Ζυγίζει 300 κιλά και έχει μήκος 4 μέτρων: Το μεγαλύτερο σαλάχι στον κόσμο βρίσκεται στην Καμπότζη

185

Το μεγαλύτερο σαλάχι στον κόσμο βρέθηκε στον ποταμό Μεκόνγκ στην Καμπότζη, βάρους 300 κιλών!

Χρειάστηκαν συνολικά 12 άνδρες για να καταφέρουν να το τραβήξουν στην ακτή και εκτιμάται πως είναι το μεγαλύτερο ψάρι γλυκού νερού που έχει βρεθεί ποτέ.

Οι ντόπιοι το ονόμασαν Boramy – που σημαίνει «πανσέληνος» στη γλώσσα των Χμερ- λόγω του βολβώδους σχήματός της.

Tο παρατήρησαν, το ζύγισαν και του έβαλαν πομπό και στη συνέχεια το σαλάχι τεσσάρων μέτρων αφέθηκε και πάλι ελεύθερο στον ποταμό.

«Είναι πολύ συναρπαστικά νέα γιατί ήταν το μεγαλύτερο ψάρι (του γλυκού νερού) στον κόσμο», δήλωσε ο βιολόγος Ζεμπ Χόγκαν, πρώην παρουσιαστής της εκπομπής “Monster Fish” του National Geographic Channel και που είναι μέλος του περιβαλλοντικού προγράμματος «Wonders of the Mekong».

«Είναι επίσης συναρπαστικά νέα γιατί αυτό σημαίνει ότι αυτό το τμήμα του Μεκόνγκ είναι ακόμα υγιές… Είναι σημάδι ελπίδας ότι αυτά τα τεράστια ψάρια ζουν ακόμα (εδώ)» σημείωσε.

Το «στίγμα» Boramy καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στα ανοιχτά του Koh Preah, ενός νησιού κατά μήκος του βόρειου τμήματος του ποταμού της Καμπότζης.

 

Το ψάρι, κατέρριψε το ρεκόρ από ένα γιγάντιο γατόψαρο 293 κιλών που αλιεύτηκε στη βόρεια Ταϊλάνδη το 2005.

Το σαλάχι γίγας πιάστηκε στο αγκίστρι ενός τοπικού ψαρά, ο οποίος κάλεσε την οργάνωση, η οποία επιλήφθηκε για τα περαιτέρω.

Στον ποταμό Μεκόνγκ βρίσκονται πολλά σπάνια ψάρια ωστόσο η υπεραλίευση, η ρύπανση και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχει μειώσει τον πληθυσμό τους.

Ιδιαίτερα τα σαλάχια, είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε αυτές τις αλλαγές.