αλλά λιγότερα είναι γνωστά για το πώς οι κύκλοι απώλειας και αύξησης βάρους μπορεί να επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη υγεία.

Πώς έγινε η έρευνα

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές χώρισαν 16 αρουραίους σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε κανονική ποσότητα τροφής καθ’ όλη τη διάρκεια, ενώ η άλλη ομάδα βίωσε τρεις κύκλους περιορισμένης δίαιτας: 60% της κανονικής ημερήσιας πρόσληψης τροφής, ακολουθούμενη από τρεις εβδομάδες κανονικής δίαιτας. Στο τέλος της περιόδου της μελέτης, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε υπερήχους για να αξιολογήσει την καρδιακή και νεφρική λειτουργία των αρουραίων και εξετάσεις αίματος για να αξιολογήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

“Βρήκαμε ότι τα ζώα που περνούσαν από αρκετούς κύκλους απώλειας και ανάκτησης σωματικού βάρους είχαν μειωμένη καρδιακή και νεφρική λειτουργία στο τέλος, λέει η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, δρ. Aline de Souza. Είχαν επίσης μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να είναι αιτία για διαβήτη. Παρόλο που τα ζώα φαίνονται να είναι υγιή μετά την… ανάρρωση από τη δίαιτα, η καρδιά και ο μεταβολισμός τους δεν είναι υγιείς.

Τα δεδομένα μας υποστηρίζουν την ανάγκη για πρόσθετη έρευνα σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί εάν τα άτομα που κάνουν κύκλους πολύ περιοριστικών διαιτών για να χάσουν βάρος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα αργότερα στη ζωή τους. Τα ευρήματα δείχνουν ότι όσο πιο περιοριστική είναι μια δίαιτα, τόσο χειρότερα μπορεί να είναι τα αποτελέσματα για την υγεία. Οι δίαιτες απώλειας βάρους χρειάζονται προσεκτική εξέταση της μακροπρόθεσμης υγείας, ειδικά εάν παρατηρείται ταχεία απώλεια και ανάκτηση βάρους ανά περιόδους”.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση ως απάντηση στον θερμιδικό περιορισμό πιθανώς αλλάζουν τις βιολογικές οδούς που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και τον μεταβολισμό της ινσουλίνης.

Η δρ. De Souza παρουσίασε την έρευνα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Φυσιολογικής Εταιρείας στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.