Πρόωρες εκλογές: Η στρατηγική της ΝΔ για τις κοινωνικές τάξεις και τις κρίσιμες περιφέρειες

251
Σε προεκλογικό πυρετό βρίσκονται τα επιτελεία των κομμάτων- Όλοι περιμένουν το σήμα εκκίνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να πέσουν επίσημα στη μάχη του σταυρού

Σε προεκλογικό πυρετό βρίσκονται τα επιτελεία των κομμάτων και ιδιαίτερα οι βουλευτές και οι υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος με στόχο τη ΝΔ να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, προκειμένου να αποτελέσει μια σημαντική «μαγιά» για την 2η Κυριακή .

Ανεπίσημα βεβαίως έχουν ήδη ξεκινήσει να οργώνουν τις περιφέρειές τους με στόχο την πολυπόθητη αυτοδυναμία η οποία είναι πάντα ο κεντρικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί από την πλευρά της ΝΔ στις αποκαλούμενες κρίσιμες περιφέρειες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Μακεδονία και η Κρήτη. Η Μακεδονία αποτελεί μια κομβική περιοχή διαχρονικά για τη Νέα Δημοκρατία. Παραδοσιακά «γαλάζιο κάστρο» έδωσε στις τελευταίες εκλογές τεράστια ποσοστά στην κυβέρνηση, που σε πολλούς νομούς ξεπερνούσαν το πανελλαδικό ποσοστό της κατά πολύ. Η Ν.Δ. κρατάει ακόμα δυνάμεις στην περιοχή, αλλά παγίδες υπάρχουν. Προβληματισμός υπάρχει για παράδειγμα και για την Α’ και για την Β’ Θεσσαλονίκης με την ΝΔ να αναζητά πρόσωπα που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν και να προσελκύσουν περισσότερους ψηφοφόρους. Πολλά θα εξαρτηθούν και από το τι θα κάνουν οι «παλιοί» βουλευτές της περιοχής, όπως για παράδειγμα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Η Κρήτη είναι ακόμα μία περιοχή που χρειάζεται μεγάλη προσοχή όπως εκτιμούν αρκετοί γαλάζιοι. Με πληθυσμό πάνω από 600.000 κατοίκους αποτελούσε πάντα προπύργιο της Κεντροαριστεράς και στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό πως στις εκλογές του 2019, που η Ν.Δ. κέρδισε σχεδόν όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, στην Κρήτη δεν κέρδισε ούτε έναν νομό. Τα δεδομένα βέβαια σήμερα έχουν αλλάξει, καθώς ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, λόγω εντοπιότητας, έχει μεγάλη δύναμη στο νησί κάτι που ως ένα βαθμό ερμηνεύεται θετικά από τη ΝΔ, διότι δίνει χώρο στη γαλάζια παράταξη να παίξει με το Κέντρο.

Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί και στις μονοεδρικές που είχε κερδίσει η ΝΔ στις εκλογές του 2019. Να επαναλάβει την απόλυτη επιτυχία που είχε το 2019 κερδίζοντας και τις επτά μονοεδρικές. Μεγάλες προσδοκίες υπάρχουν και για τα παραδοσιακά «κάστρα» της δεξιάς, όπου εκεί η στρατηγική της ΝΔ είναι να αυξηθούν τα ποσοστά της ΝΔ στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες διευρύνοντας τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ η οποία ενδεχομένως να ενισχύσει το γενικό αποτέλεσμα. Άρα, μεγάλος αγώνας θα δοθεί στη Μεσσηνία, την Λακωνία και την Αρκαδία.

Εκτός από την στρατηγική των περιφερειών η Νέα Δημοκρατία θα κάνει focus και σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που θα κρίνουν την αυτοδυναμία. Οι νέοι αποτελούν μία από αυτές, καθώς στις εκλογές του 2019 ήταν η μόνη κοινωνική ομάδα που η Ν.Δ. δεν κατάφερε να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις επικείμενες εκλογές θα προστεθούν ακόμα 400.000 (αν γίνουν το 2023) νέοι ψηφοφόροι, ποσοστό που δεν μπορεί να αγνοήσει κανένα κόμμα που επιθυμεί την εξουσία. Αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. στις ηλικίες 25-34 βρίσκεται σε ποσοστά πέριξ του 25%, κάτι που σημαίνει πως χρειάζεται πολλή δουλειά.

Από την άλλη μεριά ο αγροτικός πληθυσμός είναι ένα σοβαρό ζήτημα και κρίσιμη κοινωνική ομάδα, αφού υπολογίζεται περίπου σε 500.000 πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Στις προηγούμενες εκλογές του 2019 η Ν.Δ. στον αγροτικό κόσμο είχε τεράστια διείσδυση και αυτό πρέπει να διατηρηθεί παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι εκρηκτικές αυξήσεις στο πετρέλαιο και στο ρεύμα.

Τέλος δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε την αποκαλούμενη μεσαία τάξη για την οποία έχουν δοθεί ομηρικές μάχες μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιτελείς της Ν.Δ. πιστεύουν ότι τελικά η μεσαία τάξη θα κρίνει σε μεγάλο ποσοστό την αυτοδυναμία. Στην Αττική, αλλά και όπου υπάρχουν μεγάλες πόλεις με μεσαία στρώματα, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα.