Έχασε την μάχη με τον καρκίνο ο ναύαρχος Κοντούλης, σύζυγος της Δέσποινας Μοιραράκη

221
Έφυγε πρόωρα από την ζωή ο ναύαρχος Γιάννης Κοντούλης, σύζυγος της Δέσποινας Μοιραράκη, συμμαθητής του αρχηγού Στόλου Παναγιώτη Λυμπέρη.

Χτυπημένος στον εγκέφαλο από τον καρκίνο ο Γιάννης, τον τελευταίο χρόνο έδωσε με περίσσια αξιοπρέπεια την προσωπική μου μάχη παίζοντας θέατρο στο Δεσποινάκι του και τους λατρεμένους γονείς του που αμίλητοι κοιτάζαν το παιδί τους μέσα στα μάτια μπας και διακρίνουν κάποιο αισιόδοξο σημάδι.

Ο Γιάννης Κοντούλης ήταν ακριβώς αυτό που έχει πει η Δέσποινα Μοιραράκη: « Ένας μορφωμένος Κύριος με τεράστιο ήθος».

Προσωπικά τον Γιάννη τον γνωρίζω χρόνια. Οι αρχαιότεροι από εκείνον συνάδελφοι του τον εκτιμούσαν ! Θυμάμαι σαν τώρα το 2012, ήμουν στο γραφείο του Πάνου Μπεγλίτη αναπληρωτή υπουργού Άμυνας τότε όταν φτάνει ένας κλειστός φάκελος από την Σχολή Εθνικής Άμυνας. Τον ανοίγει μπροστά μου και είναι τα αποτελέσματα των αποφοίτων εκείνης της Σειράς. Τα κοιτάζει και εντυπωσιασμένος μου λέει: – Ξέρεις ποιος αρίστευσε ; Ο άντρας της Μοιραράκη!

despoina moiraraki

despoina moiraraki

Για τον Γιάννη Κοντούλη μιλάνε με καλά λόγια όλοι οι συνάδελφοι του στο Ναυτικό. Είναι αυτό που είπε η Δέσποινα «Γυρίζω στο σπίτι μου και με περιμένει μια αγκαλιά. Ο άντρας μου με στηρίζει, είναι δίπλα μου και με συμβουλεύει. Αυτό μου δημιουργεί μια ψυχική και συναισθηματική ηρεμία και μπορώ να δημιουργήσω».

Η Μοιραράκη γνωρίζει τον Κοντούλη το 2006 ως κυβερνήτη της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ». Ο έρωτας είναι κεραυνοβόλος. Η Δέσποινα αποκαλεί τον Γιάννη «Κυβερνήτη της καρδιάς της». Παντρεύονται με πολιτικό γάμο αρχές του 2011, και την 1η Ιουνίου του ίδιου έτους ακολούθησε και ο θρησκευτικός γάμος, στον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Καβούρι, με την Δέσποινα να φοράει νυφικό Mi-Ro και να την συνοδεύουν στην εκκλησία οι δύο γιοί της.

Σε τούτο τον γάμο αναβιώνουν τα γαμήλια έθιμα του Πολεμικού Ναυτικού! Σχηματισμός αψίδας από τα ξίφη των συναδέλφων του γαμπρού, καψόνια στον γαμπρό για να αποδείξει ότι αγαπά την νύφη !

Την επομένη του Μυστηρίου ακολουθεί δεξίωση στο «Ekali Club» όπου παραβρέθηκαν πολλοί επώνυμοι της Αθηναϊκής κοινωνίας.

Ήμουν και εγώ εκεί ! Ο χώρος θύμιζε σκηνικό από το παραμύθι «Χίλιες Και Μια Νύχτες» ! Στην είσοδο είχαν τοποθετηθεί χαλιά της νύφης, τα οποία έφταναν μέχρι και την πισίνα όπου είχε κατασκευαστεί μία γέφυρα, προκειμένου να κάνει την είσοδό του το νιόπαντρο ζευγάρι. Την Κυριακή ο γάμος επισφραγίζεται με ένα παραδοσιακό γλέντι στο σπίτι του ζευγαριού με σουβλιστό αρνί , κοκορέτσι και δημοτικά τραγούδια.

Ο γάμος της Μοιραράκη με τον ναύαρχο Κοντούλη, αν και έχουν περάσει έντεκα χρόνια από τότε παρέμεινε ανεξίτηλος στους κοσμικούς κύκλους.

Η διακριτικότητα και η πραότητα χαρακτήριζε τον Γιάννη Κοντούλη σε όλη του την ζωή, την προσωπική , την στρατιωτική και τελευταία την κοσμική, γι αυτό και εντυπωσίαζε όσους τον γνώριζαν και επιδίωκαν την φιλία του.

despoina moiraraki

despoina moiraraki

Το μεγαλείο της ψυχής του Γιάννη φάνηκε με την πρόωρη αποστρατεία του το 2019. Ούτε στάλα χολή δεν έβγαλε για τους πολιτικούς του προϊσταμένους, παρά μόνο αυτό που τον ένοιαζε ήταν να μην “φάνε” τον συμμαθητή του, τον Παναγιώτη Λυμπέρη που τον χαρακτήριζε “άριστο μεταξύ των άριστων”….

Το διακύβευμα του ήταν : « Πρέπει να παραμείνει στο Ναυτικό ο Λυμπέρης γιατί έχει στρατηγική σκέψη, είναι ψυχωμένος και ξέρει να πολεμάει». Ήταν χαρούμενος που τελικά ο Λυμπέρης έγινε αρχηγός του Στόλου αλλά πάντα νοιάζονταν μην τον “φάνε” οι «Στραταίοι» με τις ίντριγκες – και μεταξύ μας – δεν ήταν λίγες φορές που το επεδίωξαν.

Ο Γιάννης Κοντούλης μπορεί να συνόδευε την Δέσποινα στις γκλάμουρ εκδηλώσεις αλλά το μυαλό του ήταν κολλημένο στο γεωστρατηγικό εκκρεμές που τα μεταβάλλει τις ισορροπίες στον πλανήτη. Αν και χτυπημένος από τον καρκίνο ο Γιάννης συνεχίζει να παρακολουθεί , να αγωνιά και να παρεμβαίνει με τα ουσιώδη τιτιβίσματα του στο Twitter. Από τα τελευταία τιτιβίσματα του ξεχωρίζει αυτό για την ανάγκη εθνικής ενότητας : « Η εύστοχη συγκριτική ανάλυση των παραγόντων ισχύος Ελλάδας – Τουρκίας αναδεικνύει την ανάγκη για ομόψυχο συναγερμό δράσης, έστω και τώρα, για να τους ανατάξουμε για την Ελλάδα μας.

Υποθήκη μεγαλύτερου κόπου, πόνου και θυσιών αν και σήμερα αμελούμε» !

Ο Γιάννης Κοντούλης πιστεύει και ποντάρει στην διαφορετική σκέψη, γι αυτό και γράφει :

«Η μεγάλη στρατηγική είναι η τέχνη της ανάπτυξης και της εφαρμογής διαφορετικών μορφών εξουσίας με αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε σκόπιμα τη σχέση που υπάρχει μεταξύ δύο ή περισσότερων ευφυών και προσαρμοστικών οντοτήτων».